Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от Варна създадоха безплатна образователна платформа

2
СУ "Св.Климент Охридски", Варна
Снимка: Д.Дончева

Безплатна образователна платформа  Грамотност.bg  създаде екипът на Средното училище „Свети Климент Охридски“ във Варна. Тя е насочена към ученици от началния етап на образование, учители и родители. Идеята е платформата да бъде в помощ на всички за развиване на функционалната грамотност, каза за Радио Варна директорът на училището Петко Петков, тъй като през последните 15 години се наблюдават трудности при четене с разбиране при голяма част от учениците.  

Платформата е създадена на база програмите на Министерството на образованието и науката, включва 20 теми по всички учебни предмети, има и видео материали. Може да се ползва както у дома от всяко дете, така и по време на учебните часове, а също и в извънкласни занимания. 

Съдържанието на платформата е отработено през лятната ваканция в рамките на три седмици с ученици втори и трети клас и учители от СУ „Свети Климент Охридски“, каза още Петко Петков. 

Днес Грамотност.bg може да се ползва свободно и безплатно от всички българи – както у нас, така и в чужбина. Съдържа полезни съвети, практични уроци и стратегии, които са в полза за по-доброто образование на подрастващите.


Петко Петков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Корекции на лихвите - в края на годината

Очаква се средното лихвено равнище, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро, т. нар. EURIBOR да се понижи в минимални граници. Това ще е резултат от решението на Европейската централна банка /ЕЦБ/ да намали основния лихвен процент /ОЛП/ за първи път от 5 години, коментира за Радио Варна финансовият анализатор..

публикувано на 14.06.24 в 08:41

Оранжев код за интензивни валежи

Днес,  под влияние на преминаващ, добре изразен в температурно отношение студен атмосферен фронт, атмосферата над Източна България ще бъде силно неустойчива, информират от Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Варна. От рано сутринта до края на деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Вятърът ще се усилва. Обявен е..

публикувано на 14.06.24 в 08:16

Къде няма да има ток на 14 юни

Заради профилактика на съоръженията във Варненска област ток няма да има на следните места: - от 8.30 ч. до 17 ч. ток няма да има в част от Виница във Варна, както и в карето, заключено между бул. Чаталджа, ул. Любен Каравелов, ул. Найден Геров и бул. Осми Приморски полк. Временни смущения ще има в районите на местностите Акчелар, Ваялар, Траката,..

публикувано на 14.06.24 в 06:33

Дъжд, гръмотевици и вятър

Днес през страната ще премине студен фронт, преди фронта атмосферата е неустойчива!  Сутринта облачността от югозапад на североизток ще се увеличава, ще превалява дъжд. От обяд до нощта ще се развива и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи , на места интензивни, значителни по количество с гръмотевици и временни силни пориви на..

публикувано на 14.06.24 в 06:16

Какво е разпределението на мандатите в новото Народно събрание?

ЦИК обяви мандатите на парламентарно представените партии в 50-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото Народно събрание - 68.  Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС - 47, а трета – тази на "Продължаваме промяната-Демократична България" – 39, обяви ЦИК.   Разпределението на мандатите показва, че..

публикувано на 14.06.24 в 06:14

За един месец се затваря част от ул. “Арх. Манол Йорданов“

До 13 юли се затваря част от ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака. Преустановено ще бъде движението от кръстовището с ул. „Драган Данаилов“ до кръстовището с бул. „Осми приморски полк“, съобщават от общинския пресцентър. Причина за новото затваряне на улицата са строително-монтажни работи по изграждане на битова канализация в..

публикувано на 13.06.24 в 18:24

Броят колите в трафика по ул. "Отец Паисий", живеещи в района не искат разширяване на пътя

Ще обследват трафика по ул. „Отец Паисий“ в отсечката от бул. „Сливница“ до бул. „Цар Освободител“. Автомобилите ще бъдат преброявани за определен период от време с камери или детектори чрез симулационен модел. Това стана ясно по време на приемния ден на кмета Благомир Коцев, съобщават от общинския пресцентър. Поводът е искане на живеещи в района, които..

публикувано на 13.06.24 в 18:19