Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 октомври отбелязваме Световния ден на макароните

Шеф-готвачът Мартин Николов за тайната на вкусните макарони

Обикновени с масло и сирене или перфектната италианска паста - най-важно е да се приготвят с любов

Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците и присъстват често на трапезите и на почти всички европейски държави, та чак до далечните Китай и Япония. Каквото и да си говорим, най-изкусните майстори на пастата са си италианците. Нещо като футбола и бразилците. В България макаронените изделия най-често си ги хапваме за закуска с масло и сирене. Вкусове, които вярвам връщат много хора към детството. Така е и с един от най-обещаващите шеф-готвачи у нас Мартин Николов, за когото почти няма тайни в приготвянето на перфектната паста.

Мартин работи като главен готвач в един от най-известните италиански ресторанти във Варна, който наскоро беше удостоен и с награда за най-добър за Северното Черноморие. Повечето познават младия готвач  от изявите му в известно кулинарно състезание, където беше един от фаворитите. В над 15-годишния си опит в кухнята, Мартин е приготвял е стотици различни рецепти с паста и нейните десетки разновидности. Един вкус от детството обаче никога няма да забрави. Това са макароните с масло, сирене и захар, които неговата баба приготвя всяка неделя.

"За мен макароните със сирене, масло и захар са най-добрите. Спомням си, че бяха от вида "пене". Друг спомен от детството ми са бабешките спагети "Болонезе", които бяха с кетчуп и кайма и аз много си ги харесвах", спомни си Мартин.

"Тогава баба хубаво ни ги преваряваше спагетите, но в днешно време никой вече не яде преварена паста. Българите вече свикнахме да ядем т.нар. паста "ал денте", което преведено от италиански означава "на зъба". Т.е пастата трябва да има леко съпротивление по средата", каза още Николов. Той приготвя пастата именно по този начин, като варенето трае точно 1 минута.

Една от любимите рецепти на Мартин Николов е паста с морски дарове, бекон и сос "Розе".

"Тази рецепта включва морски дарове, запържен италиански бекон, чесън, чери домати, специално приготвен доматен сос, към който добавяме малко сметана и масло и затова се казва розе. Поръсваме с малко магданоз и босилек, малко люспи пармезан и зехтин. За мен това е топ паста", сподели Мартин и допълни, че от разновидностите на пастата, фаворит са му спагетите.

За него най-важно е да готвиш с любов. Това го води към успехите в кулинарията, по която се запалва още като дете. Тогава Мартин се е влюбил и в италианската кухня. 

"Въобще не съм очаквал, че ще стана готвач. Спомням си, че бях в лятна ваканция и исках да работя за да съм самостоятелен. Сестра ми ме заведе в ресторанта. Шефът ме прие, показа ми кухнята. Дадоха ми една кофа картофи и една кофа лук и така вече 16-та година съм по кухните и не съм се отказвал нито за ден", спомни си Мартин.

Според него готварството е тежък занаят, който не е за всеки и е важно да не се отказваш. А най-голямата награда за готвача са празните чинии и усмивките на клиентите.

"Приготвянето на паста не е като другите неща, които готвиш. Италианската храна е винаги приготвяна с много любов и има зад себе си много история. Аз като чуя паста и си представям едни италиански баби, които са застанали по средата на един площад и правят паста за всички", каза още младия шеф-готвач.

Докато италианците консумират пастата като предястие, то в България си я хапваме често като основно.

Мартин Николов разкри и как се получават различните цветове на макаронените изделия.

"Тестото е винаги едно и също. В него обаче се слагат различни оцветители. Има черна паста, която се оцветява с мастило от сепия. В тестото на зелената паста се слага песто от босилек. Има и червена паста, която се оцветява със сок от цвекло", разкри Мартин Николов. 

На драго сърце той сподели и как можем да си приготвим сами пастата или макароните в домашни условия.

Тестото за паста: На всеки 100 грама брашно, което трябва задължително да е пресято, се слага едно яйце, 30-40 мл. зехтин и малко сол. След това месим, докато се получи тесто, което трябва да бъде нито твърдо, нито прекалено меко. Много е важно тестото да се обвие в стреч-фолио и да се остави за около 30-40 минути да престои в хладилник. След това се прави на малки топчици, разточва се и се минава през домашна ръчна машина за паста. Слага се задължително и малко семолина или брашно за да не се слепва. Пастата може да стои поне 3 дни в хладилник.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Мартин Николов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Нощ на литературата" предстои на 25 септември във Варна

Тринадесетото издание „Нощ на литературата“ ще се проведе на 25 септември във Варна и още девет града в България. В навечерието на Европейския ден на езиците ще бъдат разлистени страниците на най-новите европейски литературни текстове в някои от знаковите пространства за култура в морската столица. Събитието вече дълги години привлича любителите на..

публикувано на 19.09.24 в 09:26

Обредна яма и рядък зооморфен съд от 4 150 г. пр. Хр. откриха в "Провадия-Солницата"

Обредна яма с депонирани обредни предмети от късния халколит е открита в Праисторическия солодобивен център "Провадия-Солницата". Това съобщи академик Васил Николов - ръководител на разкопките. Той обясни, че откритието е много важно, защото обредите са извършвани, преди хората да напуснат селището заради климатичните промени и пресъхването на..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Преглеждат безплатно за риска от туберкулоза във Варна

И утре, 19 септември, в рамките на кампания „Седмица на отворените врати“, ще се проведе безплатен скрининг за риска от туберкулоза във Варна, припомнят от общинския пресцентър. Прегледите се провеждат в „Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания-Варна“ ЕООД (адрес: ул. „Мануш войвода“ №11 А) от 8 до 11:30 ч. в кабинет..

публикувано на 18.09.24 в 14:26

Безплатно плуване за деца във Варна, записванията са до 22 септември

Нов курс по плуване за деца от 8 до 12 години  започва следващата седмица на плувен басейн „Делфини“ във Варна. Записванията за начално обучение са до 22.09.2024 г.,  а тренировките ще се провеждат от 23.09.2024 г. до 07.11.2024 г. Началното обучение се провежда от СК „Делфин“, СК „Юлиян Русев“, СК „Галата “, ПСК „Черно море“, СК „Астери“, СК..

публикувано на 18.09.24 в 11:55
Снимката е с илюстративна цел

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

На 18 септември се отбелязва Денят без загинали на пътя. Той се отбелязва в цялата страна под патронажа на министъра на вътрешните работи и е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември).  Мотото на кампанията тази..

публикувано на 18.09.24 в 09:52

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05