Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луфтханза: Отчитаме печалби

Луфтханза е „оставил пандемията зад гърба си“, отчете висока нетна печалба за третото тримесечие и прогнозира голямо търсене през следващите месеци.

Немската авиолиния отчете огромни загуби след началото на пандемията от коронавирус и се наложи правителството да я спасява от фалит.

Но силното възстановяване на търсенето с отварянето на икономиките повиши състоянието на компанията по-бързо от очакваното.

От юли до септември групата реализира нетна печалба в размер на 809 млн. евро (814 млн. долара) в сравнение със загуба от 72 млн. евро за същия период година по-рано.

Главният изпълнителен директор Карстен Шпор заяви, че групата е "оставила пандемията зад гърба си и гледа оптимистично в бъдещето".

"Желанието за пътуване, а оттам и търсенето на самолетни билети, продължава да е все така силно."

Всички бизнес сегменти, от пътническите авиокомпании до логистиката, са допринесли за резултата, каза той.

Резултатите разширяват възстановяването на групата, след като през август тя отчете първата си нетна печалба след пандемията.

Приходите за третото тримесечие почти се удвоиха на годишна база до 10,1 млрд. евро.

През тримесечието с авиокомпаниите на групата са пътували над 33 млн. пътници, в сравнение с 20 млн. през същия период на предходната година.

Пътническите авиокомпании на групата се върнаха към рентабилност с коригирана оперативна печалба от 709 млн. евро в сравнение със загубата година по-рано.

Луфтханза заяви, че очаква търсенето на самолетни билети да остане силно през следващите месеци и да реализира оперативна печалба през четвъртото тримесечие въпреки обичайното сезонно забавяне.

Групата - която включва авиокомпаниите Eurowings, Austrian, Swiss и Brussels Airlines - вече обяви по-рано този месец, че значително повишава прогнозата си за приходите за 2022 г. поради силното търсене.

Тя потвърди, че очаква коригирана оперативна печалба от над един милиард евро за тази година.

Положителните резултати бяха постигнати въпреки стачните действия на пилотите и наземния персонал през лятото, които струваха на групата около 70 млн. евро през периода юли-септември.

Луфтханза реализира огромни нетни загуби в размер на 6,7 млрд. евро през 2020 г. и 2,2 млрд. евро през 2021 г. поради пандемията, но финансите ѝ се стабилизираха по-рано от очакваното.

Миналия месец германското правителство продаде оставащия си дял в Луфтханза, връщайки авиокомпанията в частни ръце.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди варненци остават без вода до рано в четвъртък

От  21.30 ч. до около 4 ч. след полунощ, поради авария на магистрален водопровод, абонатите, заключени между бул. "В.Левски" , ул. "Царевец" , бул. "Княз Борис 1-ви" , бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков", ще останат без вода, съобщават от ВиК. Припомняме, последната авария, която остави същия периметър без течаща вода, възникна на 10 срещу 11..

публикувано на 15.05.24 в 22:13
Лични документи

Временно са затруднени процедурите по издаване на шофьорски книжки

Временно са затруднени процедурите по издаване и замяна на свидетелства за управление на МПС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи /МВР/. "Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно..

публикувано на 15.05.24 в 19:33

Роберт Фицо е с опасност за живота

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в Хандлова. „Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Фейсбук, предаде БГНЕС. В публикацията се казва, че в момента тече транспортацията на Фицо с хеликоптер до Банска Бистрица. Необходима е спешна..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

България изпраща въпроси за газов проект в румънски води

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 18:05
Снимката е илюстративна.

Ремонтът на улица „8-ма“ на Траката ще приключи до 15 юни

Ремонтът на улица „8-ма“ ще приключи до 15 юни. Това уверение получиха жителите на новообразуваните квартали от фирмите-изпълнители на ВиК проекта. На среща, проведена по инициатива на общината, засегнати от ремонтите граждани бяха информирани за графиците за довършване на започнатите участъци и бъдещите ремонти в района на Траката и Евксиноград,..

публикувано на 15.05.24 в 17:38
Благомир Коцев, кмет на Варна

Кметът на Варна: Поемаме контрол над ремонтите, свързани с ВиК

Възстановяването на пътната настилка по бул. "Христо Смирненски" след извършените дейности по проекта на ВиК да бъде оставено до носещия слой, а цялостното полагане на асфалт да се направи наесен. Това са изискванията на общината към водното дружество, за да се избегне неудобството за трафика и живеещите в района през летния сезон, обясни кметът на Варна..

обновено на 15.05.24 в 17:01
Роберт Фицо

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицo в град Хандлова. Той е отведен в болница. Заместник-председателят на парламента Любош Блаха потвърди инцидента по време на заседание на парламента и го отложи до второ нареждане, каза словашката информационна агенция TASR. Инцидентът станал пред местния Дом на културата, където Фицо се срещна със свои..

публикувано на 15.05.24 в 16:26