Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различен поглед към стъклото

От 15-ти до 22-ри април в галерията на „Морско казино“ варненската майсторка на художествено стъкло Диана Раданова е поканила за съвместната изява керамичката Цветана Векова, тъкачките Галя Николова и Милена Кючукова, майсторите на кожени уникати Диян Фотев и Миглена Георгиева-Фотева, дърворезбарят Тодор Танев и акварелистката Елица Карабашлиева.

Решихме, че сега е време да отделим внимание на пролетта и най-слънчевите празници, казва Диана Раданова. Тук могат да се видят някои компилации на артстъкло с текстил, дърво и кожа, но и всеки от авторите ще представи личното си творчество и ще предложи на вниманието на почитателите си изделия, свързани с пролетните празници Цветница и Великден.


Творчески екип:

Диана Раданова е родена и работи във Варна. Завършила е Немската гимназия и Икономически университет - Варна. От много години се занимава с ръчно изработени бижута и сувенири, използвайки разнообразни техники и материали.
От 2012 г. се отдава изцяло на любовта си към стъклото.
Първоначално работи по метода на стопеното стъкло (fused glass), при който отделни съвместими по състав парчета стъкло се свързват трайно в обща композиция в пещ. Високата температура оформя нежни овални форми и преливни разцветки, за да се получат лъчезарни накити, съдове и интериорна декорация от стъкло.
В последните две години, търсейки нови и разнообразни решения за своите дизайнерски бижута, авторката се усъвършенства и в техниката lampwork, където стъклото се разтапя под действието на насочен пламък и създава невероятни преливания на тонове в миниатюрен размер.

Цветана Векова е родена във Варна. Завършва Художествената академия, специалност „Декоративно-монументални изкуства“, член е на СБХ.
В периода 1981-2013 изпълнява различни по мащаб 10 стенописни произведения в учебни и обществени сгради в София и Варна, 2 декоративни рисувани текстилни пана и 7 броя рисувани исторически карти за интериора на РИМ Варна.
Автор е на 3 интериорни исторически макета и един екстериорен с площ 20 кв.м в град Бяла през 2012 г.
Реализира множество проектти за пространствено оформление на музеи и частни галерии.
В периода 1995-2020 – 14 самостоятелни изложби във Варна.
От 1982 до 2020 г. участва във всички регионални изложби на СБХ група Варна, в множество групови изложби в Полша, Грузия и Швейцария и в повече от 10 колективни изложби в София и Варна.
Работи активно в областта на керамичната пластика – монументална, сувенирна и бижута. Участвала е в 7 пленера за живопис и керамика.
От 20 години е галерист в галерия ЮКА. Организирала е над 200 експозиции – персонални, колективни, базари и презентации.
Миглена и Диян Фотеви са наследници на 45 годишни семейни традиции в обработката на кожа. Те са второ поколение майстори на български художествени занаяти. Филигранната декорация и орнаментика е фолклорната нишка, която свързва традициите със съвременното, модерното. Творчеството на фамилия Фотеви е представяно на международни фестивали на художествени занаяти във Франкфурт, Хамбург, Улм, Регенсбург, Флоренция, Сала, в галерии и арт-центрове. Многократни са участията на фамилията в международни форуми в европейската столица на културата Виена. Техни уникати са участвали в изложби у нас и в чужбина - Индия, Япония, Мексико. Удостоени са с дипломи и награди.

Дзев Студио - Галя и Милена са родени във Варна и са завършили Техническия университет – Варна. Приятелки са още от студентските скамейки. Дълги години са работили в компютърния бранш, но преди почти 11 години съвсем случайно се запалват по един от най-старите занаяти на човечеството – тъкачеството. Започват в гараж с един нов стан,  направен по прототип на стар. Намерат прекрасни учители и  с много хъс започват да творят. Сега имат ателие – магазин в центъра на гр. Варна и виждат, че радват много хора с техните ръчно тъкани черги, килими, пана, палта, чанти и  бижута, съчетани с естествена кожа, плат и плетиво. Сега и те имат много ученици от различни възрасти.


Елица Карабашлиева е родена и работи във Варна. Преди 11 години среща акварела и той става нейна изразна техника, нейна любов и съдба. През тези 11 години участва в международни акварелни триеналета, самостоятелни и сборни изложби, акварелни пленери у нас и в чужбина. Харесва реалистичния акварел  с емоционална нотка. Любими модели за рисуване са й градските пейзажи и архитектура, природни пейзажи, стари предмети, носещи спомен и чувство, цветя, птици, буболечки. Щастлива е да работи това, което обича. Картините й са откупени от много нейни фенове по света.

Тодор Тенев е запален музикант, свободна артистична душа. Започнал е да се занимава с дърворезба преди около 16 години, ненадейно и за всеобща изненада на всички, които го познават. В началото - самоук, но от 5 години вече е признат майстор-занаятчия по дърворезба и художествена обработка на дърво. Вече има свои ученици, които попиват знания и тънкостите на занаята от него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 21.06.24 в 14:40

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22