Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белослав правят гребени от изхвърлена пластмаса

Над 9 тона пластмасови отпадъци са събрани от домакинствата за година

Над 9 тона пластмасови отпадъци, част от които вече са рециклирани и превърнати в аксесоари, са събрали жителите на Белослав, съобщават от Областния информационен център-Варна. 

Раздадени са 156 контейнера по европрограма, в които жителите на Белослав да събират ненужната пластмаса. На определен период от време тя се извозва с три електрически велосипеда, също закупени по проекта. За малко повече от година около 100 домакинства от общината са успели да наберат над 9 тона отпадък. След като предаденият пластмасов отпадък се преработи, от него се произвеждат гребени, които се продават в международната платформа Precious plastic bazar, добавиха от ОИЦ-Варна.

В рамките на проекта са проведени и информационни кампании и обучения. В тях са се включили ученици и деца с увреждания, които са изработили от пластмасови отпадъци полезни предмети за бита и произведения на изкуството. Идеята е жителите на Белослав да бъдат стимулирани да опазват околната среда и да бъдат обучени как сами да превръщат ненужната пластмаса в ресурс и годни за употреба изделия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00 ч.в Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община..

публикувано на 13.06.24 в 11:46

Син рак ловят рибарите в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

Днес е Възнесение Господне

Православната църква отбелязва днес Възнесение Господне, когато възкръсналият Христос се възнася отново на небето при Своя Отец. Големият християнски празник е винаги в четвъртък, на четиридесетия ден след Възкресение Христово. Това е и последният ден, в който православните се поздравяват с "Христос Воскресе!".  В продължение на тези 40..

публикувано на 13.06.24 в 07:18
Снимката е илюстративна

Дигитални близнаци на тумори подпомагат лечението на онкологичните заболявания

Водещи европейски учени в сферата на медицината участват във Варна в обучителен семинар, свързан с изчислителната и експериментална системна медицина. Той е организиран от Медицинския университет в морската столица.  Професор Весела Кристенсен от Университета в Осло, Норвегия, заедно с колегите си проф. Антон Тончев, проф. Арнолдо Фригеси и..

публикувано на 12.06.24 в 15:55

ВСУ с нова бакалавърска програма „Строителен инженеринг“ за новата учебна година

Варненският свободен университет обяви прием за новата и единствена в България бакалавърска специалност „Строителен инженеринг“ за учебната 2024/2025 г. Специалността е създадена в отговор на необходимостта на строителния бранш от строителни инженери с практически умения и ще се реализира в тясно сътрудничество с бизнеса. Обучението по специалността..

публикувано на 12.06.24 в 14:07