Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци ще преобразяват парк "Елин Пелин" във Варна

Събитие, което да цели да постави началото на преобразяването на парк "Елин Пелин" в кв. „Христо Ботев” във Варна ще се проведе тази неделя – 24 юли. Организатори на проявата са сдружение „Power jump”, които канят всички желаещи да се включат в почистването, окосяването, освежаването и обсъждането на бъдещи идеи за парка.

Как и кога се ражда идеята за преобразяването на варненския парк, чуйте от Нора Стефанова от „Power jump” в прикачения звуков файл:

Целта на събитието е да поставим началото от серия от намеси в парка, които да го преобразят в едно по-свежо и приветливо място, стимулиращо физическата и общностна активност, и смисленото свободно време, обясни в интервю за Радио Варна Нора Стефанова.

Сред задачите, които са си поставила организаторите от сдружение "Power jump" са почистване на парк, окосяване на тревните площи, освежаване и преобоядисване на пейките, творчески импровизации и плануване на нови идеи.

Организаторите ще осигурят необходимо количество инструменти, бои, четки, ръкавици и чували, но призовават всеки, който разполага със собствени такива, да ги донесе.

Сред поставените цели на доброволците са обособяване на детска и младежка активни зони, освежено спортно игрище, зона за отдих за възрастните. Проектът се реализира по програма Еразъм+ Спорт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Затънали в подробности

Веднъж, много отдавна, в Париж вървяхме към Айфеловата кула и толкова бяхме унесени в нещо друго, че внезапно я изгубихме от поглед. Представяте ли си? Това е кула, не случайно изтърван кламер. Шокът трая само миг, докато погледнахме нагоре и установихме, че сме почти в подножието й. Защо го казвам? Напоследък много..

публикувано на 07.10.24 в 15:00
Първите Нобелови награди са връчени през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Започва Нобеловата седмица

С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица, съобщи сайтът nobelprize.org. Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 8 октомври, за химия  - на 9 октомври. На 10 октомври ще бъде присъдена Нобеловата награда за литература.  В петък - 11 октомври в Осло ще..

публикувано на 07.10.24 в 12:41

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54