В световния ден на риболова богат улов и весел празник на всички, които отбелязват този приятен юнски повод!
По мое мнение празникът е троен.
Първо: на хората, които приемат риболова за своя професия, хоби или страст.
После по естествен начин нещата преливат в кулинарно продължение, защото много често уловената риба не се връща обратно във водоемите, от които е дошла, а бива преобразувана в кулинарни шедьоври. Лефер на керемида, сьомга със сусам и сос терияки... Списъкът с постижения е дълъг.
И на трето място: при добро стечение на обстоятелствата, в приятна компания и с правилния шеф-готвач, денят на риболова се превръща в тържество на славните и легендарни истории и на паметните попадения. Защото няма човек, който поне веднъж в живота си бодро да е носил въдицата като знаме на победата и после да не е разказал десетки вълнуващи истории за голямото събитие. Понякога хората дори са склонни да приемат, че основната цел на риболова не е уловът на риба, а търсенето на истории - тяхното вдъхновено създаване, прецизно отглеждане, охранване, украсяване, грижливо събиране и най-важното – колоритно представяне пред правилната аудитория, която нетърпеливо ги очаква, приема ги с доверие и оценява красотата и съвършенството им.
Една приятелка има скромна история по тази тема. Прибрала се след работа и с ужас открила на кухненския плот огромен толстолоб. Преди да излезе отново, тя се обърнала към щастливия победител с думите: „Браво! Честито! Чудесно си се справил! Обади се, когато го изчистиш!“. Часове по-късно се завърнала. Фризерът бил претъпкан, а съседи и приятели, чинно подредени, очаквали продължението на историята.
Поуката е ясна: най-добрият получава признание, но после му се налага здраво да се потруди, а съответно - и да се изцапа. Така е в живота. Не може всичко да е перфектно. Важното е уловът да бъде възприет в добра компания и на сладка приказка.
Хубаво е в този празничен ден да помислим и за причините, които превръщат риболова в толкова любимо занимание. За някои това е удоволствието от спортния успех, за други – приятното хоби, което им позволява да си отдъхнат на чист въздух, да забравят напрежението от делника и да презаредят, за трети е страст – от планирането на деня до най-тънката подробност по приключването му... Има много причини. Едва ли можем да изброим всички. Интересна е гледната точка, според която, ако сме станали жертва на напрягащи мисли, добрият начин да ги отпъдим е ... с други – още по-напрягащи... Ако и това не работи – просто спретваме един риболов. Той винаги оправя нещата.
Чувала съм как приятелката на един рибар се развикала ужасена, докато той се опитвал да се справи с голям кефал. Човекът строго я подканил да замълчи. Това поне всички го знаем, че рибата не обича силен метъл и шумни занимания! Жената, обаче, не си взела
поука и продължила да произвежда дразнещи звуци. Тогава кавалерът й изнервено отсякъл: „Спри да викаш! И ти не изглеждаш добре, но кефалът не вика, нали? Примирява се!“.
Усмихвате се? Това е една от целите на днешния прекрасен ден, посветен на риболова и на разказите за него. Съвършени разкази, талантливо представени от остроумни и колоритни участници в грандиозни риболовни събития. За радост на възхитената аудитория, изпълнена с доверие към главните герои и с интерес към славните им приключения.
Честит празник и успешен улов на всеки, който обича риболова и невероятните истории!
Има една колоритна история, в която тимуроци /герои на автора Аркадий Гайдар/ запретват ръкави да правят добрини. В разгара на начинанието забелязват възрастна жена, която стои на улицата и замислено се взира в отсрещния тротоар. В духа на всепоглъщащото и необятно добро, те я пренасят отсреща, с две думи: помагат й да пресече. Вярно: старицата..
„Оперни тайни“ е наречен най-новият проект на Държавна опера Варна, който стартира от февруари 2025 г. и е насочен към най-младата публика. Операта отваря врати за най-малките си зрители и ги води зад кулисите със специални тематични детски ателиета, които ще се провеждат всеки месец. Всички елементи и етапи от създаването на оперен спектакъл са..
Каварна ще отбележи отбелязва 152-рата годишнина от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Пред бюст-паметника в Градския парк в Каварна, своята почит и признателност към делото на Апостола ще изразят от най-малките до най-големите граждани в морския град. Програма от слова за Апостола и стихове в негова памет ще поднесат ученици от..
В суворовското село Изгрев избраха да отбележат празника на виното със забавни винени конкурси. Производителите на изгревската божествена напитка се състезаваха в няколко категории - бяло вино, червено вино, розе и купажно вино. Жителите на селото присъстваха на водосвет в местния храм "Света Петка " и след това зарязаха лозите на Царя на..
Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, е първата проява от поредицата запланувани по повод 70 години от създаването на Университетска ботаническа градина – Балчик. Днес на територията на петте декара учебен участък – лозов масив с десертни сортове бяха осветени и зарязани лозите, както и дегустирани вина. На..
37-годишната Милена Миткова се нуждае от помощ. 350 хиляди евро са нужни за ефективно лечение в болница в Турция, където лекарите ѝ дават реални надежди за възстановяване, но сумата е непосилна за семейството ѝ. След месеци на търсене на диагноза, на 8 януари 2025 г. в България е потвърдено, че Милена е с рак на гърдата, който вече е метастазирал в..
До 15 февруари във Варна продължава зимната "Алея на книгата". Захари Карабашлиев ще посрещне своите читатели в рамките на изложението. Писателят ще раздава автографи от 15 до 17 часа в търговския център-домакин на Алеята, а от 18 часа ще бъде представена и книгата му "Рана", спечелила Националната награда за български роман на годината "13 века..