Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

POST FACTUM с Валери Великов, на 3 януари

И годината е...
Снимка: "Фейсбук"

Вие си мислите, че сме посрещнали 2023 година, но на варненското летище мислят доста по-напред в бъдещето. Те посрещнаха 2032 година. Това разбираме от светещите цифри, поставени на разклона за летището, които вече бяха увековечени в снимки и коментари в социалните мрежи. Може пък да са прави на летището. За какво да й се радваме на тая 2023-та година и без това не се очертава да е много приятна. Проблемите са същите, политиците  - и те. И цените са същите и празните ни портфейли са същите. И войната е същата. Въобще, както би казал Божинката, новата е като старата, но е нова. А ние може да допълним, че като е нова, не означава, че ще е хубава. Така че на летището са прави да гледат напред. След 9 години нещата поне в света може вече да са се пооправили. У нас не е сигурно. Много е вероятно 2032-ра на местна почва да изглежда така: Президентът Румен Радев подготвя състава на 58-ото си служебно правителство. Междувременно е успял да прокара промени в конституцията и България вече е президентска република. Кирил Петков и Асен Василев са се разделили и всеки си е направил отделна партия. Двамата непрекъснато се карат кой от тях по-по-най-продължава промяната. ГЕРБ печели местните избори за пореден път, въпреки че или може би точно защото Бойко, Севда и Влади са били арестувани и пускани поне 14 пъти. Още през 2030-та Корнелия е била изгонена от БСП, но все още трите хиляди членове на партията продължават да се карат дали Крум Зарков или Явор Божанков да оглави грохналата столетница. Газ няма, дърва няма и пари за ток няма, но това вече не е проблем, защото глобалното затопляне така се е усилило, че и зима няма. Във Варна 2032-а започва с пресконференция на кмета, по време на която той обещава, че проблемите с дупката и стадион Варна ще бъдат решени следващата година. Но като цяло варненци вече не се вълнуват от това, защото във Варна, както и в цялата страна, се говори само за новото турне на Лили Иванова. Може би такава ще е 2032-ра. А каква ще е 2023-та? Това тепърва ще видим. И дано това, което видим, да ни хареса...

Другото в "Пост фактум" днес:

Липсата на кворум провали днешната извънредна общинска сесия,  на която трябваше да се гласува отново дали Община Пловдив  да приеме акциите на Варна в дружеството– собственик на Международния панаир – „Пълдин туринвест“.

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната".

Има ли балон на пазара на имоти в България? Председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев - с коментар за БНР..

По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#763 ТОП 20 (17.05-31.05.2024)

публикувано на 17.05.24 в 19:34
автор: Клементина Манчева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 май със Светлана Вълкова

Над 30 локации се включват в Нощта на музеите и галериите във Варна На стартова позиция в очакване на Фестивала за съвременно изкуство БУНА Две нови изложби във Варна: „Синята планета“ – живопис на Станислав Станчев и „Потърси ме...“ – акварел на Клементина Манчева и Иван Додов Бившият депутат Анелия Атанасова представя романите си..

публикувано на 17.05.24 в 13:00
Изглед към морето в Балчик

НОВИЯТ ДЕН на 17 май с Мариела Димитрова

Днес е държавният зрелостен изпит по български език и литература за деанайсетокласниците. В 8.10 часа ще ви срещнем с четирима абитуриенти, които още преди официалното си дипломиране са приети за студенти. А в 8.40 часа ще разкажем за варненско семейство, което предоставя колата си за бала на абитуриент. Фолклорен събор в село Оброчище за 11-и..

публикувано на 17.05.24 в 06:28

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25