Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсим 2.8 млн. лв. от застрахователя за изтеглянето на "Вера Су"

2
Снимка: Румен Сарандев

Започната е процедура по възстановяване на извършените разходи, като е сключено споразумение с адвокатска кантора, която да заведе застрахователен иск за събиране направените от Р България разходи.

Това каза министърът на транспорта Николай Събев в отговор за кораба "Вера Су", предаде БГНЕС.

Събев обясни, че разходите по изтегляне на "Вера Су " до момента са на обща стойност 2 млн. 897 хил. 685. 77лв.

Той коментира какви са причините за недпредприемане на незабавни мерки за извеждане на кораба. "Предвид обстоятелството при първоначалното засядане на кораба не е съществувала опасност за околната среда, задължението е на корабособственика. На такъв етап не е била наложителна намесата на държавните органи. Издадени са заповеди на директора дирекция "Морска администрация " - Варна и капитан на пристанището със задължителни разпореждания на корабособственика да предостави план за изтегляне на заседналия кораб, каза още министър Събев.

По думите му поради непредставяне на адекватен план за изтегляне на кораба, със заповед на министъра на транспорта от 26 септември 2021 е разпоредено да се започнат незабавни действия по освобождаването на кораба. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От най-големия содов завод в Девня: Средната заплата при нас е два пъти по-висока от средната в страната

Средната заплата в най-големия содов завод в Девня, включително бонуси, еднократни плащания и 13-та заплата, е приблизително два пъти по-висока от средната за страната. Това посочват в становището си от дружеството, което е по повод на протести на служители, организиран от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Исканията им са допълнително..

публикувано на 11.06.24 в 14:45
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг, предаде БНР.  "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила,..

публикувано на 11.06.24 в 14:08

Обсъдиха възможности за финансиране на проекти във Варна със средства от Европейската банка

Обсъдиха възможности за финансиране на проекти във Варна със средства от Европейската банка.  Кметът Благомир Коцев и заместник-кметовете с ресори финанси и бюджет - Христо Рафаилов и общинска собственост - Диан Иванов проведоха първа работна среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие. Венера Влад – помощник-директор,..

публикувано на 11.06.24 в 13:27

Първи случай на морбили във Варненско

Първи случай на морбили във Варненска област, съобщава БНТ. 7-годишно момченце от село Синдел е настанено в Клиниката по инфекциозни заболявания във Варна, след като е установено, че е болно от морбили. То е в добро състояние. Детето има поставена първа ваксина срещу заболяването. В семейството има още едно дете, но нито то, нито родителите имат..

публикувано на 11.06.24 в 12:38
Атанас Атанасов

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция, предаде БНР.  Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:18
Стела Николова - ДБ

Стела Николова пренареди листата на ПП-ДБ с преференции във Варна

Листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за народни представители в 50-ия Парламент е единствената, в която преференциалният вот за изборите 2 в 1 води до размествания във Варна. Четвъртата от кандидатите - Стела Николова, получава 3 280 гласа подкрепа, или 16 % от всички гласове за ПП-ДБ. Това е над два пъти повече от нужното за..

обновено на 11.06.24 в 12:11

Добра реколта на пшеницата очакват в Добруджа

До десетина дни ще започве жътвата на пшеница в района на Добруджа, каза за Радио Варна Радостина Жекова, председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите. В момента в района на Провадия някои земеделци са започнали да жънат ечемик. Тя посочи, че тази година е имало доста стресове за пшеница, заради променливия климат, но..

публикувано на 11.06.24 в 11:59