Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море" - част две

В средата на юни с колегата Румен Сарандев предприехме обиколка на Добруджа - "Пътешествието 2". Тръгнахме от Варна, минахме през Шабла, Кардам и Кайнарджа, като стигнахме през Силистра до село Малък Преславец. И ако миналата събота Ви припомнихме за разходката из сърцето на Добруджа, сега ще попътуваме по Дунав, и отново ще се гмурнем в Черно море. В следващия материал ще Ви припомним най-знаковите моменти от "Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море".

Първата ни спирка е в село Малък Преславец. То се намира на брега на Дунав. Навремето тук е имало и пристанище. Но това е било навремето. Самото село е най-известно с лилиите си. Или още по-точно най-голямото местообитание на водни линии в България.


Езерото с водните лилии се намира непосредствено до брега на река Дунав. До там се стига по асфалтов път.


Кметът на Малък Преславец Галина Ангелова е инициаторът всяка година в селото да се провежда празник на Водната лилия.


Обикновено празникът на водните лилии е в средата на юни. А ние с колегата Румен Сарандев се отправихме към рибарското селище, където се срещнахме с Владимир Стоянов. Той е от София, но от 30 години се занимава с риболов по река Дунав и живее в Малък Преславец.


Владимир Стоянов не е опитвал рибена чорба от черноморска риба. Или е опитвал като малък, но не помни вкуса й. Но е майстор на рибената чорба, направена от дунавска риба.


След срещите в село Малък Преславец се отправяме към Силистра, който е последният български град на река Дунав. След това реката продължава на румънска територия. От Силистра започва и сухопътната граница със северната ни съседка. И да знаете, че самата граница се намира само на метър от единия от пътищата, по които се стига до града.

Това само като информация – когато видите оградата, която се ниже покрай асфалта да знаете, че от другата й страна е Румъния. В Силистра, край Дунава се срещнахме с майстора на ножове Александър Алексиев.

В началото той работи с подръчни инструменти, а първите уроци взема от клипове в Интернет. Александър Алексиев е категоричен, че няма универсални ножове.


Напускаме Силистра и се отправяме към Кайнарджа. Където е най-голямата чешма в България. Поне така казват местните.


Чешмата се намира в добре оформен и поддържан парк, в който всеки юни се провежда и фолклорен събор. Разбира се това не е единствената забележителност в Кайнарджа. Бутиковата винарска изба, също си заслужава посещение. Тя съществува повече от 23 години и от един сорт грозде произвежда бяло и червено вино, и розе. А част от лозовите масиви са на повече от половин век и са създадени по настояване на японското правителство. Повече можете да чуете в звуковия файл в края на тази публикация.


Преди да стигнем до брега на Черно море се отбихме с село Прилеп. Това е селото на Медената къща. С нейната история, функция и за любовта към пчелите разговаряхме с Недялка Михова.


Когато попитахме как функционира един кошер и как работят пчелите, Недялка Михова ни показа стъкления кошер.


Оказа се, че Медената къща в село Прилеп е част от голям българо-румънски туристически трансграничен проект.


Интересни места има в Добруджа. Проблемът е в пътната инфраструктура. На места с пътищата няма проблем. На други преминаването е изпитание. До село Прилеп също срещнахме асфалтови проблеми. Но от там се запътихме към граничното село Граничар. Нивите на селото се намират направо на граничната полоса. Интересното е, че през последните години в Граничар се заселват поляци.


Граничар е много близо до морето. По черни пътища са около 5 километра. Е, ние с Румен Сарандев не минахме по тях. Обаче посетихме Тюленово.


Тюленово и скалите там са едно най-живописните места по българското черноморие. Скалистият бряг и подводните пещери предизвикват, както авантюристи и гмуркачи в търсене на съкровища, така и провокират въображението.


Много истории съхранява паметта на Тюленово. За тях разговаряхме с Ваня Тодорова, която изработва кукли.

Последната спирка днес, която беше една от първите от "Пътешествието 2", е Шабла. Или по-скоро рибарското селище "Кария", където посетихме Морския клуб. Той е от съвсем скоро. Идеята обаче е много стара. Морски клуб в Шабла има от 60-те години. С неговата история ни запозна заместник-председателят Димитър Нанев.


Ами, това е. В две поредни съботи, в два часа се опитахме отново да възродим емоциите от "Пътешествието 2 - с Марто и Сарандев не само на море". Пътувахме по брега, стигнахме до река Дунав, разходихме се из сърцето на Добруджа. Честно да Ви призная, живеем в прекрасен край. Толкова от нас. Догодина с Румен Сарандев със сигурност ще повторим тази луда седмица, изпълнена с емоции и срещи.

И все пак си пуснете звуковия файл. Ще чуете още много от "Пътешествието 2".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48