Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците и присъстват често на трапезите и на почти всички европейски държави, та чак до далечните Китай и Япония. Каквото и да си говорим, най-изкусните майстори на пастата са си италианците. Нещо като футбола и бразилците. В България макаронените изделия най-често си ги хапваме за закуска с масло и сирене. Вкусове, които вярвам връщат много хора към детството. Така е и с един от най-обещаващите шеф-готвачи у нас Мартин Николов, за когото почти няма тайни в приготвянето на перфектната паста.
Мартин работи като главен готвач в един от най-известните италиански ресторанти във Варна, който наскоро беше удостоен и с награда за най-добър за Северното Черноморие. Повечето познават младия готвач от изявите му в известно кулинарно състезание, където беше един от фаворитите. В над 15-годишния си опит в кухнята, Мартин е приготвял е стотици различни рецепти с паста и нейните десетки разновидности. Един вкус от детството обаче никога няма да забрави. Това са макароните с масло, сирене и захар, които неговата баба приготвя всяка неделя.
"За мен макароните със сирене, масло и захар са най-добрите. Спомням си, че бяха от вида "пене". Друг спомен от детството ми са бабешките спагети "Болонезе", които бяха с кетчуп и кайма и аз много си ги харесвах", спомни си Мартин.
"Тогава баба хубаво ни ги преваряваше спагетите, но в днешно време никой вече не яде преварена паста. Българите вече свикнахме да ядем т.нар. паста "ал денте", което преведено от италиански означава "на зъба". Т.е пастата трябва да има леко съпротивление по средата", каза още Николов. Той приготвя пастата именно по този начин, като варенето трае точно 1 минута.
Една от любимите рецепти на Мартин Николов е паста с морски дарове, бекон и сос "Розе".
"Тази рецепта включва морски дарове, запържен италиански бекон, чесън, чери домати, специално приготвен доматен сос, към който добавяме малко сметана и масло и затова се казва розе. Поръсваме с малко магданоз и босилек, малко люспи пармезан и зехтин. За мен това е топ паста", сподели Мартин и допълни, че от разновидностите на пастата, фаворит са му спагетите.
За него най-важно е да готвиш с любов. Това го води към успехите в кулинарията, по която се запалва още като дете. Тогава Мартин се е влюбил и в италианската кухня.
"Въобще не съм очаквал, че ще стана готвач. Спомням си, че бях в лятна ваканция и исках да работя за да съм самостоятелен. Сестра ми ме заведе в ресторанта. Шефът ме прие, показа ми кухнята. Дадоха ми една кофа картофи и една кофа лук и така вече 16-та година съм по кухните и не съм се отказвал нито за ден", спомни си Мартин.
Според него готварството е тежък занаят, който не е за всеки и е важно да не се отказваш. А най-голямата награда за готвача са празните чинии и усмивките на клиентите.
"Приготвянето на паста не е като другите неща, които готвиш. Италианската храна е винаги приготвяна с много любов и има зад себе си много история. Аз като чуя паста и си представям едни италиански баби, които са застанали по средата на един площад и правят паста за всички", каза още младия шеф-готвач.
Докато италианците консумират пастата като предястие, то в България си я хапваме често като основно.
Мартин Николов разкри и как се получават различните цветове на макаронените изделия.
"Тестото е винаги едно и също. В него обаче се слагат различни оцветители. Има черна паста, която се оцветява с мастило от сепия. В тестото на зелената паста се слага песто от босилек. Има и червена паста, която се оцветява със сок от цвекло", разкри Мартин Николов.
На драго сърце той сподели и как можем да си приготвим сами пастата или макароните в домашни условия.
Тестото за паста: На всеки 100 грама брашно, което трябва задължително да е пресято, се слага едно яйце, 30-40 мл. зехтин и малко сол. След това месим, докато се получи тесто, което трябва да бъде нито твърдо, нито прекалено меко. Много е важно тестото да се обвие в стреч-фолио и да се остави за около 30-40 минути да престои в хладилник. След това се прави на малки топчици, разточва се и се минава през домашна ръчна машина за паста. Слага се задължително и малко семолина или брашно за да не се слепва. Пастата може да стои поне 3 дни в хладилник.
Чуйте интервюто на Иван Барбов с Мартин Николов:
Колкото ябълката на Нютон е определяща за Закона за гравитацията, толкова е и за разговора ми с агронома Кристияна Опрева. С 27-годишната варненка се срещаме в стопанството й във Варна, за да чуем гласа на растенията: „Тук мога да ви покажа дървото на раздора – наклонената ябълка, която не трябваше да е сред нас, но вече 10 години още е..
Благотворителна инициатива ще подпомагане дейността на детско-юношеска формация "Феникс Джуниър" за деца и младежи с увреждания. Със събраните средства от продажбите на детската книжка „Песнички за козички, ръчички и мънички душички“ ще бъдат закупени декори и костюми. Това каза в предаването "На светло" Искра Иванова, сценарист и режисьор на формацията...
Парад на улични артисти на кокили и огнедишащ дракон ще преминат по централните улици на Варна в рамките на инициативата "Слез от колата, включи се в играта", организирана по повод Международния ден на детето – 1 юни. Шоуто на формацията „Fireter" ще премине по бул. „Княз Борис I“от градинката на търговската гимназия до кръстовището на Икономическия..
Кампанията "Дари кръв – вземи билет" ще се проведе тази година в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. 21-вото издание на кино форума ще се проведе от 12 до 20 юни, а кръводарителската кампания – два дни по-рано. Целият 10 юни ще бъде посветен на инициативата , съобщават организаторите. Тази година тя ще се проведе..
Общинският приют за безстопанствени кучета в с. Каменар и доброволците към него ще се включат заедно с Ротаракт клуб – Варна в инициативата на Община Варна „Слез от колата, включи се в играта“. Без автомобили в центъра на Варна и тази година за 1 юни В Международния ден на детето – 1 юни, между 10:00 и 14:00 ч., в пространството на площад..
Приключи конкурсът на Община Варна за най-красиво поддържана градинка. Крайният срок за участие беше 25 май. В този срок граждани и търговски обекти от различни райони на града имаха възможност да споделят своите зелени кътчета, оформени с внимание и любов. Конкурсът има за цел да насърчи екологичното мислене и активното участие на гражданите в..
Преди повече от 100 години Ото, Дизел, Никола Тесла, Хенри Форд са искали да освободят хората от тежкия физически труд. Резултатът е, че сега хората са по-болни, отколкото тогава. С навлизането на изкуствения интелект се задава друга заплаха - от психически болести. За това предупреди във Варна златният физик на България..