Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Виви Василева и Лукас Кампара Джиниз

Виви Василева (ударни) е от младото поколение перкусионисти, които променят представите на публиката за ударните инструменти. Нейната кариера е във възход, така както във възход е и отношението към ударните в последните години. Радваща се на значителни успехи в Германия, където концертира с Берлинската филхармония и други престижни оркестри, Виви Василева направи фурор на “Варненско лято” 2021 с емоционалния си съвместен рецитал с Лукас Кампара Джиниз (китара), в двора на Археологическия музей.

Извикани от любовта на публиката, сега двамата са отново във Варна, този път не само за концерта на 8 юли в Градската художествена галерия, но и за майсторски клас, който ще водят от 8 до 10 юли.

Марко Перейра – Bate Coxa
Моцарт – Соната К283 сол мажор
Хавиер Контрерас – Соната за вибрафон и китара
Лукас Кампара Джиниз – Соната оп.1
Алексей Герасимец – Аsventuras
Янис Ксенакис – Rebonds B
Й.С. Бах – Шакона
Астро Пиацола – Из „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ Есен и Зима


Виви Василева – лауреат на авторитетни международни конкурси, си е спечелила име на изявен перкусионист в Германия. Започнала професионалните си уроци през 2004 при невероятния чилиец Клаудио Естай – соло перкусионист в Мюнхенската опера, тя навлиза в света на музиката с бързи крачки. 13-годишна печели първа награда на известния немски конкурс „Jugend musiziert“ и става най-младият член на Bundesjugendorchester. На 15 години, спонсорирана от Баварското радио, издава първия си диск, а на 16 е приета за студент в Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен, където се дипломира с бакалавърска степен при проф. Петер Садло и Раймонд Курфс. Следват награди на интернационалния маримба конкурс в Париж, Нюрнберг, Инголщат. На 63-ия ARD Wettbewerbпечели двете специални награди за извънредните си постижения като най-младата семифиналистка, а през 2016 е удостоена с първа награда за собствена композиция в конкурса „Kulturpreis den Kulturkreis Gasteig München”. Освен авторски композиции Виви Василева лансира много нови произведения, създадени специално за нея. Импровизира цялата филмова музика в известния филм на Петра Вагнер „Zu nah”. Виви експериментира успешно с различни камерни музикални състави, сред които е и изтъкнатият „Виви Василева Квартет”. Концертира в Бразилия, Испания, Украйна, Португалия, Алжир, Полша. Солист е на музикалния фестивал Райнгау, Европейските седмици в Пасау, Gasteig фестивал в Мюнхен.


Лукас Кампара Джиниз е роден през 1992 в семейство на животновъди в Санта Мария – Южна Бразилия. Израства с традициите на гаучо-културата, свирейки тяхната музика с баща си и брат си. Като класически китарист печели първи награди на „AvRío Guitar Competición” на Себастиан Бенда конкурс и на международния китарен конкурс „Фред Шнайдер”. Година по-късно прави първия си интернационален тур, включващ 13 солистични концерта и 4 като солист на The orquesta regional del Maule на фестивала „Entrecuerdas” в Чили.

През 2015, след успешна кариера в Южна Америка, отива да учи в Германия, където е приет за студент на проф.Франц Халаз в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Мюнхен. През 2018 става постоянен член на квартета „Passo Avanti”. С този състав, както и с перкусионистката Виви Василева, Лукас Кампара Джиниз изнася многобройни концерти в Южна Америка, Алжир, Полша, Австрия, Испания, а също и на фестивали като Schleswig-Holstein, Moselmusikfestival, Grafenegg, Kissinger Sommer, ReingauMusik Festival, HohenlocherSommerfestival, Branderburgersommer.


Събитието е от модула Академия на ММФ “Варненско лято”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36

Премиера на "Бохеми" тази вечер в Опера в Летния театър

Операта "Бохеми" със  звездното сопрано Красимира Стоянова в главната роля ще има своята премиера тази вечер от 21 часа във Варна.  Опера от Джакомо Пучини се поставя в рамките на Опера в Летния театър по повод  100 години от смъртта на Пучини.  Прочутият испански тенор Антонио Гандиа от Испания, гостуващ за пръв път във Варна, ще изпълни ролята..

публикувано на 06.07.24 в 10:53

Изложбата "Отвътре навън" гостува на варненската галерия "Ларго"

Талантливата художничка Силвия Богоева гостува на варненската галерия "Ларго" със серия от живописни платна и рисунки. Експозицията носи името "Отвътре навън" и представя творби, подготвяни в последната година. Това е първата самостоятелна изложба на младата авторка във Варна, а публиката ще има възможност да надникне във вселената на Силвия...

публикувано на 05.07.24 в 14:45

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53