Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Кривини

40
с.Кривини
Снимка: Д.Дончева

Село Кривини е от онези села, за които си мислиш, че са много малки и няма нищо в тях. Е, почти е така, но и не точно.  И там годините са оставили своя отпечатък – днес от обществените сгради са останали само читалището и пенсионерският клуб. Кметството се помещава в една от стаите на читалището. Преди е имало училище, от което сега  е останала само събарящата се сграда. Също преди години е имало джамия, но и тя е била напълно разрушена. Никога не е имало църква, затова  местните събират пари, запрятат ръкави и с помощта на община Долни чифлик построяват параклис.  Сградата е завършена, остава само да се дорисуват иконите и да се купят свещници. Камбаната е поставена на електрически стълб, но когато му дойде времето ще направят и камбанария както му е реда.  В селото няма магазин. Има две пейки пред читалището, където местните се събират когато идва инкасаторката за водата, за да си платят сметките. Веднъж на ден минава микробуса, който вози хляб. Няма определен час - може да мине в 9, 10 или към 11 часа. И няма престой. Ако си там ще си купиш хляб, ако не  си - месиш питка, разказват жените. Местната забележителност е горящото минерално изворче, което се намира в местността Ботево. Имат и етнокомплекс, в който родолюбиво семейство е възродило български занаяти. Гостоприемни и добри хора са кривинчани. Гордеят се, че макар и само 90-ина души цяло село, са само българи. Гостувах им в деня, след падането на правителството на Кирил Петков. Коментираха и политическата ситуация.

Село Кривини се намира в Източната част на Стара планина. Разположено е върху хълмиста местност, заобиколена от долина, през която тече река. Обградено е с гора, въздухът е чист, а тишината се нарушава от преминаващите по главния път коли и камиони. От къде идва името на селото разказа Иванка Кънчева, която е родом от Варна, но от 12 години живее в селото. Заедно със съпруга си купуват място, построяват къща и се радват на живота пред тях. Преди да изберат селото, Иванка Кънчева дълго време е проучвала неговата история и сега заедно с кметския наместник Параскева Любчева подготвят книга с работно заглавие „Корените на Кривини”.


Иванка Кънчева

Животът в село Кривини не следва ритъма на големия град. И макар, че и там всичко е като навсякъде в държавата, човек остава с усещането, че и най-големите проблеми и катаклизми могат да се преодолеят, стига човек да е достатъчно умен и да се учи от грешките си. Разговарях с Минка Райкова, Марийка Любенова и Петра Кирова, които дойдоха, за да разкажат за родното си село.



Жените в селото освен гостоприемни и работливи, са и талантливи. Имат певческа група и изпълняват само автентични песни от Кривини, без съпровод. Групата е сформирана още през 1970 година и пеят и до днес.



Жените не само могат да пеят хубаво, но обичат и поезията. Леля Петра е на 83 години и помни всички стихотворения, които е учила още като дете.



Преди години в селото е имало училище. Закриват го през 80-те години на миналия век, защото много семейства тръгват към градовете и почти не остават деца. Днес сградата е оставена на произвола на времето, но не е продадена. Отидох да я видя и в двора срещнах Любчо Стоянов. Занимава се със земеделие. Отглежда домати в оранжерия и други зеленчуци.



Още една среща - с 46-годишния лесовъд Васил Любенов.



Продължавам разходката си в село Кривини в търсене на най-важните места, които формират живота на местните. Признавам, че бях доста учудена, че в селото никога не е имало църква. Разбрах, че когато селото е било изцяло с турско население е имало джамия, но след като българи отиват да живеят там, всички турци се изселват и не остава нито един. Така и до днес. Естествено турската джамия остава неизползвана и след време напълно се разрушава. Но пък през всичките години никой не се хваща да построи църква. До преди 10-ина години. Историята разказа Иванка Кънчева.



Още едно място е важно за жителите на село Кривини – казанът за варене на ракия. Той се намира в подножието на хълма и метри преди началото на гората. Негов собственик е Добри Добрев.



Не може да отидеш до Кривини и да не видиш горящото минерално изворче. Тази природна даденост днес би трябвало да е добре устроена, да има табела, която да указва мястото, за да е достъпна за всички, защото водата, която тече освен, че е минерална, е и лековита. И да ...водата гори, защото съдържа метан и когато доближиш до нея огънче пламва. Подобни природни дарове се тачат по цял свят. Но не и у нас. По време на соц-а мястото е било пригодено за отдих, но демокрацията променя нещата. Сега изворчето е изоставено и построеното започва да се руши. И колкото и местните жители да го почистват, не е  същото. Местните разказват, че изворът попада в земя, която вече е частна собственост. Жените от Кривини разказаха.





Друга местна радост и забележителност е етнографският комплекс, който е построен в близост до селото през 2014 година. Местните много харесват това място, защото в него са представени български занаяти с автентичните инструменти към тях. Благой Граменов е собственик на комплекса.



Много видях и открих в малкото българско село Кривини и край него. И знам, че има още, което е важно да бъде видяно, запомнено и предадено. Всичко тече, всичко се променя, а жителите на Кривини ще продължат с думите – ние сме си същите. И имат предвид политическата и икономическата ситуация в страната. Уж все се променя за по-добро, а животът на село не става по-добър. Никой не асфалтира улиците, няма тротоари, няма канализация, няма магазини и аптеки и още много неща. На село има много мъдри хора. Виждат всичко, което се случва, разбират много точно нещата и дори прогнозите им са по-добри от тези на известните личности в медиите.

Завършвам с думите на хората за политическата ситуация в България видяна през село Кривини, община Долни чифлик.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49