Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Иванов в Добруджа: Очакваме изключително добра реколтата

Снимка: архив

Прибирането на зърнената реколта е български народен обичай и най-важният момент от битието на българския земеделец през годините.

Дългият път от посетите през есента пшеничени зрънца до прибраната в складовете продукция е свързан с много усилия, а жътвата е финал, който дава възможност на стопаните да почувстват радостта от своя труд", това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при откриването на фестивала „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“, в община Тервел.

Той подчерта, че Добричкият регион, известен като житницата на България, има голямо значение за развитието на селското ни стопанство, защото формира огромна част от зърнопроизводството на страната ни. "България се утвърди като един от основните производители на пшеница не само в Европа, но и по света", каза аграрният министър. По думите му прилагат се съвременни агротехнически мероприятия при отглеждането на зърнените култури и повишена грижа за състоянието на почвите. Той заяви, че като резултат през последните пет години се отчита тенденция на задържане на средните добиви зърнени култури в страната. "През тази година очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните нива. По експертни оценки на Областните дирекции „Земеделие“, на база обследване на моментното състояние на зърнените култури, очакваме изключително добра реколта, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ", категоричен бе д-р Иванов.

Аграрният министър подчерта, че България продължава да е значим фактор на международния пазар на зърно, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. Той допълни, че пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България през 2021 г.

Министърът на земеделието заяви, че фестивалът в община Тервел е средищно място, което откроява бит и традиции в едно и подчертава местната идентичност. Той допълни, че събитието се организира от МИГ "Тервел - Крушари" с финансиране по подхода Водено от общностите местно развитие, като по този начин се продължават местните традиции и се подкрепя тяхното предаване на идните поколения.

"Гордост е, че вие, добруджанските земеделски производители, сте запазили дългогодишните традиции и сте съхранили обичаите за жътвата и до днес. Гордост е, че сте запазили дългогодишните традиции и сте съхранили обичаите за жътвата и до днес.

Желая ви здраве, високи добиви, успешно прибиране на реколтата и плодородна следваща година!", заключи министър Иван Иванов.

Преди фестивалът министърът на земеделието посети земеделско стопанство със затворен цикъл на производство на млечни и месни продукти в с. Овчарово.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево начало на седмицата

Ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието следобед ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 29° до 34°, по Черноморието между 26° и 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 29°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 16.06.24 в 13:10

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани Силите за сигурност освободиха двамата надзиратели в руски затвор в Ростов, които бяха взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/. "По време на специална операция престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, взети за заложници, бяха освободени и не са..

публикувано на 16.06.24 в 12:33

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23%

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23% Регистрираните незаконни преминавания на границите на Европейския съюз са намалели с 23% до близо 80 000 души през първите пет месеца на 2024 г., сочат предварителните данни на Фронтекс. Най-голям е спадът по маршрутите през Западните Балкани и Централното Средиземноморие, съответно със 71%..

публикувано на 16.06.24 в 11:37

Затворници от "Ислямска държава" взеха за заложници двама надзиратели в Ростов 

Двама надзиратели в руски затвор в Ростов са взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/, съобщиха държавните медии. Полицейски източник заяви, че сред нападателите има членове на терористичната групировка, които трябва да се явят пред съда по обвинения в тероризъм. Русия беше мишена на няколко нападения, за които..

публикувано на 16.06.24 в 11:36

Ледената пързалка във Варна се топи при високи градуси навън

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци, съобщава БНТ. Сигнал подават родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. Какви са причините за проблема и ще бъде ли решен скоро? Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват,..

публикувано на 16.06.24 в 08:30