Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районен кмет във Варна: Жалбите за незаконно строителство от съседи са по 3-4 месечно

| обновено на 04.10.22 в 10:14
Снимката е илюстративна

Кога и как се премахват незаконни жилищни постройки, изградени в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Тези въпроси възникнаха след като нашият слушател Георги Теохаров, собственик на имот в с. Константиново, разказа, че неговите съседи не са изпълнили заповед на кмета на „Аспарухово“ за премахване на незаконна постройка до неговия парцел. По думите на Георги Теохаров, заради на жалбите, които е подал до Община Варна, кметство "Аспарухово" и кметство Константиново, е станал жертва на вандализъм от страна на съседите си, които нанасят щети на насажденията в двора му.

Георги Теохаров продължава да подава жалби в Община Варна срещу неизпълнението на заповедта за събаряне, последните две са от 5 и 16 септември. А от пресцентъра на Общината ни насочиха за конкретика към районния кмет Ивайло Маринов, който обясни, че процедурите вече са в правомощията на... Община Варна и вероятно на съда. Маринов, допълни че след като е констатирано неизпълнение на заповедта за събаряне на незаконната постройка, документите са изпратени от районното кметство за предприемане на действия по принудително изпълнение в Дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" "(УСКОР) на Община Варна. За целта трябва да има фирма-изпълнител на събарянето, процедурите включват изпращане на писма до всички институции - Полиция, Пожарна безопасност, Енергото, ВиК, за да бъдат спрени комуникациите. В този конкретен случай трябва да се прецени дали ако колоната подлежаща на премахване бъде отстранена, няма да наруши конструкцията на цялата къща и има риск тя да се срути. В нашия район такива жалби постъпват по 3-4 броя месечно, те са основно от селата и вилните зони, където хората притежават къщи, допълни Ивайло Маринов.
Районният кмет на "Аспарухово" припомни, че ако ще се правят леки ремонти това става с уведомителен режим за съседите, но ако е предвидeно да се променя конструкцията на къща или постройка първо трябва да се издаде разрешение за строеж за това от общинската администрация, без него тя става незаконна
Още по темата слушайте в звуковия файл:

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава бреговият етап на учението ,,БРИЗ 2024“

Днес и утре продължава бреговия етап на учението ,,БРИЗ 2024“ с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и..

публикувано на 06.07.24 в 16:12

Почетоха паметта на митрополит Кирил

Заупокойна литургия и панихида отслужи в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, по повод навършването на 11 години от кончината на неговия предшественик митрополит Кирил. По-късно митрополит Йоан отслужи и трисагий на гроба на митрополит Кирил на старите гробища в морската столица...

публикувано на 06.07.24 в 15:32
доц. Иво Инджов

Иво Инджов: ДПС ще се разцепи, ако Доган не изхвърли Пеевски

„ Ще има развръзка на кризата в ДПС, но тя ще се случи постепенно. Логично е Ахмед Доган да отговори по някакъв начин и този начин ще бъде отстраняването на Делян Пеевски от ръководството на ДПС. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът доц. Иво Инджов. Според него има два варианта за разрешаване на проблемите в ДПС: „Единият..

публикувано на 06.07.24 в 14:43

Пожар изпепели 100 дка пшеница в Балчишко

Голям пожар в землището между балчишките села Сенокос и Соколово. Един екип на балчишката пожарна е на мястото. Няма данни за пострадали, съобщи началникът на службата в Балчик Стелиян Стойчев. Сигналът е подаден на телефон 112 от пътуващ в посока Добрич - Балчик.  По данни на кмета на село Сенокос Красимир Георгиев на..

публикувано на 06.07.24 в 14:16
Мая Димитрова

Мая Димитрова: БСП ще опита да състави експертен кабинет, ако получи третия мандат

„Нищо не гарантира, че президентът ще даде мандата на БСП. Обикновено БСП получава мандат в последните три години, но нямаме никакви гаранции коя политическа партия ще го получи сега. Ако мандатът ни бъде даден като отговорна политическа партия, след решение на Националния съвет, така е по устав, ще положим всички усилия да има правителство...

публикувано на 06.07.24 в 14:15

В 12 часа - 29 градуса във Варна и Добрич

В 12 часа в Русе термометрите отчетоха 31 градуса; във Варна, Добрич, Шумен и Силистра 29; в Бургас, Ахтопол и Разград 28 градуса, а в Шабла и на носовете Калиакра и Емине 27 градуса. Във Варна атмосферното налягане в 1017 hPa, по-високо от средното за м.юли 1008 hPa, до края на деня ще остане без съществена промяна. О тносителната..

публикувано на 06.07.24 в 13:53
Даниел Лорер

Даниел Лорер: Ситуацията в следващия парламент ще е още по-сложна

Вторият проучвателен мандат за правителство ще последва съдбата на първия. ПП/ДБ няма намерение да прави опити за реализация на третия мандат. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна народният представител от ПП/ДБ Даниел Лорер. На последните парламентарни избори коалицията изгуби над 300 хиляди гласа. Анализ на този изборен резултат..

публикувано на 06.07.24 в 13:50