Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Организаторите на Фермерския пазар в Балчик: Съхраняваме автентичния български вкус

На 18 юни от 15.00 часа фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна се завръща в Балчик, в началото на крайбрежната алея, с подкрепата на Общината, съобщи Пепа Рашева – представител на организаторите от кооперация Хранкооп.
„Това е третият летен сезон, който стартираме и както предходните години, изложенията ще се състоят всяка събота, в следобедните часове. Основното ни звено участници са малки земеделски стопани, производители и занаятчии от добруджански регион, затова и изложенията ни се наричат „Вкусът на Добруджа“. Разбира се, включват се производители от Североизточна и цяла България, като свързващата и задължителна нишка е  личното производство и предлагане на чисти, натурални продукти“, сподели координаторът Пепа Рашева – председател фондация „Добруджа – история, традиции, култура“. Броят на участниците всеки път е различен. Организаторите се стремят да предложат разнообразна гама продукти. Това са млечни продукти, месни и рибни деликатеси, особено голям набор от мед и пчелни продукти, сезонни зеленчуци и плодове, студено пресовани масла, класически и плодови вина, готови сладкарски изделия от фермерски продукти, етерични масла, натурална козметика, ръчно изработена керамика и много други изделия от естествени материали. „Всичко е изработено от сръчните ръце на нашите участници. Често организираме и работилнички,  за да могат деца и възрастни да изпробват своята сръчност“ – поясни тя.
 Госпожо Рашева, отчитате ли интерес в тези две години, в които се представяте в Балчик?
Да, миналата година забелязахме, че интересът на румънските туристи нарасна и те идваха целенасочено, знаейки какво предлагаме и търсейки точно това. Иска се време, търпение и постоянство, за да направим това събитие устойчиво и смятам, че с общи усилия го постигаме.
Нетрадиционните неща, които можем да опитаме и видим?
При нас всичко е традиции. Може би позабравени,  малко осъвременени, но наши, български традиции. Нашите производители съзнателно се стремят да  ги прилагат  в работата си и точно това е ценното на фермерския пазар, че съхраняваме автентичния български вкус в различните му аспекти.
С какви трудности се сблъскват малките екопроизводители на фона на растящите цени?
По принцип пред тях винаги са стоели много препятствия, но в последните две години стана още по-трудно. Определено високите цени на електричество и горива са нещото, което ги затруднява най-много, защото това оскъпява продукцията, реализацията, а в същото време покупателната способност на населението намалява. Някои от тях са на ръба на фалит и оцеляват буквално с цената на непосилен труд.
„За чиста храна“ е девизът на малките производители, които посрещат лично своите потребители в Балчик. А каква е останалата продукция, която си купуваме?
Не бих си позволила да давам оценка за всички предлагани стоки, нека всеки сам да преценява на кого да гласува доверие. Ние редовно проверяваме със специална апаратура качеството и нормите на продукцията. Обединили сме се около идеята за чиста храна, защото вярваме, че това е единственият начин да съхраним както природата, така и здравето си. Това  всъщност е девизът, с който преди 10 години стартира дейността си екипът на кооперация Хранкооп в София и чиито идеи залегнаха при създаването на фермерските пазари в Добрич и Балчик. 
Не се ли стеснява кръгът на участниците и оскъпява продукцията за потребителя?
Кръгът винаги е бил тесен, защото това не е масово производство. То е по-скоро бутиково, ако мога така да се изразя. Ако беше стандартно и масово, нямаше да предизвиква такъв вид интерес в редовните ни посетители, нямаше да привлича вниманието на туристи и вероятно нямаше изобщо да си говорим сега с вас. За радост все по-често млади хора се заемат точно с този вид производство. Това е култура. Култура,  която ние развиваме. Към днешна дата цените на нашите фермерски пазари са дори по-ниски, сравнени с някои вериги, които са известни с промоционалната си политика. Малките производители се опитват да не завишават драстично цените, опитвайки се да влязат в положението на редовните си клиенти.
Колко по-скъпи плодове и зеленчуци купуваме това лято според вас?
След стряскащото повишаване вече забавят темпо и се изравняват с миналата година по това време.
Какви са целите ви за тази година?
Целите, които си поставихме, са както в самото начало. Да направим Фермерски пазар Балчик интересна туристическа точка за гостите на града, с което да допринесем към стратегията за туризъм на Община Балчик и в същото време да бъдат подпомагани местни производители и занаятчии, което като цяло съдейства за развитието на регионалната икономика. Искам да припомня, че за тази наша съвместна дейност, Община Балчик бе наградена през 2020г. на конференцията „Достъп до добра храна“, която се провежда под патронажа на Министерство на земеделието и храните.
Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Развитие на EV инфраструктурата в България: Зарядни станции за електромобили GigaCharger

Защо EV инфраструктурата е ключова за бъдещето? С увеличаващата се популярност на електромобилите (EV) в България, ефективната EV инфраструктура става все по-необходима. Зарядните станции за електромобили улесняват прехода към устойчив транспорт и насърчават хората да преминат към по-зелени алтернативи. В тази статия ще..

обновено на 27.02.25 в 16:33
Грациозните лебеди във Варна

Какво време ни очаква до 6 март?

В петък ще е облачно по крайбрежието ще превалява дъжд . В сутрешните часове на много места ще има условия за намалена видимост . Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са между 2° и 7°, максималните от 5° до 10°. До края на седмицата времето ще остане облачно с превалявания от дъжд. Постепенно в неделя вятъра..

публикувано на 27.02.25 в 16:23

България ще е домакин на Глобалната конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към ООН

Пловдив ще бъде домакин на деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм. Инициативата, организирана от Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism), ще популяризира богатата история, култура и туристически възможности на България. Освен това тя ще представи страната като..

публикувано на 27.02.25 в 13:38
Жители на м.

Жители на Траката газят в кал. Уверяват ги, че улицата е възстановена

Кални улици и кални обувки. Това е всекидневие за близо 160 семейства живеещи в местност Траката във Варна. Неудобствата им започват през март месец миналата година, с началото на ВиК-проект  за  изграждане на водопроводни връзки към ново трасе на магистралния водопровод „Варна-Златни пясъци“. Строителните дейности приключват през ноември..

публикувано на 27.02.25 в 08:50

Магията на златните колиета

От древни времена и до днес всички сме очаровани от блясъка и магията на златните колиета. Те са страхотно допълнение към всеки тоалет, което създава елегантност, луксозна визия и усещане за съвършен стил. С изискания си вид, с чаровните си нотки и съкровената си символика, те определено са извървели дълъг път и са се превърнали в едни от най-ценените и..

публикувано на 27.02.25 в 08:00

Отбелязваме Международния ден на полярните мечки

На 27 февруари отбелязваме Международния ден на полярните мечки по инициатива на американската неправителствена организация "Polar Bears International". Целта е да се привлече вниманието на обществото към необходимостта от опазване на популацията на белите мечки, които обитават Арктика. По данни на Световния фонд за дивата природа в света има между..

публикувано на 27.02.25 в 06:52

Всяко десето дете у нас не се чувства в безопасност в училище

Според последното изследване на PISA от 2022 г.,  10% от българските ученици не се чувстват в безопасност в класната стая , а 14% изпитват неудобство и на други места в училище.  В световен план повече от  1/3 от учениците на възраст 13-15 години са преживели тормоз . Според наличните данни тормозът е една от най-често срещаните форми на..

публикувано на 26.02.25 в 15:59