Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Неофит Рилски

32
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Тази събота екипът на Радио Варна гостува във варненското село Неофит Рилски. То се намира в община Ветрино, на около 40 километра западно от Варна, които се изминават за около 30 минути с кола по АМ Хемус. 724 жители има Неофит Рилски, които са регистрирани по постоянен адрес там, но на практика живеещите са повече. Какъв е животът в Неофит Рилски ни разказа Петър Николов – кмет на селото от 2007 г., вече четвърти мандат: 


Училището във варненското село Неофит Рилски е закрито, но за радост детска градина има. Тя се помещава в сградата на бившето основно училище „Васил Априлов” и е филиал на забавачницата във Ветрино. За най-малките жители на Неофит Рилски се грижат един помощник-възпитател и учителят Ивета Тодорова: 


Една от емблемите на село Неофит Рилски е храм „Свети Архангел Михаил”. Строителството му е започнало през 1866 г. Църквата е изградена по тогавашното изискване да е вкопана в земята. Какво е усещането да биеш камбаната на църквата в продължение на 10 години ни разказа Велика Чолакова:


Разходката ни в село Неофит Рилски продължи в обновената сграда на читалището, където се помещава и пощата. Там наш домакин бе Миглена Петкова, родом от Девня, но дошла като снаха в селото преди 40 години. От три десетилетия работи в пощата и е една от самодейките в Народно читалище „Христо Ботев – 1905”. За времето преди и предизвикателствата сега, чуйте от самата нея: 


След кметството, детската градина, пощата и читалището, отидохме и в пенсионерския клуб, където ни посрещна председателят му Георги Иванов. Пред микрофона на Радио Варна той обясни, че след пандемията вече срещите не са толкова чести, защото хората се страхуват да се събират.


Най-голямата туристическа забележителност в село Неофит Рилски е „Исторически парк“ - първият по рода си културно-исторически комплекс, който предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. Наш домакин там беше Цветелина Петкова – мениджър Човешки ресурси и екскурзовод в парка: 


По време на разходката в парка на стрелбището се срещнахме и с 21-годишната Добромира Станева, въоръжена с лък и стрели, както и със старозагорката Нина Янкова, която се грижи за шест коня, с които обучава деца и възрастни на езда и конна стрелба.


В село Неофит Рилски кипи усилено строителство на къщи за гости. Вече завършено и посрещащо туристи е първото юртено селище, за което ни разказа екскурзоводът Елисавета Славова. Сгушени сред зеленината на млада гора, юртите са за всички любители на здравословния начин на живот, които търсят спокойствие и единение с природата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на някоиплажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49