Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разберем какво дължим на КАТ



Чрез писмена справка в „Пътна полиция” или чрез електронна проверка през портала за електронни услуги на МВР  може да научим какви са наличните ни задължения към КАТ, обясни за Радио Варна  Силвия Съботинова, старши инспектор в „Пътна полиция”- Варна и началник на група „Административно-наказателна дейност”.

Срокът, в който може да бъде връчено наказателното постановление стандартно е три години, а максимално предвиденият срок е 4 години и половина от извършване на нарушението.

Нарушителят получава препис от наказателното постановление срещу подпис, освен когато изрично е заявил желание да го получи чрез Системата за сигурно електронно връчване. Това е нещо ново в МВР. Този портал наподобява препоръчана електронна поща с обратна разписка. С последните изменения в Закона за административните наказания е предвидено желанието на нарушителя да заяви дали иска да получи по този начин наказателното си постановление. Регистрацията в портала се извършва чрез КЕП, ПИК на НОИ и ПИК на НАП. Ако е заявил желание, ще му изпратим съобщение чрез тази система и наказателното постановление ще се счита за връчено“.

Наказателното постановление се издава в месечен срок от установяване а нарушението, т.е. не минават четири години, така че човек да забрави, че са го спирали на пътя и че е бил установен като нарушител и му е съставен акт, обясни Съботинова. „Правим всичко по силите ни, но това все пак е и тяхно задължение и прибягваме до възможността за задочно връчване.“

При нарушения, установени с автоматизирани системи за контрол на скоростта, се издават електронни фишове. При тях лицето може наистина да не знае, че е санкционирано. Изпраща му се известие по пощата с обратна разписка, а ако не е открито, се посещава на постоянния адрес.

В портала има услуга „Издаване на удостоверения с права и наложените наказания”, където може да се направи конкретна проверка. 

Припомняме, че електронно връчване и плащане на фишове е предвидено в измененията, които МВР и Министерството на електронното управление е заложило в Закона за движение по пътищата. Друга промяна в Закона предвижда плащането на всички глоби по фишове и наказателни постановления да е задължително условие за извършване на годишен технически преглед. Законопроектът е качен за обществено обсъждане до 13 май, след което ще бъде внесен в Народното събрание.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни курсове по няколко автобусни линии от 1 юли

Допълнителни курсове по автобусните линии 7, 17, 20, 31 и 148 пускат от "Градски транспорт" в началото на следващия месец , съобщават от общинския превозвач. Те ще важат за делничните и празнични дни. Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30 ч., от „Елпром“ в 22:30, 23:20 ч.; · Линия 17 от ЖП..

публикувано на 28.06.24 в 09:35

Нови правила за рецептите. Какви са реакциите?

От една седмица на сайта на здравното министерство е качен за публично обсъждане проект за промени в Наредба 4.Те засягат отпускането на лекарства, предписани с електронни рецепти, които се плащат частично или напълно от НЗОК. Какво е новото за фармацевти и пациенти? Промените в Наредба 4 предвиждат всички лекарства, изписани по..

публикувано на 28.06.24 в 08:08

Адресите без ток на 28 юни

В периода 24.06.2024 - 28.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 28.06.24 в 06:26
Урсула фон дер Лайен

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години,..

публикувано на 28.06.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчев петък с повече вятър следобед по морето

Утрото в петък ни посреща със сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието от 26° до 29°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 28.06.24 в 05:59

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и..

публикувано на 27.06.24 в 17:51

Локализираха пожара край Доброглед

Локализиран е пожарът край вилната зона на село Доброглед. През нощта дежурен екип на горското стопанство ще следи ситуацията, съобщават от полицията. Припомняме,  огнената стихия се разрази в тревист район над училището в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви.  8 екипа на пожарната, както и местни хора, се включиха в овладяването на пожара...

публикувано на 27.06.24 в 17:45