Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Царевци

31
село Царевци
Снимка: Д.Дончева

С  домашна питка, сол и мед, облечени в народни носии – така ме посрещнаха в авренското село Царевци жените от певческата група „Пъстра плетеница” и кметът на селото. Тази сутрин гостуваме в Царевци – едно от малкото много добре уредени варненски села – с църква, детска градина, училище, здравна служба с двама лекари, пенсионерски клуб, магазини, хубав парк и асфалтирани улици – една рядко срещана гледка в региона.  И не на последно място село с лековита изворна минерална вода. Ако не сте пътували скоро из авренския край ще останете приятно изненадани от асфалтираните пътища в региона. Пътуването е приятно, гледката на разлистена гора още повече, а когато и хората в селото те посрещнат с добро сърце – преживяването е помнещо за цял живот.


Влязохме в напълно обновената над 150-годишна църква „Свети Свети Константин и Елена”. Зографисана от сръчните ръце на румънския художник Доринел Коман, църквата се намира в един двор с килийното училище и килимарска работилница. Те са местната гордост, която се пази и обновява. Строени са в далечната 1864 година. Другата гордост на местните жители са писмените доказателства, че селото им е било посетено от Христо Ботев, през Царевци е минавал и Васил Левски. Заговарям първо жените от фолклорната група, които ме посрещнаха.

Пъстра плетеница


Село Царевци е сменяло името си няколко пъти през годините. Легендата за неговото име разказа учителката по български език и литература Румяна Добрева:

„Легендата разказва, че в селото имало бей и около мястото, където той живеел била турската махала. Там са живеели мюсюлманите, а малко по-далече са живеели българите. Когато татарите ги нападнали, беят събрал всички заедно, за да може да ги защити. Татарите не успели да направят нищо лошо на българското население, и след това в резултат на действията на бея, всички се обединили и в негова чест нарекли селото Султанлар. По-късно името е променено на Султанци, а в наши дни се казва Царевци най-вероятно на името на жп-гарата, която се казва така.”


Ценна етнографска сбирка е подредена в стаите на килийното училище в село Царевци - дрехите на местните жители носени преди време, съдовете, които са ползвали – все малки частици от човешкия живот, носещи много спомени и една лека тъга по детството и младините, по онези времена, когато животът е бил по-спокоен, по-честен, по-труден и с повече стойност. Днес много малко хора знаят какво е да направиш сам храната си - от семенцето в пръстта до зеленчука на масата. Преди години не е имало срамна работа. Дори и хората без образование са били уважавани и почитани, заради неуморния си труд, спомня си Иванка Добрева, която е майсторка тъкачка и от нейните ръце са изтъкани на стан много килими, платна, чаршафи и постелки. Затова и в етнографската сбирка има специална стая, в която е запазен един стан, на който са тъкали жените в миналото.



Иванка Добрева

Запазено и с активна дейност е читалището в село Царевци. Строено е през 1919 година и носи името на Христо Смирненски. Читалището е било пред разпадане, но преди около десетина години се извършва основен ремонт на цялата сграда. Днес сградата е слънчева и приветлива, с обновен салон, в който гостуват едни от най-известните и обичани български актьори – Искра Радева, Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев и др. Представят се спектакли, изнасят се концерти и хората се събират. Към читалището има певческа група, танцов състав, клубове, детски работилници. Празнуват се всички празници, творят се украси, четат се книги. Местните жители най-много обичали да четат любовни романи, разказа  секретарят на читалището Красимира Тодорова.





Кмет на село Царевци пети мандат е Младен Манолов. Той е родом от селото. Последното преброяване показва, че в момента в селото живеят 585 жители, от тях 85 с настоящ адрес. Разказа, че в момента училището се нуждае от ремонт. Децата в него са 38 и най-големите опасения са да не закрият училището. В детската градина има 13 деца. Иначе в селото работа се намира само в кооперацията, където работят към 45 души. Друга част от местните хора работят в заводите в Девня, на пристанище Варна-Запад, но повечето предимно млади хора търсят препитание в чужбина. Работят в Италия, Германия, Испания, Холандия и Англия. Пандемията променя рязко имотния пазар в селото и през последните две години започва интензивно купуване на къщи, разказа още кметът. 16 къщи са продадени за две години и най-хубавото е, че са ги купили млади варненски семейства.


Сега търсенето на имоти продължава, но цените вече сериозно са се вдигнали. Руски и български семейства минават на огледи, но вече са останали по-занемарени имоти, разказа още Манолов. От 10 000 и 15 000 лева, цената на къща вече е скочила на 45 000 – 60 000 лева, което е много за един селски имот при нас, коментира кметът. За изминалите 30 години от началото на демокрацията до сега са имали само един продаден празен парцел за 2000 лева, а в момента декара се продава за 10 000 – 12 000 лева, което също е много висока цена за парцел в селото.




Младен Манолов

Кооперацията в селото е в голяма помощ за неговото развитие. Председател е Кирчо Шарков. Занимава се с растениевъдство и животновъдство. Обработва 12 500 декара земя – основни култури пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Отглеждат около 400 глави българско черношарено говедо. Много сериозни и важни неща за развитието и трудностите пред които е изправена кооперацията разказа Кирчо Шарков. Затова разговорът с него очаквайте в едно от следващите предавания „На село”, което ще бъде специално посветено на земеделските производители и животновъди.

В село Царевци има лековит минерален извор. Балнеологичната оценка на здравното министерство от миналата година показва, че при използване за питейни нужди водата оказва благопирятно въздайствие при следните заболявания: стомашно –чревни, жлъчно – чернодробни, бъбречно-урологични и метаболитни. При използване за външно балнеолечение и балнеопрофилактика оказва благоприятно въздействие при артрозоартрити, коксартрози, ревматоиден артрит, дископатии, радикулити, плексити и други заболявания. Но само и единствено след лекарско предписание.

Сондажът е създаден през 80-те години на миналия век, разказа кметът на Аврен  Емануил Манолов. Малко след това се обмисля около него да се направи обществена баня, защото в част от къщите не е имало течаща вода, но след като този проблем е решен, отпада и идеята за баня в селото. Днес общината е стопанин на лековитата вода, след като държавата даде възможност на общините да стопанисват минералните извори. Затова от общината обмислят да облагородят района, да направят чешма, за ползване от хората, а след това да търсят инвеститор, който да изгради комплекс за отдих.





В Царевци животът е по-спокоен и уреден, заради усилието както на местните жители, така и на общинската управа. Ако не сте ходили към Авренския край – не отлагайте за друг път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48