Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежа за сянка – къде и как да я използваме

Селскостопанската мрежа за сянка е изработена от лек, екологично чист материал, предназначен да предпазва растенията от твърде силните слънчевите лъчи. С нея можете да решите огромен куп проблеми, свързани с ултравиолетовите лъчи и не само тях, разбира се.

Какво представлява мрежата за сянка?

Мрежата е изработена от синтетичен, екологичен материал, който може да разпръсне и абсорбира ултравиолетовите лъчи, които са толкова изобилни, че могат да навредят на продукцията.

Ако разгледате детайлно структурата на мрежата, ще видите, че тя всъщност представлява твърдо влакно, с много плексуси, които са равномерно разположени един от други притежават доста голям брой слотове. Степента на засенчване на мрежата директно зависи от броя на същите тези слотове, които обикновено се наричат клетки.

Селскостопанската мрежа за сянка може условно да се раздели на няколко области на приложение.

Мрежа за засенчване на селскостопански продукти

Както вече казахме, мрежата за сянка е неделима част от селскостопанското оборудване. Освен за открити площи, тя може да се използва и в оранжерии. Основната задача на всеки фермер и градинар, занимаващ се с растениевъдство и отглеждане на оранжерийни култури, е да получи добра реколта. Мрежата за засенчване е надеждна защита на растенията и повишени добиви.

Ето защо днес е особено търсена засенчваща мрежа за оранжерии, която помага за защитата на растенията от палещото слънце и увеличава рентабилността на производството. Лесно се закрепва със специални крепежни елементи и се опъва върху оранжерийни култури. В случай на отваряне на оранжерията, мрежата ще предпази растенията от преките слънчеви лъчи. Ако е необходимо да се увеличи интензивността на светлината, за да се ускори узряването на растенията, тя може лесно и бързо да се отстрани.

Мрежа за камуфлажни цели

Тази мрежа за сянка се отличава с висока плътност, в сравнение със селскостопанската. Тя ще ви помогне да прикриете строителни обекти, за да запазите далеч от любопитни очи строителни отпадъци или неприятният вид на стените, по време на ремонт, строителни скелета и др. Подходяща е и за изграждане и на огради и всякакъв вид външни паравани.

Основни видове слънцезащитни мрежи и материалите, от които са изработени те
Експертите смятат, че следните материали са оптимални за производството на засенчваща мрежа:

Мрежа за сянка от поликарбонат

Най-качествена и скъпа е мрежата за засенчване на растения от поликарбонат. Той е много устойчив материал, способен да издържа на различни агресивни външни фактори. И също така, такава мрежа за градината не влошава външния си вид и не изгнива в продължение на много години. По време на използването свойствата на поликарбоната не се губят.

Мрежа за сянка от полимери

Следващият вид е засенчваща мрежа за оранжерии от различни полимери. Тези материали са доста издръжливи, но поради ниската си плътност и ниската цена са много евтини. Засенчващата мрежа от този тип може да улови пряка слънчева светлина и вредители, а също така да предпази растенията от силни ветрове и валежи.

Мрежа за сянка от плат

Най-простият и евтин е платненият слънцезащитен екран. Всеки градинар може да си позволи такъв материал. Засенчващата мрежа за растения от плат има кратък експлоатационен живот, тъй като поради голямото количество влага материалът бързо изгнива. Такъв продукт обаче може да се използва и за други цели в градината, а не само за създаване на сянка в оранжерията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21

252 бебета са родени с помощта на Фонд „Инвитро Варна“ през последните 10 години

Празничен концерт на входа на Морската градина във Варна, организиран от фондация "Искам бебе" и община Варна, отбеляза 10-годишнината от създаването на общинския фонд ин витро. За последните 10 години фонд „Инвитро – Варна“ е финансирал лечението на 861 двойки с репродуктивни затруднения, 2,2 милиона лева са отпуснати от Общинския съвет, за..

публикувано на 29.09.24 в 13:52

Ирландия наложи на "Мета" глоба в размер на 91 милиона евро

Американският технологичен гигант "Мета" (Meta), който е собственик на "Фейсбук" (Facebook), получи глоба в размер на 91 милиона евро (102 милиона долара) от ирландската Комисия за защита на данните, съобщи ДПА. Глобата е наложена, тъй като е установено, че по невнимание "Мета" е съхранявала в своите вътрешни системи потребителски пароли,..

публикувано на 29.09.24 в 12:52

Фонд „Инвитро Варна“ празнува 10 години с проява на входа на Морската градина

Празник по повод 10 години от създаването на Фонд „Инвитро Варна“ ще се проведе между 11.00 и 13.00 часа на входа на Морската градина във Варна днес. Събитието ще отбележи важния принос на най-успешния общински фонд за подкрепата на стотици семейства от Варна и региона. През последното десетилетие Фонд „Инвитро Варна“ е финансирал лечението..

публикувано на 29.09.24 в 10:30

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света,..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 15:45

Първото издание на фестивала ПивоVarna идва с богата програма и много бира

ПивоVarna е най-новият варненски фестивал, посветен на бирата! Първото му издание ще се проведе от 3 до 6 октомври на пространството под Пантеона в Морската градина, а амбициите на организаторите са събитието да се превърне в най-големия ежегоден фестивал на бирата в България. Богата музикална програма, над 50 вида бира от няколко континента,..

публикувано на 28.09.24 в 15:30