Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На 25 октомври отбелязваме Световния ден на макароните

Шеф-готвачът Мартин Николов за тайната на вкусните макарони

Обикновени с масло и сирене или перфектната италианска паста - най-важно е да се приготвят с любов

Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците и присъстват често на трапезите и на почти всички европейски държави, та чак до далечните Китай и Япония. Каквото и да си говорим, най-изкусните майстори на пастата са си италианците. Нещо като футбола и бразилците. В България макаронените изделия най-често си ги хапваме за закуска с масло и сирене. Вкусове, които вярвам връщат много хора към детството. Така е и с един от най-обещаващите шеф-готвачи у нас Мартин Николов, за когото почти няма тайни в приготвянето на перфектната паста.

Мартин работи като главен готвач в един от най-известните италиански ресторанти във Варна, който наскоро беше удостоен и с награда за най-добър за Северното Черноморие. Повечето познават младия готвач  от изявите му в известно кулинарно състезание, където беше един от фаворитите. В над 15-годишния си опит в кухнята, Мартин е приготвял е стотици различни рецепти с паста и нейните десетки разновидности. Един вкус от детството обаче никога няма да забрави. Това са макароните с масло, сирене и захар, които неговата баба приготвя всяка неделя.

"За мен макароните със сирене, масло и захар са най-добрите. Спомням си, че бяха от вида "пене". Друг спомен от детството ми са бабешките спагети "Болонезе", които бяха с кетчуп и кайма и аз много си ги харесвах", спомни си Мартин.

"Тогава баба хубаво ни ги преваряваше спагетите, но в днешно време никой вече не яде преварена паста. Българите вече свикнахме да ядем т.нар. паста "ал денте", което преведено от италиански означава "на зъба". Т.е пастата трябва да има леко съпротивление по средата", каза още Николов. Той приготвя пастата именно по този начин, като варенето трае точно 1 минута.

Една от любимите рецепти на Мартин Николов е паста с морски дарове, бекон и сос "Розе".

"Тази рецепта включва морски дарове, запържен италиански бекон, чесън, чери домати, специално приготвен доматен сос, към който добавяме малко сметана и масло и затова се казва розе. Поръсваме с малко магданоз и босилек, малко люспи пармезан и зехтин. За мен това е топ паста", сподели Мартин и допълни, че от разновидностите на пастата, фаворит са му спагетите.

За него най-важно е да готвиш с любов. Това го води към успехите в кулинарията, по която се запалва още като дете. Тогава Мартин се е влюбил и в италианската кухня. 

"Въобще не съм очаквал, че ще стана готвач. Спомням си, че бях в лятна ваканция и исках да работя за да съм самостоятелен. Сестра ми ме заведе в ресторанта. Шефът ме прие, показа ми кухнята. Дадоха ми една кофа картофи и една кофа лук и така вече 16-та година съм по кухните и не съм се отказвал нито за ден", спомни си Мартин.

Според него готварството е тежък занаят, който не е за всеки и е важно да не се отказваш. А най-голямата награда за готвача са празните чинии и усмивките на клиентите.

"Приготвянето на паста не е като другите неща, които готвиш. Италианската храна е винаги приготвяна с много любов и има зад себе си много история. Аз като чуя паста и си представям едни италиански баби, които са застанали по средата на един площад и правят паста за всички", каза още младия шеф-готвач.

Докато италианците консумират пастата като предястие, то в България си я хапваме често като основно.

Мартин Николов разкри и как се получават различните цветове на макаронените изделия.

"Тестото е винаги едно и също. В него обаче се слагат различни оцветители. Има черна паста, която се оцветява с мастило от сепия. В тестото на зелената паста се слага песто от босилек. Има и червена паста, която се оцветява със сок от цвекло", разкри Мартин Николов. 

На драго сърце той сподели и как можем да си приготвим сами пастата или макароните в домашни условия.

Тестото за паста: На всеки 100 грама брашно, което трябва задължително да е пресято, се слага едно яйце, 30-40 мл. зехтин и малко сол. След това месим, докато се получи тесто, което трябва да бъде нито твърдо, нито прекалено меко. Много е важно тестото да се обвие в стреч-фолио и да се остави за около 30-40 минути да престои в хладилник. След това се прави на малки топчици, разточва се и се минава през домашна ръчна машина за паста. Слага се задължително и малко семолина или брашно за да не се слепва. Пастата може да стои поне 3 дни в хладилник.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Мартин Николов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изисквайте информация за продукта и платежен документ, когато пазарувате от открит обект

При посещението на хепънинги, партита и фестивали на предстоящия Ден на детето 1 юни да се избягва пазаруването от обекти с временен характер най-вече на храни и играчки, препоръчват от онлайн платформата „Ние, потребителите“. Рисковете при покупката на храни от временни обекти са предимно свързани с хигиената и качеството, но и с условията за..

публикувано на 31.05.25 в 09:43
Кап.Георги Георгиев с децата му Боряна и Иван

Личен архив на кап.Георги Георгиев представя изложба във Варна

Изложба посветена на „Кап. Георги Георгиев“ ще представи Държавен архив-Варна от 2-ри до 6-ти юни вкл. Тя е посветена на 95 г. от рождението и 45 г., през т.г., от смъртта на легендарния български ветроходец. Изложбата е с оригинални снимки и документи от личния живот и плаванията на капитан Георгиев, вкл. от околосветската му обиколка. Само в..

публикувано на 30.05.25 в 15:35

Тангото се ражда в прегръдката

Връзка. Ако с една дума трябва да се опише тангото, то това е именно връзка. Етимологията на танго може да се търси и в термина „тангента“, т.е. като допирателна, като допир. Връзка между мъжа, жената и музиката – това са трите елемента, които формират танца танго. Това каза Радослава Ангелова, преподавател и тангера в Танго школа Corazón,в..

публикувано на 30.05.25 в 15:34

Варна ще отбележи 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България с общоградско поклонение

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан във Варна с общоградско поклонение. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите български герои. С военен ритуал ще бъдат положени..

публикувано на 30.05.25 в 15:13

Отказал цигарите от раз: Необходима е силна воля и да издържиш първата седмица

Необходима е воля, за да откажеш цигарите от раз. Важно е да разчиташ на здрава психика да устоиш без да пушиш първата седмица. Това посъветва заклетите пушачи, които искат да се откажат от вредния си навик, 27-годишният Персиян Николов. Пристрастява се още в девети клас, като от тогава пуши по една кутия на ден, разказва Персиян. Първоначално пробва да..

обновено на 30.05.25 в 14:56

13-о издание на турнир по хвърляния "Дионисополис" в Балчик

За 13-а по­ред­на го­ди­на сър­це­то на ле­ка­та ат­ле­ти­ка ще туп­ти в Балчик. “Дио­ни­со­по­лис” 2025 ще бъ­де тур­нир, ка­къв­то не е има­ло до­се­га. Очак­вай­те из­не­на­ди, но­ви фор­ма­ти и не­заб­ра­ви­ми мо­мен­ти, за­що­то та­зи го­ди­на вди­га­ме ни­во­то! За­па­зе­те да­та­та 31 май. Бъ­де­те част от ис­то­рия­та, призовават организаторите от..

публикувано на 30.05.25 в 14:55

Факелно шествие на 2 юни вечерта в Балчик

Тър­жес­тве­но фа­кел­но шес­твие, пос­ве­те­но на 2 юни - Де­ня на Хрис­то Бо­тев и за­ги­на­ли­те за сво­бо­да­та на Бъл­га­рия, както и пат­ро­нен праз­ник на СУ "Хрис­то Бо­тев" - Бал­чик, ще се про­ве­де на 2 юни. То ще се спус­не до цен­трал­ния пло­щад в 20.20 ча­са. Там праз­ни­кът ще про­дъл­жи до 22.30 ча­са. Денят на Ботев и на загиналите за..

публикувано на 30.05.25 в 11:22