Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на компаниите, които предвиждат съкращаване на персонал

Снимка: архив

Първо беше пандемията, сега войната. Как тези събития и нарастващата инфлация промениха нагласите на компаниите по отношение на работната сила? Въпрос, чийто отговор получаваме до голяма степен от последното проучване на Българската конфедерация по заетостта, което обхваща периода от октомври тази година до март 2023 година.

То е направено сред 1100 български компании в петте големи региона в страната. 43% от анкетираните споделят, че нито ще наемат, нито ще съкращават персонал в следващата половин година. Същият е процентът на тези, които възнамеряват да увеличат работната сила. Притеснителен по думите на председателя на конфедерацията Надя Василева е фактът, че 14% от компаниите планират да намалят персонала си.

"Това е повече в сравнение с предишното ни проучване. До голяма степен може би се дължи и на края на активния летен сезон по морето в градовете Варна и Бургас. Но, парадоксалното в случая е, че ресторанти и хотели съобщават, че възнамеряват да назначават персонал. Тази тенденция ще обхване повече ресторантската част, отколкото хотелската", смята Василева. Според нея, резултатите от изследването очертават контурите на тревожната картина не само у нас, но и в световен мащаб.

"В пика на пандемията в световен мащаб имаше над 47 милоиона съкратени, пенсионирани или напуснали служители. Само за септември тази година, броят на съкратените е 4.7 милиона души", разкри Надя Василева.

С най-висок процент по отношение на наемането на нови служители в България остават компанните от сектор „Информационни технологии“. 30% от тях възнамеряват да увеличат работната сила, показва последното проучване.

"Това се дължи на факта, че те работят по най-различни проекти и търсят възможности за разширяване на бизнеса. Интересът на новозавършващите към този сектор е голям. Има и много хора, които се преквалифицират в тази сфера", поясни още Надя Василева.

След информационните технологии се нареждат и аутсорсинг компаниите. 13% от тях възнамеряват да немат нови служители в следващата половин година. В топ 3 по този показател е и сектора „Производство“. Надя Василева обаче не очаква положителните тенденции при него да продължат дълго. По думите й между предлагане и търсене се получава сериозен дисбаланс.

В следствие на сливането или свиването на компании, може да се стигне до ситуация, при която на пазара на труда да преобладават безработни висококвалифицирани кадри, а в същото време да се търсят нискоквалифицирани, които са на изчезване в България.

Според Надя Василева, ако до скоро много служители са имали възможността да избират между различни и разнообразни варианти за работа, при тази трудна обстановка и инфлацията, вече преобладават притесненията и предпочитанието на хората да си останат на сегашното работно място.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден криминален случай по време на ЕВРО 2024 в Германия

Пореден криминален случай се разигра в германския град Хамбург часове преди сблъсъка от Европейското първенство по футбол между Полша и Нидерландия. Въоръжен привърженик на Нидерландия нападна полицаи, които го простреляха и нападателят бе откаран с линейка в болница в тежко състояние. Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със..

публикувано на 16.06.24 в 15:48

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна

В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария, се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната. Служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва във форума, заяви, че: "България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и..

публикувано на 16.06.24 в 15:26

Слънчево начало на седмицата

Ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо. По Черноморието следобед ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Минимални температури между 15° и 20°, максимални от 29° до 34°, по Черноморието между 26° и 29°, за Варна минимална около 19°, максимална около 29°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода между 21° и 24°.

публикувано на 16.06.24 в 13:10

СЗО: Има нужда от нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица, предава БНТ. Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности..

публикувано на 16.06.24 в 12:37

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани

Надзирателите в Ростов са освободени, нападателите бяха ликвидирани Силите за сигурност освободиха двамата надзиратели в руски затвор в Ростов, които бяха взети за заложници от затворници, членове на "Ислямска държава" /ИД/. "По време на специална операция престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, взети за заложници, бяха освободени и не са..

публикувано на 16.06.24 в 12:33

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада

Нов кървав екшън на Евро 2024, Берлин е под обсада Нов кървав екшън със замесени футболни фенове разтърси Германия след началото на Евро 2024. Стотици полицаи са блокирали берлинския квартал Моабит, след като неизвестен е стрелял по време на мача между Италия и Албания (2:1) в събота вечерта, информира Bild. 23-годишен мъж е сериозно пострадал. Тойй..

публикувано на 16.06.24 в 11:39

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23%

Незаконните преминавания на границата на ЕС са намалели с 23% Регистрираните незаконни преминавания на границите на Европейския съюз са намалели с 23% до близо 80 000 души през първите пет месеца на 2024 г., сочат предварителните данни на Фронтекс. Най-голям е спадът по маршрутите през Западните Балкани и Централното Средиземноморие, съответно със 71%..

публикувано на 16.06.24 в 11:37