Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов проект за патронажна грижа във Варна

| обновено на 03.01.23 в 10:19
Снимка: Pixabay

Нов проект за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания стартира от тази година във Варна. "Грижата за уязвимите групи ще продължи и с новия проект, по който Община Варна вече е одобрена", обясни за Радио Варна Ивелина Кирилова, ръководител на проекта.
От днес стартира работа и е осигурено финансиране по проекта за грижа за възрастни и лица с увреждания. "Дейностите са същите като тези по тригодишния проект за патронажна грижа, но обхватът ще бъде по-голям. Ще бъдат включени и нови хора, но потребителите, които до момента са ползвали услугите, остават", допълни Кирилова.
Тригодишният проект е на стойност над 2 млн лв., отчете Кирилова. "За една година сме обхванали 512 лица. Услугата е търсена, необходима. Обслужваме възрастни хора и лицата с увреждания в техните частни домове. За мен това е една модерна услуга, която трябва да има развитие в бъдеще", каза още Ивелина Кирилова.
С нея разговаря Даниела Стойнова:


Над 2000 лица бяха обхванати от проекта „Патронажна грижа +“, който се реализира през 2022 година, по приоритетна ос „Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът предостави интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на възрастни хора и на лица с увреждания, както и подкрепа за лица, ползващи социални услуги.

Проектът се реализира в две направления.

По първото направление - патронажна грижа, екип от специалисти и помощен персонал с обща численост 44 човека осигуриха здравно-социални услуги за 512 лица – хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване и лица поставени под карантина.

По второто направление са изпълнени мерки за опазване на здравето на 1 091 потребители на социални услуги - домове за стари хора, центрове за настаняване от семеен тип, центрове за социална рехабилитация и интеграция и други. За предоставянето им са били ангажирани 434 души персонал. Закупена е допълнителна компютърна техника – 65 лаптопа и 9 настолни компютъра, за предоставяне, при необходимост, на услугите дистанционно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30