Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бяла - перла в короната на Черноморието

25
Снимка: Facebook: Община Бяла

Радио Варна гостува на малката и китна черноморска община Бяла, която от 1984 година е със статут на град. Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от областните градове. Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи, плажни ивици с пясъчни дюни. Общата дължина на морския бряг е 14,3 км или около 3 % от цялата дължина на българския черноморски бряг, а дължината на плажните ивици е над 6 200 м, около 16 % от общата дължина на плажните ивици, намиращи се на територията на област Варна. Основният поминък в морската община са туризмът, рибарството и земеделието. През летния сезон курортът е притегателен предимно за семейства с деца. В последните години се забелязва удължаване на туристическия сезон, който започва в началото на месец май и продължава до септември.


По официални данни населението на община Бяла е около 3 200 души, съобщи в интервю за Радио Варна инж. Пеньо Ненов - кмет на Бяла от ноември 2019 година. Младият градоначалник е родом от Бяла, израснал е в семейство на учители. Живял е над 15 години във Варна, където завършва средното и висшето си образование, но се връща в родната Бяла, където създава семейство и гради кариера.

инж. Пеньо Ненов

Амбициозна програма от инфраструктурни и социални проекти е начертала морската община, по които работи усилено, разказа Десислава Златева – директор на дирекция „Инвестиционна политика, туризъм, култура, младежки дейност и спорт” към Община Бяла. Десислава е родом от Търговище, но е снаха в Бяла и с радост сподели, че животът в морската община е прекрасен за отглеждане на деца. Чуйте повече от самата нея в прикачения звуков файл: 


Днес, навръх празника на Светите равноапостоли Константин и Елена - 21 май, се провежда традиционният събор на град Бяла. Подобно на други събития, съборът бе отменян през последните две години заради пандемията от Ковид-19, но тази година празник ще има. Ще бъде раздаден и курбан за здраве - традиция с повече от 10 годишна история, разказа за Радио Варна Христина Келисакиева – PR на Община Бяла. Дейната млада дама ни издаде и акценти от предстоящата културна и спортна програма в морския град през предстоящия летен сезон.


Общинският културен институт /музей/ в град Бяла е регистриран като културна организация на 2 август 2012 г. и тази година ще отбележи своята десета годишнина. Музеят е създаден с цел да бъдат опазени и съхранени материалните културно-исторически паметници, открити при археологическите проучвания на нос Свети Атанас. Още за историята на древната Бяла и какво може де си види от туристите, дошли в морското градче, разказва Деян Янчев – директор на общинския музей в Бяла.


Библиотекарите са душата на едно от важните огнища на просветата и културата, на знанието, въображението и идеите. Димитричка Баналиева е човекът, който се грижи за книгите в Бяла и въвежда с любов в света на четенето малки и големи. Тя е дългогодишен библиотекар в Народно читалище „Пробуда“ - Бяла и знае най-добре кой какво обича да чете. Ще изяде ли мишката книжката, чуйте от нея:


Слънчеви, усмихнати и много дейни са дамите от пенсионерския клуб на Бяла, които се събират всеки ден на раздумка и планирайки участията си дейно в социалния и културния живот на Бяла. Ето какво споделиха пред микрофона на Радио Варна Катя Попова, Вярка Стоянова и Лилия Драгнева.


По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49