Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови гледки от село Селце

Навремето, когато Каварна беше в продължение на години рок столицата на България – сещате се – концерти, фестивали, най-големите и любимите банди на света свириха там, много често, по няколко пъти в годината преминавах с колегите пътя от Варна до Каварна. През Оброчище, покрай Балчик и хоп - на стадиона или на градския площад, където свири поредната световна рок банда. Разбира се, това беше в едни други времена. Но всеки път – както на отиване, така и на връщане прелитахме покрай табелата за село Селце. Разклонът за селото е между Балчик и Каварна и е по-близо до бившата рок столица. Някакви си 8 километра според онлайн картите. Никога обаче не се отбихме там. Дори само да хвърлим по един поглед. Все пак село с името Селце не е често срещано.


Ето, че сега, години по-късно, се отбихме от главния път, който води до границата с Румъния и влязохме в Селце. Каква ни беше изненадата, когато се озовахме в гора, в преносния смисъл, разбира се, от ветрогенератори, които не се виждат от главния път и зеленчукови градини. Следващите минути ще Ви разкажем подробно за Селце-то със съдействието на неговите жители. Там бяхме с Даниел Симеонов. .

В България има две села с името Селце. Едното е в старозагорско, близо до Мъглиж, който беше пръв, а след него се бяха наредили Стара Загора, Нова Загора, Чирпан, Лом и т.н. по Гео Милев. За Селце, старозагорско може някой друг път да Ви разкажем. Ние бяхме в село Селце, близо до Каварна, област Добрич. Отваряме най-популярната онлайн енциклопедия и там има точно пет реда за селото. Крайно недостатъчна информация. За това първо се срещнахме с кметския наместник Павлина Димитрова. Пети мандат тя ръководи делата на населеното място.


"Аз си обичам работата. Харесва ми това да мога, да съм полезна на някого, да помагам на хората. Без значение дали ми е работа или не. Административната работа си е нормална."

В село селце няма църква, няма магазин, няма забележителности, а до преди близо 20 години е нямало и читалище. Това обаче не го прави по-малко интересно населено място.

"Създадохме читалище през 2005 година. Понеже тук никога не е имало през годините читалище. И за това  е сравнително младо и новосъздадено от 2005. Развиваме дейност - имаме група за автентичен фолклор, правим си празници, тържества, ходим по фестивали."

Навремето в Селце, независимо, че според регистрите живеят по-малко от сто души е имало и футболен отбор. Стадионът е до сградата на кметството, разказва Павлина Димитрова.

В село Селце, което отстои на 8 километра от Каварна, зеленчукопроизводителите са най-много на глава от населението. Едва ли не всеки се занимава с производството на зеленчуци.

"Това е един от поминъците в този район и смятам, че трябва да продължава да е поминък и прехрана за дори и младите хора, които растат. Да развиват бизнес, са се случват нещата. Просто трябва да продължим по някакъв начин. Да не изоставяме поминъка на предците си."

Георги Колев е зеленчукопроизводител. Част от оранжериите в селото са негови. През по-голямата част от годината е на полето, заедно с работниците си. Дал е над 25 години от живота си на земеделието и продължава да го прави. Трудно е, но нищо не е загубено.

Каварненското село Селце не е кой знае колко голямо село. Близо 100 души, големи и широки дворни места. Работа има, стига да ти се работи. Жителите на селце са отзивчиви. Не всички, но, ето, Симеон Илиев веднага слезе от колелото, когато ме видя.

Срещаме се и с Детелин Тодоров. Той ни дава обобщена картина на населеното място.

"Селото се намира в сърцето на Добруджа. Така че ние сме закърмени с това и колкото и да е тежко, за нас това до известна степен е удоволствие. Все пак това е майчицата, която ни храни."

В село Селце се живее с много труд, отвръща на поздрава ни Тодорка Дженкова. Със съжаление споделя, че трудолюбивите хора намаляват.

"Остаряха много. Това, поколение, което сега работи, е много мързеливо. Ние сме зеленчукопроизводители, обаче, е страшна работа."

Село Селце не е голямо село. Но почти всички, които живеят тук са земеделци. То и няма как да е при положение, че земята е плодородна и дава. Стига да ти се работи, разбира се. Срещам Йордан. Пред голям двор, то в Селце малки дворове няма, близо до ферма за охлюви. Роден е в селото.

"Ние се разбираме с хората. Тук в селото да ти кажа с една дума, всичко е роднина. Така са дошли от Румъния, така са населени, така е било и с нашите родители. Всички са били едно."


В село Селце е минала и голяма част от живота на Бончо Калчев. Той е над 70 и сам обработва двора си, разположен на близо три декара. Произвежда си всичко и с бяла коса и голяма бяла брада прилича на философ.

"Няма урок, бе братче. Съдбата, каквото ти е писала, това става. Написано няма. Писал го е онзи отгоре. Той, каквото каже, такова става."


Докато сме живи, ще мърдаме и ще се справяме заключва философски последният ни събеседник от село Селце Бончо Калчев.

Селото наистина си струва да бъде посетено. Дори и само да се разходите из уличките и да размените по няколко думи с хората, които са го избрали за дом и място за прехрана. Има какво да се научи за живота като цяло.

Цялата звукова картина от село Селце можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48