Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Невша

За трети път в историята на предаването „На село” посещаваме едно прекрасно селище от община Ветрино, а именно Невша.

Тази събота имаме конкретен повод за визитата: отбелязване на 120-ата годишнина от основаването на читалище "Нива-1921".

Тържествата са били предвидени за септември миналата година, когато действително е годишнината, но заради затягането на мерките тогава са били отложени, за да се случат на 13 август 2022 г.

Днес в 10 часа започва празникът, а Ваня Славова и Румен Сарандев бяха в сряда в Невша, за да присъстват на репетицията.

Това стана факт благодарение на любезната покана на акордеониста Георги Бонев:



Богата е историята на читалището в Невша. Много хора през годините са допринесли за културната дейност в селото.
Много са дали късче от своята ерудираност, за да може днес с гордост невшанци да споделят пред нас:


В Невша има и много легенди.

Нягуша е била много красива българска девойка, живяла по време на турското робство.

 В деня на нейната сватба поробителите решили, че тази прелестна мома трябва да стане тяхна. Започнали да я гонят, а Нягуша тръгнала да бяга. За да спаси честта си, девойката скочила от висока скала край селото. От нейното име – Нягуша – дошло и името на селото. С годините обаче  хората го прекръстили на Невша.

Местността, в която Нягуша намерила смъртта си, се нарича Булото.

 И до днес на скалата не никне трева, споделят местните.

Време е да се отбием и  в кметството при Зоя Атанасова, която предишният път ни показа природните красоти в Невша.

Атанасова с отдаденост работи и по възможност се опитва да помогне на всеки жител:



Кметът на Невша Зоя Атанасова за предстоящото обновление на центъра.

 Попитах я има ли интерес към недвижимите имоти в селото, особено покрай пандемията:

Духновните средища на българщината са всички читалища в нашата родина. А това в Невша е будно, заради ерудираните невшанци, които го посещават често.

Намираме се в сградата на читалището в село Невша, община Ветрино, на фона на множество книги и в паузата на репетицията за днешния празник, посветен на 120-годишнината на читалището.



Нека чуем още от местните как живеят местните, с тях се разбрахме да не говорим за политика, че да не объркаме и репертоара в музиката:

За трети път съм в Невша, но за първи се срещам с Ники Колев...

Питам го какво го е довело тук:

Невша има потенциал...Ние от екипа на Радио Варна сме убедени в това твърдение.

С пожеланието за цветен летен ден, с аромат на защитени цветя от Невша, дочуване ви казват Ваня Славова и Добромир Мързов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49
Chart

#762 ТОП 20 (10.05-17.05.2024)

публикувано на 09.05.24 в 13:19