Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сиренето - най-проблемната храна, произвеждана у нас

Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.


Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.

Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.


Защо производителите добавят вода в сиренето? Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.


Методи за задържане на повече вода в сиренето:

Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.

Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.

Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.

При водно съдържание над 70% - толкова много вода може да се задържи само с драстично отклонение от класическата технология, казано по-друг начин, продуктите с вода над 70% не можем да наречем сирене и не би трябвало да се етикират и продават като сирене!
Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:
Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти.

Настоящото изследване показва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика вече засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Към настоящият момент това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на хидрогенирани мазнини/палмово масло. За да се опази здравето на голяма част от българското население трябва да се отговори решително. категорични са от Асоциация "Активни потребители".

При водно съдържание на „сирене“ от над 70% изключително нарастват рисковете за безопасността на потребителите. Подобно „сирене“ трябва да се забрани за продажба в търговската мрежа!, категорични са от Асоциацията.
Какво сирене купуват потребителите, знаят ли за тази лоша практика и в кое сирене се среща най-високо съдържание на вода, може да чуете в прикачения звуков файл.

Снимки: Нина Милошевич




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илон Мъск

Мъск подкрепи излизането на САЩ от НАТО

Илон Мъск изрази подкрепа за излизането на САЩ от НАТО, като заяви, че няма смисъл Америка да финансира отбраната на Европа, предаде "Блумбърг". Старши съветникът на американския президент Доналд Тръмп реагира на публикация в X , в която се заявява, че САЩ трябва да "излязат от НАТО сега!“.  "Наистина трябва“, написа съоснователят и главен изпълнителен..

публикувано на 09.03.25 в 16:35

Русия обяви, че е превзела села в Курска, Сумска и в Донецка област

Русия обяви днес, че е превзела по едно село в Курска област и съседната украинска Сумска област, предаде ТАСС. В сводката, публикувана от Министерството на отбраната на Руската федерация, пише, че в частично окупираната от Украйна Курска област е превзето село Лебедевка в Суджански район.  Съобщението, което не е проверено по независим път, бе..

публикувано на 09.03.25 в 15:50

Издирваният млад мъж от Кула вероятно е убит

Издирваният в Кула, Видинско, 20-годишен мъж е убит, предаде БНТ. Той беше в неизвестност от 4 дни. Става въпрос за убийство по особено жесток начин и опит за заличаване на следите. По информация на "По света и у нас" извършителите са двама и след убийството са напуснали страната в посока Сърбия, където са задържани. При обиск в дома им са намерени..

публикувано на 09.03.25 в 15:08
Снимката е илюстративна

26-ма са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Един човек е загинал, а 26-ма са ранени при 22 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани пет тежки и 16 леки катастрофи, при които са ранени шестима души. По данни на МВР за периода от 28 февруари до 6 март са проверени 100 099 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 112 657 водачи и..

публикувано на 09.03.25 в 14:54
Изглед от остров Санторини.

Ново проучване предупреждава за риск от цунами между Санторини и Аморгос

Ново проучване на Атинския университет подчертава реалната възможност за възникване на цунами в района между Санторини и Аморгос, съобщава уебсайтът Tovima. Проучването предупреждава, че макар сеизмичната активност да е известен фактор, свлачищата - както на сушата, така и под водата - също могат да предизвикат разрушителни вълни, като подчертава..

публикувано на 09.03.25 в 14:43

Протестът в Добрич в защита на лева ще продължи

Обявеният като граждански протест в защита на българския лев в Добрич събра около двайсет човека, по-голямата част от които привърженици и членове на политическа партия. Подробности от Мая Райнова: С българските знамена в ръка недоволните жители на Добрич, събрали се на площад "Свобода“, изразиха несъгласието си страната ни да приеме единната..

публикувано на 09.03.25 в 14:34

Поход на толерантността "Ние помним" в София

С официална церемония и Поход на толерантността "Ние помним" в София бяха отбелязани 82 години от спасяването на българските евреи и почетена паметта на евреите, загинали в нацистките лагери на смъртта. Шествието започна от църквата „Св. София“ и достигна до Паметника на спасението в столицата. Начело застанаха председателят на Народното събрание..

публикувано на 09.03.25 в 14:31