Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономически университет – Варна е домакин на 15-ия Черноморски туристически форум

За 15-и пореден път Варненската туристическа камара провежда своя Черноморски туристически форум – традиционно събитие, което обединява бизнеса, образованието и науката в търсене на път към обсъждане на актуални теми на развитието на туризма и намиране на работещи решения.

Икономически университет – Варна е домакин на Черноморския туристически форум, който ще се проведе на 15 и 16.04.2022 г. в зала 1 на академичната сграда.

Варненската туристическа камара за 15-и път провежда своето традиционно събитие, което обединява бизнеса, образованието и науката в търсене на път към обсъждане на актуални теми за развитието на туризма и намирането на работещи решения. В края на тежкия двугодишен пандемичен период и при условията на неочаквана военна интервенция недалеч от нас туризмът – една от най-хуманните човешки дейности, е изправен пред нови, още по-тежки предизвикателства. В обстановка на несигурност, енергийна криза и висока инфлация трябва да се решават проблеми, общи за всички участници в туристическата дейност – бизнеса, държавната и местната власт, образователните институции, неправителствения сектор. На фона на неочакваната по мащабите си криза, бизнесът насочва отново вниманието си към важни проблеми, от които зависи успешното преодоляване на обективните трудности, съхраняване на постигнатото и търсене на гъвкави решения за адаптиране на действията към променените условия.

В настоящата напрегната обстановка Варненската туристическа камара реши да посвети 15-ия Черноморски туристически форум на тема, която от години стои във фокуса на вниманието на целокупния бизнес и определя неговото устойчиво развитие и конкурентоспособност. Това е темата за кадрите в туризма – за проблемите, съпътстващи тяхната подготовка, мотивация, задържане и развитие. Темата на форума е „Кадрите в туризма – предизвикателства и перспективи”, като за първи път провеждането на форума беше предшествано от мащабно проучване на проблема с кадрите в туризма на Северното Черноморие. Проучването беше успешно проведено в продължение на три месеца, като в него участваха голям брой представители на туристическия бизнес, учебните заведения с обучение по туристически специалности, държавни институции. Резултатите са изложени в доклад, който ще бъде представен по време на събитието и е включен в сборника с доклади, традиционно обединяващ публикации на научната общност по темата на всеки форум.

Програмата на форума включва основно презентации на практики на успешно сътрудничество между бизнес и учебни звена, актуални европейски програми, насочени към изграждане на нов тип кадри, както и поставяне на конкретни проблеми, изведени от направеното емпирично проучване.

Вторият ден на форума е посветен на младежките идеи за креативен туризъм. Ще бъдат представени студентски научно-приложни разработки в сферата на туризма, наградени от Студентската научна сесия, 11 април 2022 г.

Форумът ще се проведе в хибриден вариант – присъствено в зала 1 на ИУ – Варна и онлайн стрийминг в YouTube. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на туризма, Община Варна и Икономически университет – Варна.

Пълната програма, лекторите и как да гледате на живо форума можете да откриете на официалната му страница: https://www.blackseatourismforum.com/




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  03.07.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 03.07.24 в 06:05

Облачно време с превалявания в сряда

Днес през страната ще продължи да се придвижва обширна циклонална област и свързаните с нея фронтални облачни системи. Сутринта валежите над Североизточна България временно ще спрат, над югоизточните райони облачността ще се увеличи и там се очакват краткотрайни валежи. През деня отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има..

публикувано на 03.07.24 в 05:55

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50