Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Организаторите на Фермерския пазар в Балчик: Съхраняваме автентичния български вкус

На 18 юни от 15.00 часа фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна се завръща в Балчик, в началото на крайбрежната алея, с подкрепата на Общината, съобщи Пепа Рашева – представител на организаторите от кооперация Хранкооп.
„Това е третият летен сезон, който стартираме и както предходните години, изложенията ще се състоят всяка събота, в следобедните часове. Основното ни звено участници са малки земеделски стопани, производители и занаятчии от добруджански регион, затова и изложенията ни се наричат „Вкусът на Добруджа“. Разбира се, включват се производители от Североизточна и цяла България, като свързващата и задължителна нишка е  личното производство и предлагане на чисти, натурални продукти“, сподели координаторът Пепа Рашева – председател фондация „Добруджа – история, традиции, култура“. Броят на участниците всеки път е различен. Организаторите се стремят да предложат разнообразна гама продукти. Това са млечни продукти, месни и рибни деликатеси, особено голям набор от мед и пчелни продукти, сезонни зеленчуци и плодове, студено пресовани масла, класически и плодови вина, готови сладкарски изделия от фермерски продукти, етерични масла, натурална козметика, ръчно изработена керамика и много други изделия от естествени материали. „Всичко е изработено от сръчните ръце на нашите участници. Често организираме и работилнички,  за да могат деца и възрастни да изпробват своята сръчност“ – поясни тя.
 Госпожо Рашева, отчитате ли интерес в тези две години, в които се представяте в Балчик?
Да, миналата година забелязахме, че интересът на румънските туристи нарасна и те идваха целенасочено, знаейки какво предлагаме и търсейки точно това. Иска се време, търпение и постоянство, за да направим това събитие устойчиво и смятам, че с общи усилия го постигаме.
Нетрадиционните неща, които можем да опитаме и видим?
При нас всичко е традиции. Може би позабравени,  малко осъвременени, но наши, български традиции. Нашите производители съзнателно се стремят да  ги прилагат  в работата си и точно това е ценното на фермерския пазар, че съхраняваме автентичния български вкус в различните му аспекти.
С какви трудности се сблъскват малките екопроизводители на фона на растящите цени?
По принцип пред тях винаги са стоели много препятствия, но в последните две години стана още по-трудно. Определено високите цени на електричество и горива са нещото, което ги затруднява най-много, защото това оскъпява продукцията, реализацията, а в същото време покупателната способност на населението намалява. Някои от тях са на ръба на фалит и оцеляват буквално с цената на непосилен труд.
„За чиста храна“ е девизът на малките производители, които посрещат лично своите потребители в Балчик. А каква е останалата продукция, която си купуваме?
Не бих си позволила да давам оценка за всички предлагани стоки, нека всеки сам да преценява на кого да гласува доверие. Ние редовно проверяваме със специална апаратура качеството и нормите на продукцията. Обединили сме се около идеята за чиста храна, защото вярваме, че това е единственият начин да съхраним както природата, така и здравето си. Това  всъщност е девизът, с който преди 10 години стартира дейността си екипът на кооперация Хранкооп в София и чиито идеи залегнаха при създаването на фермерските пазари в Добрич и Балчик. 
Не се ли стеснява кръгът на участниците и оскъпява продукцията за потребителя?
Кръгът винаги е бил тесен, защото това не е масово производство. То е по-скоро бутиково, ако мога така да се изразя. Ако беше стандартно и масово, нямаше да предизвиква такъв вид интерес в редовните ни посетители, нямаше да привлича вниманието на туристи и вероятно нямаше изобщо да си говорим сега с вас. За радост все по-често млади хора се заемат точно с този вид производство. Това е култура. Култура,  която ние развиваме. Към днешна дата цените на нашите фермерски пазари са дори по-ниски, сравнени с някои вериги, които са известни с промоционалната си политика. Малките производители се опитват да не завишават драстично цените, опитвайки се да влязат в положението на редовните си клиенти.
Колко по-скъпи плодове и зеленчуци купуваме това лято според вас?
След стряскащото повишаване вече забавят темпо и се изравняват с миналата година по това време.
Какви са целите ви за тази година?
Целите, които си поставихме, са както в самото начало. Да направим Фермерски пазар Балчик интересна туристическа точка за гостите на града, с което да допринесем към стратегията за туризъм на Община Балчик и в същото време да бъдат подпомагани местни производители и занаятчии, което като цяло съдейства за развитието на регионалната икономика. Искам да припомня, че за тази наша съвместна дейност, Община Балчик бе наградена през 2020г. на конференцията „Достъп до добра храна“, която се провежда под патронажа на Министерство на земеделието и храните.
Подробностите чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 50 000 и 500 000 евро могат да получат български проекти и фирми за космически технологии

Български фирми и университети ще могат от 6 октомври до 14 ноември да кандидатстват по новата тръжна процедура на Европейската космическа агенция. Това съобщи  във Варна проф. Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите и растежа, който представи условията по време на информационен ден във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“...

публикувано на 19.09.25 в 17:41

Във Варна идва Ескейп стая на колела, представяща в какви условия живеят жертвите на трафик на хора

Пътуваща "Ескейп стая на колела"  (Escape Truck)  ще обикаля страната от днес  до 9 октомври.  Тя представлява ТИР, чиито транспортен контейнер е трансформиран отвътре в модел на помещение, представящо в какви условия попадат и биват поставен да живеят най-често жертвите на трафик на хора.  Сценариите на играта са вдъхновени от реални истории на..

публикувано на 19.09.25 в 16:15

Микросметище се образува в централен район на Варна

Микросмкетище се е образувало в района на кръстовището на улиците "Юрий Венелин" и "Даме Груев". П роблемите с извозването на отпадъците зачестяват, изказа възмущението си Геновева Петрова, живееща в квартала. Съдовете за разделно събиране на стъкло и хартия са били почистени наскоро, останалите контейнери от седмици не са обслужвани, твърди тя...

публикувано на 19.09.25 в 13:15

Шеф Калоян Колев ще представи България на Световната купа по паеля във Валенсия

Българският готвач Калоян Колев ще представи страната ни по време на Световната купа по паеля. Съревнованието по приготвяне на традиционното испанско ястие ще се проведе на 20 септември 2025 г. във Валенсия. В  родината на паелята ще се проведе едно от най-значимите културни събития в света. България ще има своя представител за втора поредна година,..

публикувано на 19.09.25 в 12:42

12 читателски гнезда в Нощта на литературата във Варна тази година

Нощ на литературата завладява Варна в предстоящата седмица с четиридневна програма от 23 до 26 септември. Срещи с писатели, илюстратори и преводачи, изложби на български и чешки илюстратори с акценти върху детската книга и класическата музика, както и ексклузивна прожекция на германско късометражно кино са сред събитията, които градят мост между..

обновено на 19.09.25 в 12:34

Във Варна на „Пеша фест“ автомобилите отстъпват за ден

На 22 септември (понеделник) от 11:00 до 20:00 ч. в пространството между Община Варна и Икономически университет (участък от пътните платна на булевардите „Сливница“ и „Княз Борис I“) автомобилите отстъпват за ден, за да дадат път на спорта, култура и зелените практики на инициативата „Пеша фест“ 2025. Събитието е градски фестивал, част от Европейската..

публикувано на 18.09.25 в 17:34

Младежката мрежа за проверка на факти набира гимназисти за обучение

В българската “Тийн мрежа за проверка на факти”  са включени 13 младежи от цяла България, които повече от година публикуват видео проверки в социалните мрежи. До края на септември тийн мрежата набира нови попълнения сред желаещи ученици от 8. до 12. клас, които да се включат като сценаристи, видео монтажисти или говорители.  Инициативата работи..

публикувано на 18.09.25 в 16:50