Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отново" - Веселин Начев, Димитър Генчев и Милко Божков в обща изложба

Варненската галерия A&G Art Meeting отваря вратите на новото си пространство в края на август за всички, изкушени от изкуството. То се намира на ул. „Любен Каравелов“ 8. 

Станал известен с високия критерий и безкомпромисния подбор на артисти, екипът на галерията дава старт на творческия сезон с изложба живопис, която ще достави истинско удоволствие на ценителите. Анна Халамян и Герхард Хорнман канят трима български художници от най-висока класа – Веселин Начев, Димитър Генчев и Милко Божков. Съвместната експозиция не е концептуална, нейното мото е „Отново“. Откриването е в 18:30 часа на 31.08.2022 г. Може да я разгледате до 06.10.2022 г.

Докато Веселин Начев и Милко Божков са любимци на публиката във Варна, то пловдивчанинът Димитър Генчев за пръв път се среща с нея. Творбите му са забележителни и няма да оставят зрителите равнодушни.

В картините си преследвам необичайно красивото – казва Генчев. Процесът е като лов, в който плячката многократно превъзхожда ловеца по бързина, ловкост и хитрост. Тя най-често се изплъзва и аз преглъщам разочарованието от несполуката. В някои редки случаи успявам да уловя диханието на тази красота. Тогава щастието е неописуемо. Платната ми са резултата от това трескаво търсене. Те са изпълнени с разочарование и възторг.


Веселин Начев се разкъсва между ритуалното, тревожното, позитивното и оптимистичното. Силният вътрешен драматизъм, разтърсващите чувства, които може би накрая водят към смирение, ни завладяват категорично в неговите платна.


Чрез своя фин и деликатен почерк Милко Божков ни пренася в една тиха вселена, лишена от човешко присъствие. Там главни герои са ябълките /най-често изгнили/, търкулнати в тревата или в снега, камъкът, зимните косове, гнездото и безкрайното време.


За авторите:

Димитър Генчев (роден 1985 г.в Пловдив, България) живее и работи в родния си град.Придобива бакалавърска и магистърска степен по живопис в Националнатахудожествена академия в София при проф. Валентин Колев. Завършва Утрехтския университет по изкуствата (HKU), специалност визуални искуства в класа наЛиевен Хендрикс. През 2012 г. Генчев е приет в резидентна програма Rijksakademie van Beeldende Kunsten в Амстердам.След успешен двугодишен престой там, неговите творби са показани в редица изложби и кураторски проекти като: “Beauty and Decay“, самостоятелна изложба заедно с Петер Бугенот, кураторАнне Берк, Музей за съвременно изкуство, Ситард, Холандия (2020);  ”Object Love", куратор Анне Берк и Фритз Емсландер- Музей за съвременно изкуство Морсбройх, Леверкузен, Германия (2020);  „Поколение между ентусиазъм и разруха", изложба на български художници в Каскаденкондензатор, Листе арт панаир, Базел, Швейцария (2019);  "Чуйте ни, артистичен интелект", куратори Натали Хойос и Райналд Шумахер, Изложба на творби от колекция Дойче Телеком, Пловдив (2019); „Финале", Изложба на художниците, спечелили последното издание на наградата на Гауденц Б. Руф, куратор Мария Василева, галерия Структура, София (2019); „Форсиране на Избора“, куратор Галина Лардева, Национални есенни изложби, Пловдив (2015).

През 2016 г. творби на Генчев са подбрани от куратора Ноор Мартинс за секцията „Prospects & Concepts” на панаир Арт Ротердам, Холандия. Негови самостоятелни изложби са: „Семеен Портрет“, галерия Сариев, Пловдив (2020); „Unchangeable“ - галерия Рутгер Бранд, Амстердам (2020); „Добрите машини“, куратор Весела Ножарова, галерия Кредо Бонум, София (2018); 

„Sweet Pea“ галерия Герхард Хофланд, Амстердам (2017).

През 2014 и 2016г. авторътполучава подкрепа от Mondrian Fond, Амстердам за млад автор и за реализиране на художествен проект.

Творбите на Димитър Генчев са част от частни и корпоративни колекции като: The Nederlandsche Bank, Амстердам, Menzis, Холандия, KPMG, Амстердам, Meijburg & Co, Амстердам и Secrid, Хага.

Веселин Начев е роден на 02.11.1958 г. в Бургас.Завършил Художествена академия София през 1985г, живопис в класа на проф. Иван Кирков.Доцент по изкуствознание и изобразително изкуство (живопис) – ВАК.

Участвал е в множество национални и международни колективни изложби. Има близо 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Награди: 1989г- награда за живопис на Министерство на културата - ОХИ Ястребино, 1989г-Специална селекция на Биенале на миниатюрата- Торонто, Канада, 1996 - “Награда “Варна” за принос в изобразителното изкуство, 2005 Награда- музей “Георги Велчев” Варна,  2007 - Номинация за награди за съвременно българско изкуство М-тел,  2009 - Награда на галерия „Буларт”, 2014 - Номинация за награда „Владимир Димитров- Майстора”, 2014 - Класиран на конкурса за ателиета Сите-де-з-ар , Париж през 2015г., 2016 - Национална награда 'Алианц България“, 2019 - Национална награда за живопис "Захари Зограф 2018".

Живее и работи в село Орешак, област Варна.

Милко Божков е роден през 1953 г. във великотърновското село Ресен. През 1972 г. Завършва Художествената гимназия в София. През 1978 г. завършва Националната художествена академия в класа по живопис на Добри Добрев. Член на Съюза на българските художници.

Има над 80 самостоятелни изложби. Излага самостоятелно в Австрия, България, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция. Участва в над 100 общи художествени изложби за живопис или графика в България и в чужбина.

Негови творби са притежание на Библиотеката на Конгреса в САЩ, Националната библиотека на Франция, Чешката национална галерия и частни колекции в чужбина.

Носител е на националните награди за живопис „Захари Зограф“ (2002) и „Владимир Димитров–Майстора“ (двукратно). Носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50