Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна ще отбележи Международния ден на йога

8
Ивелина Томова

Международният ден на йога /21 юни/ ще бъде отбелязан във Варна на 19-ти юни. Проявата ще се проведе при вход свободен в зала 4 във Фестивалния и конгресен център от 8.00 до 14.00 часа. Учители ще представят 9 различни йога практики, като целта е да се покаже разнообразието на йога школите, каза за Радио Варна Ивелина Томова, от организаторите на събитието и учител по йога и звукотерапия с тибетски пеещи купи. Проявата ще се проведе на 19-ти юни в неделя, за да могат повече хора да присъстват в почивния ден. По време на представянето на всяка йога практика, посетителите ще могат да участват, затова е препоръчително тези, които желаят да се включат, да си носят подходящи дрехи и постелка за под, каза още Томова.

Програмата включва представяне на Гонг медитация със Стефка Александрова, която ще започне веднага след откриването. След това Зорница Табакова ще представи Суря Намаскар и Виняса йога. Следват Тантра йога с Мария Илиева, Бикрам йога с Франческа Аморети, Детска йога със Силвия Христова, Айенгар йога с Наталия Алони, Кайвалядхама практика с Лили Генчева, Брахма Мудра медитация с Илияна Захариева и за финал - звукотерапия с тибетски пеещи купи с Ивелина Томова.

Всички учители ще присъстват от началото до края на събитието и ще има достатъчно време да отговорят на всички въпроси, които публиката има към тях.

Йога помага на хората да подобрят своята концентрация, подвижността на ставите и да укрепят общо цялата мускулатура, обясни Ивелина Томова. Това помага на човек да постигне единство между мислите, емоциите и душевността си, допълни тя.

През последните години все повече хора избират да практикуват йога и ако преди време интерес са проявявали предимно хора над 35 – 40 години, то сега вече има и 20-сет годишни, разказа йога учителката.

Чрез йога практиките хората успяват да пречистят ума си от ежедневния стрес и да имат нови сили да посрещат следващи предизвикателства, които им подготвя животът.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



Началото на Международния ден на йога бележи 11 декември 2014 г., когато Общото събрание на ООН приема с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни  – денят на лятното слънцестоене, се отбелязва  като Международен ден на йога. Предложението за такъв международен празник е изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбелязва: „Йога въплъщава единението на  тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”

Идеята за празнуване на Международния ден на йога в България, възниква през 2015г.Тази година той ще бъде отбелязан в 43 населени места в страната, сред които – София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и пет села.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джоан К. Ролинг с коледна книга за Хари Потър

Джоан К. Роулинг ще пусне на пазара нова книга с разказ за първата Коледа на Хари Потър в Хогуортс.  Изданието е илюстрирано от Зии Гао.  Това е 12-ата глава от "Хари Потър и Философския камък".  Книгата излиза на български език едновременно със световната премиера на изданието. 

публикувано на 02.10.24 в 08:40

Бум на луксозния сватбен туризъм във Варна

Забелязва се бум на луксозните сватби във Варна. Бюджетите на тържествата започват от 20 000 и надхвърлят 100 000 лева. Това каза Павлин Косев, председател на варненския клон на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . Друга задържаща се тенденция са смесените бракове, каза още той. Сватбата е един красив момент в живота на хората и те..

публикувано на 02.10.24 в 08:40

Над 3000 лева събраха от благотворителен търг на картини за пострадалите в село Воден

Над 3000 лева са събрани по време на благотворителен търг на картини от известни български художници, предоставени на преференциални цени от Галерия 33 на регионалната организация на евреите във Варна за хората от село Воден, пострадали от пожар. Това съобщи Олег Калдерон, председател на организацията. Срокът за търга е удължен до утре включително,..

публикувано на 01.10.24 в 17:30

Мият прозорците на трамваите в София с ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката, предаде БНР. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Месец на дарителите" този октомври във варненския зоопарк

Варненският зоопарк обявява месец октомври за „Месец на дарителите“. Откриването на събитието ще бъде на 25 октомври от 10 часа на територията на зоопарка. Искаме през този месец да покажем колко оценяваме помощта на дарителите и тяхната ангажираност, съобщават от екипа на общинското предприятие, което стопанисва зоопарка. Оттам уточняват, че се..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Музикалната програма откри народен хор

Международен ден на възрастните хора отбелязаха с музика в балчишкото село Оброчище

По случай 1 октомври – Международен ден на възрастните хора, в село Оброчище се проведе събор на пенсионерите от община Балчик. За 18-и пореден път хората от третата възраст се събраха в религиозната местност Текето на тази дата, за да се поздравят с празника и дадат кураж и на по-младите, че годините имат своята красота. Наред с музикалните..

публикувано на 01.10.24 в 13:04

С концерт Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора

Община Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, с безплатен празничен концерт. Той ще се проведе от 15:00 ч. в зала „Пленарна“ на Общината. Темата на тазгодишното честване е „Нашето място“, с което се отдава почит и признание за безценния принос на възрастните хора към обществото. Гости на събитието ще бъдат Снежана..

публикувано на 01.10.24 в 09:24