Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последния почивен ден - влакове тръгват и идват от всички страни на ЖП гарата във Варна

След края на празниците, по време на които българите пътуваха и в страната и в чужбина, дойде време и за голямото завръщане. Това определение, наподобяващо заглавие на касов филм, е традиционно за последният почивен ден от празниците. В този ден автомобилният трафик в цялата страна е натоварен особено в посока големите градове, в това число и Варна. Затова и от Пътна полиция днес провеждат акция с проверки за алкохол, наркотици и превишена скорост. Докато някои пътуват с автомобили или с автобуси, други предпочитат влака.

Голям човекопоток имаше на ЖП гарата във Варна в ранния следобед днес. На някои от касите за билети за образуваха и опашки. Не бяха малко и пристигащите пътници от различни краища на страната - кой от Павликени, кой от Попово, Шумен, Горна Оряховица или Враца.

Някои от пътниците идваха следпразнично на гости на свои роднини.

Възрастна жена пък беше пътувала от Суворово до Варна специално за да си купи инсулин от аптеката, тъй като там или го няма или е много скъп.

„С 62 лева ми е по-евтино във Варна“, сподели възрастната жена, която бързаше да хване влака обратно към Суворово. Тя сподели, че от години пътува до Варна за да си купи инсулин.

Пътниците споделят, че условията във влаковете са добри, вагоните са отоплени и има достатъчно места.

От време на време има и закъснения, но те са в рамките на само няколко минути, сподели пътничка, която пристигна от Горна Оряховица и тръгна да гони влака за Добрич.

Във връзка с очакваните пътувания по празниците, от БДЖ осигуриха над 13 100 допълнителни места във влаковете за да се избегнат неприятни ситуации с препълнени влакове и липса на свободни места. С увеличени места до 3 януари (вторник) включително са влаковете от Варна за София и Враца.

Клиентите на БДЖ могат да закупуват билети за своето пътуване и онлайн, като системата позволява 30-дневна предварителна продажба.

При закупуване на билети за отиване и връщане, се ползва от 10 % до 20 % намаление от редовната цена, съобщават още от БДЖ.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56