Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде стигна интеграцията на бежанците от Украйна

Снимка: БГНЕС

От около 80 хиляди украински бежанци у нас, близо 30 хил. са настанените в бази и хотели по държавната програма до 31 август.

На този етап е трудно да се каже къде са настанени останалите към 50 хил. души, които са избягали от войната в Украйна. Затова е много важно да се разработи работещ алгоритъм за това как да стигнем до тях – комуникационно и физически, каза за Радио Варна Ива Парцалева – представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) в България.

Докъде стигна интеграцията на бежанците от Украйна у нас в края на петия месец от началото на войната, и има ли такава е въпрос в повишена трудност. 

По думите ѝ, сред сериозните предизвикателства пред тях е настаняването, особено на тези в почивните бази след  края на август. 

Сред останалите спънки пред интегрирането на украинските бежанци у нас са обучението по български език, където се разчита на ентусиазма на доброволци и на неправителствения сектор.


В България по принцип не се предоставя обучение по български език за бежанци. Няма и отговорна институция, подобна на Гьоте институт или Френския културен институт, която да провежда курсове, да изпитва и да издава сертификати за владеене на български език, поясни Парцалева.

Още за проблемите, с които се сблъскват бежанците от Украйна към този момент чуйте от звуковия файл.



Иначе, според съобщение на Министерски съвет от 20 юли, у нас ще има "напълно обновен и много детайлен оперативен план за временна закрила".

В Плана се предвижда за кризисна ситуация да се приема, „когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница“. Разписан е и ясен списък на заложените функции и задачи, условията и реда за ресурсно осигуряване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили временна закрила.

Планът разгръща различни варианти, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на кризата. Като най-важна стъпка в създаването на Плана се смята включването на всички отговорни местни, централни и международни институции и ясното разпределение на техните задачи и ангажименти. 

Така например е предвидено активна роля да има новосъздаденият Съвет за развитие на гражданското общество чрез създаване на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подпомагане и интегриране на потърсилите и получилите временна закрила.

На МВР е поверена ролята за разгръщане и организиране на изграждането на пунктове за първоначален прием в зоните на граничните ни пунктове, граничната зона или в места по преценка на щаба, както и контрола и координацията. 

На Министерство на туризма се поверява задачата да разработва и администрира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила във ведомствени и други почивни бази и хотели.

Новият план за временна закрила препоръчва при подобни кризи да бъде създаван Национален оперативен щаб към Министерския съвет, който да осъществява взаимодействието с представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и други български и международни правителствени и неправителствени организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево начало на седмицата

Ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието следобед ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 29° до 34°, по Черноморието между 26° и 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 29°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 16.06.24 в 13:10

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани Силите за сигурност освободиха двамата надзиратели в руски затвор в Ростов, които бяха взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/. "По време на специална операция престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, взети за заложници, бяха освободени и не са..

публикувано на 16.06.24 в 12:33

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23%

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23% Регистрираните незаконни преминавания на границите на Европейския съюз са намалели с 23% до близо 80 000 души през първите пет месеца на 2024 г., сочат предварителните данни на Фронтекс. Най-голям е спадът по маршрутите през Западните Балкани и Централното Средиземноморие, съответно със 71%..

публикувано на 16.06.24 в 11:37

Затворници от "Ислямска държава" взеха за заложници двама надзиратели в Ростов 

Двама надзиратели в руски затвор в Ростов са взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/, съобщиха държавните медии. Полицейски източник заяви, че сред нападателите има членове на терористичната групировка, които трябва да се явят пред съда по обвинения в тероризъм. Русия беше мишена на няколко нападения, за които..

публикувано на 16.06.24 в 11:36

Ледената пързалка във Варна се топи при високи градуси навън

Ледената пързалка във Варна се наводнява при високи температури навън и става почти неизползваема през летните месеци, съобщава БНТ. Сигнал подават родители на деца, които тренират фигурно пързаляне. Какви са причините за проблема и ще бъде ли решен скоро? Детето на Радослава Кадирова е на 7 години и се занимава с фигурно пързаляне. Проблемите идват,..

публикувано на 16.06.24 в 08:30