Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира дарителска кампания за църквата в Близнаци

С благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан стартира кампания за набиране на средства за укрепване, консервация и реставрация на храм Св. Архангел Михаил.

ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ ЗА УКРЕПВАНЕ, КОНСЕРВАЦИЯ, РЕСТАВРАЦИЯ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА ХРАМ СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ - С. БЛИЗНАЦИ


„Освети онези, които обичат благолепието на Твоя дом. Ти ги прослави с Твоята божествена сила...“ (Бож. Лит. Св. Йоан Златоуст)

Храм Св. Архангел Михаил във варнеското село Близнаци тази година навършва 120 години от своето освещаване. Повече от век жителите на селото са посещавали богослуженията в своята църква, но в последните години по ред причини, на първо място финансови, е било невъзможно да се отстранят щетите от разрушителните действия на природните стихии. Състоянието на храмовата сграда е влошено критично и вече не е безопасно да бъде посещавана. По тази причина храмът е затворен и богослуженията в него са временно прекратени до отстраняването на проблемите по църковната сграда. Тази седмица църквата в село Близнаци беше посетена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, заедно с архитект и други специалисти от Варненска митрополия. Очаква се следващите дни да бъде извършено конструктивно обследване, за да се даде точна оценка за устойчивостта на конструкцията и мерки за укрепване и отстраняване на проблемите, довели до актуалното ѝ състояние. Предвижда се и ремонт на покрива, за да се прекратят възникналите от разрушения в поктритието течове, които допълнително влошават състоянието на сградата. За укрепителните и възстановителни  дейности и възвръщането на първоначалното благолепие на храма са необходими средства, които са непосилни за църковното настоятелство и енориашите в село Близнаци. По тази причина, с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан,  предстоятелят и църковното настоятелство стартират кампания за набиране на средства за укрепване, консервация и реставрация на храм Св. Архангел Михаил. Всяка помощ е от полза, за да може по-скоро да бъде възстановен храма и възобновени богослуженията в него, за радост на всички и слава Божия.

Дарителска сметка:

Уникредит Булбанк

IBAN: BG56UNCR70001525120362

Титуляр: Храм Свети Архангел Михаил


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 08.07.24 в 10:41

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11
Крепостта Овеч

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

обновено на 07.07.24 в 08:46

"Плувно лято" в Каварна

„Плувно лято – 2024 г“ се провежда в община Каварна през месец юли. Смените са четири и в тях се обучават на плувни умения деца от първи до четвърти клас от СУ „ Ст.Караджа“ и ОУ „ Й.Йовков“. Първа смяна приключи успешно с 18 деца от първи и втори клас, водени от Галя Тодорова – учител в СУ..

публикувано на 07.07.24 в 08:28