Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният фестивал на анимационния филм във Варна чества 90-годишнината на проф. Иван Веселинов

Като част от отбелязването на 90-годишнината на проф. Иван Веселинов е и изложбата с негови плакати, правени между 1982 г. и 1987 г. и посветени на Световния фестивал на анимационния филм във Варна, на Националния преглед на анимационно кино в Добрич (тогавашният Толбухин), както и на 40-годишнината на българската анимация. 

"Със своята освободена и същевременно изразителна рисунка, със своя направен с артистичен замах жив и сочен контур, създаващ странни, но същевременно весели и близки до стилистиката на карикатурата изображения, притежаващи дори и някакъв вид монументалност, със своя тясно свързан с характера на рисунката раздвижен шрифт, тези високохудожествени творби представляват едни от най-добрите образци на българското плакатно изкуство. Техният своеобразен и необичаен колорит се доближава до палитрата на попарта, а изображенията в тях, със своята умела стилизираност и вплетените в тях остроумни гегове, радват и привличат окото на зрителя и днес. Тези плакати са и своеобразен документ на тогавашното време. Със закодираната в техните чудати пиктограми художествена памет, както и със завладяващата и неостаряваща модерност на авторовия почерк, те си осигуряват и своето неотменимо място в бъдещето на нашата национална култура."

Пенчо Кунчев

Светлана Вълкова разговаря с проф. Иван Веселинов, интервюто е от архива на предаването за култура "Гравитация нула":

Иван Веселинов е художник, карикатурист, режисьор и сценарист на анимационни филми. Роден е на 22 март 1932 г. в ловешкото село Крушуна. Завършва ветеринарна медицина и работи известно време като ветеринарен лекар.

През 1968 г. завършва приложна графика в Художествената академия при проф. Александър Поплилов. От 1997 г. е преподавател в Нов български университет в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Той участва в подготовката на бъдещите професионалисти като лектор, сценарист и ръководител на студентски филми, получили наши и чужди отличия. През 2003 г. е удостоен със званието "Почетен професор на Нов български университет" за заслуги към университета и българското анимационно кино.

Член е на Съюза на българските художници от 1976 г., както и на Съюза на българските филмови дейци. Автор е на десетки анимационни филми, работи в областта на илюстрацията и оформлението на различни издания. Носител е на поредица значими национални и международни награди като сценарист, художник и режисьор.

През 1971 получава "Златна палма" от Международния филмов фестивал в Кан за най-добър късометражен филм за "Малка дневна музика", а през 1970 г. "Сребърен дракон" на филмовия фестивал в Краков за "Наследници".

През 1980 г. Иван Веселинов получава награда за световно постижение в областта на детските филми от Lincoln Center, Ню Йорк, връчена от Ленърд Бърнстейн, за филма "Ръчичка-ръкавичка". А през 1985 г. взима награда за "Страх" в Краков, Полша, където призът му е връчен от Кшищоф Зануси.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма на Божана Станева

Деца снимаха късометражни филми по стихове на Георги Господинов

"Кино убежища" – под това мото се състоя открит урок на кино школа „Братя Люмиер" към Общински детски комплекс, гр. Варна. Събитието се проведе на 12 юни в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Тази година децата приключват своята работа в школата с различни късчета кино - те снимаха късометражни истории, инспирирани от..

публикувано на 13.06.24 в 16:34
автор: Калия Калъчева

„Помниш ли?“ - живопис на Калия Калъчева и Стоян Илев

От 13-ти юни до 2 юли варненската галерия "Ларго" представя художниците Калия Калъчева и Стоян Илев със съвместна изложба. Двамата автори показват серия от живописни платна, създадени специално за изявата им в морския град. Експозицията е озаглавена "Помниш ли?" и изследва темата за паметта и спомените чрез силата на визуалното изкуство,..

публикувано на 13.06.24 в 15:27

„Операта – музикална живопис“ през погледа на художници от Италия

Изложба под наслов „Операта – музикална живопис“ се откри на 12 юни на Сцена Ротонда в Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Два часа по-късно на Основна сцена се състоя концертното изпълнение на драматичната кантата за солисти, хор и оркестър „Кармина Бурана“ от Карл Орф, съвместен проект на Държавна опера Варна с МТФ „Варненско лято“..

публикувано на 13.06.24 в 11:13

50 училищни апарата от 19. век пристигнаха за Лятната академия на балчишкия музей

Приключенско лято обещават в Историческия музей в Балчик, след като тази седмица дадоха старт на Лятната си академия за трета поредна година. Заниманията започнаха с най-малката група за това лято от 40 деца, възпитаници на детската градина „Здравец“ и гостенчета от Варна, които се потопиха в „Стаята по физика на Нютон и Тео“, а след това се докоснаха..

публикувано на 12.06.24 в 14:27

Четвърти фестивал "Мидалидаре - рок в долината на виното"

Четвъртото издание на фестивала в долината на виното ще бъде на 12, 13 и 14 юли 2024 година. И ще срещне феновете с банди като DEEP PURPLE, MR. BIG (които са на своето прощално турне), ACCEPT, SAXON, HAMMERFALL, STRATOVARIUS, AXEL RUDI PELL , DELAIN , RHAPSODY ON FIRE и много други. „На предишното издание през 2023 посрещнахме над 45 000 души..

публикувано на 12.06.24 в 10:53

Оригинални икони на школа "Иконопис" към ОДК-Варна в Радио Варна

Икони, които приковават вниманието и будят възхищение -така изглеждат творбите на учениците от Школата „Православни християнски ценности и традиции – Иконопис“ към Общинския детски комплекс. Те са разположени в стъкления павилион на Радио Варна. Може да ги разгледате до края на тази седмица. Направление ПХЦТ е за деца до 11-годишна възраст, а..

публикувано на 10.06.24 в 13:51

"Освободен" - новият сингъл на група Innerglow

Група Innerglow издаде своя нов сингъл “Освободен”, с който официално поставя начало на лятото. Песента бе сред финалистите в конкурса Пролет на БНР. Музиката е тази, която ни помага да преодолеем трудностите в живота и да ги приемаме  по-леко. Самите ние сме толкова задължени на музиката, затова че ни е извеждала от много трудни моменти,..

публикувано на 08.06.24 в 18:09