Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да превърнеш ужаса от войната в изкуство

| обновено на 20.12.22 в 19:34
5
Снимка: Вадим Митков

Близо 10 месеца минаха от първата руска атака срещу Украйна. В момента страната е изправена пред предизвикателството и на зимата. Защото агресорите унищожават цивилната инфраструктура на Украйна. Войната, която трябваше да продължи три дни, към момента изглежда, че никога няма да приключи. Украинците обаче се държат. На тъмно, на студено, под постоянен обстрел, стават все по-единни и непреклонни, разказва украинският художник Вадим Митков.

Вадим Митков е от Запорожие. Макар и градът да не е на фронта, руските бомбардировки не спират.
"Продължават да бомбардират града, в който живея. Тази нощ паднаха четири ракети. Те унищожават инфраструктурата ни. Версията им е такава – жителите да се разбунтуват срещу властта, която на практика ги защитава. Целият парадокс е в това, че никой по света не може да ни разбере, защото никой не може да почувства в какво живеем, не може да повярва, че хора могат да постъпват по този начин. Ние самите не го вярвахме, докато не полетяха ракетите. Наистиа, поне 90 процента от хората не вярваха. Не е весело, така да кажем. И е невъзможно да свикнеш.

Украинците наистина са уморени. Но не се предават, обобщава Вадим Митков. Според него смъртта е по-добрият избор, от реалността, която им подготвят руските окупатори.


"В началото на войната имаше едно усещане за смърт, тялото реагираше на това - не можеш да ядеш, да пиеш, имаше едно усещане за вътрешна интоксикация. А сега, от един момент това усещане започна да изчезва и дори в тялото си го усещаш. Мисля, че все пак ние трябва да победим, злото трябва да се махне от нашия живот. Надяваме се на това и имаме такова усещане.

По професия Вадим Митков е художник-полиграфист. Занимава се с дизайн на опаковки, етикети, реклами. Също така и рисува. От известно време за свое платно използва отломките от руските ракети.

"Започнах да го правя, когато към мен се обърнаха доброволци, които помагат на военните и събират средства за оборудване. Радиостанции, например, са необходими и те търсят различни начини да съберат средства, и да воюват с агресора. За това ми предложиха да рисувам върху осколки и да ги продавам на търг. И с парите от тези, да ги наречем сувенири, да се купуват радиостанции."


В Запорожието падат основно ракети, разказва за Вадим Митков. Там руснаци не са влизали.

"Затова има части от ракети, от мини, артилерийски снаряди. Сплавите им не поддават на обработка. Отначало искахме да правим от тях нещо като бижута, но те не могат да се топят заедно."

И така ужасът се превръща в изкуство. Защото не може да се живее само в напрежение, категоричен е украинският художник.

Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25