Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци вече работят по Черноморието

Със започването на летния туристически сезон и масовото търсене на работна ръка по Черноморието стотици украински бежанци намират възможност за професионална реализация. В курорта Албена с трудови договори вече са 30 от настанените 1 000 украинци и предстои назначаването и на още. 

Курортният комплекс Албена полага огромни усилия за реалното интегриране на украинскиту бежанци, настанени при тях. Ежедневно се провеждат интервюта, за децата са осигурени клубове по интереси, споделя старши мениджърът в отдел „Маркетинг и продажби“ Красимира Стоянова.

Светлана Канапльова пристига от Николаев в България на 15 април, заедно с дъщеря си, майка си и домашния си любимец. Не е знаела къде отива, но доброволците на БЧК на границата я насочват към хотел в област Добрич. Не след дълго т започва да търси работа и споделя, че е била готова да започне каквото и да е, независимо от професионалната си квалификация. Така попада в един от хотелите в Албена, където започва работа като пианист.

"Когато дойдох в този хотел, тук се провеждаше фестивал. Беше много красиво, пълно с хора, всички танцуваха и се радваха на живота. Набрах смелост и се обърнах към мениджъра с въпроса има ли някаква работа за мен. Тя ме попита с какво съм се занимавала преди, в мирното време. По специалност аз съм пианистка. Завършила съм Консерваторията в Одеса. Работех като заместник директор в Колежа по култура в Николаев. Работата тук много ми харесва, може да се каже, че сбъднах мечтата на живота си, защото да се отдадеш на изкуството, носи много удоволствие. Много ми помогнаха, разпечатаха ми ноти, защото аз не бях подготвена, дадоха ми и подходящи дрехи за работното ми място."

От 1 юни, след изпитателен срок, на трудов договор като екскурзовод в Албена е наета Олга Хиршова, която също пристига от Николаев.

"Тук ще работя предимно с туристи от Германия, защото в Украйна бях университетски преподавател по немски език. Поинтересувах се за работа, те взеха предвид знанията ми по немски език, минах обучение и вече работя в курорта Албена. Доволна съм от условията за работа – предоставиха ми работно място в офис, дадох ми компютър, телефон, колегите са отзивчиви. За каквото и да ги попитам, ми помагат и никой не ми е отказал подкрепа. Заплата все още не съм получавала, но се надявам всичко да бъде добре."

Управителят на хотел „Наслада“ в Балчик Александра Джафарова също вече е наела на работа украински бежанци. Да не се прекъсне интеграцията на украинците тук е и основната причина тя да вземе решението да продължи да работи по новата програма за подкрепа от 15 лв. за нощувка и храна на човек.

В хотел „Фрегата“ в кухнята също вече са започнали работа десет украински бежанци. Една от тях е Оля Халилова от Краматорск.

"Много добре се чувстваме тук, управителката ни прие, устроиха ни прекрасно, нищо не ни липсва. Изобщо всичко е много добре, чудесно е. Всички, които работим тук в кухнята сме доволни, предоставиха ни всичко необходимо. Позволяват ни да си починем, когато имаме нужда, изобщо всичко е прекрасно. Тук мием чиниите, помагаме в чистенето, в рязането на продуктите, много сме доволни наистина."

Всички украински бежанци, които останаха в Балчик в хотелите, продължили работа и по новата програма на правителството, споделят, че са изключително доволни и благодарни, защото имат още малко време на разположение, за да продължат с процеса по интеграцията си и не се налага да започват всичко отначало. За тях един от основните проблеми продължава да бъдат високите наеми и преминаването през дългата процедура по тръгване на децата на детски градини.

Как върви процесът по интеграция по Северното Черноморие и готови ли са да работят украинските бежанци, настанени в страната ни, чуйте в репортаж на Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19