Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Община Вълчи дол - ще има ли ВЕИ парк?- продължение

Върнаха за преразглеждане искането за ПУП за ВЕИ парк в землището на Вълчи дол

| обновено на 14.01.23 в 11:09
10
От ляво на дясно: Преслав Петров-общински съветник, Кръстьо Тоткин (на трибуната)-земеделец, Георги Тронков-кмет на Вълчи дол
Снимка: Радио Варна

НА СЕЛО в Община Вълчи дол - ще има ли ВЕИ парк?- продължение

Управителят на Варненска област е върнал решението  на ОС-Вълчи дол, от 15.12 м.г., с което не беше допуснато издаване на Подробен устройствен план (ПУП) за строителство на проекта за ветроенергиен парк на Добротич уинд АД. Причина за връщането е липса на становище за решението от постоянните комисии на ОС. Това обяви неговият председател Димитър Тодоров по време на обществено обсъждане, поискано от обществеността във Вълчи дол, сред която се събират подписи срещу реализация на ВЕИ парка с 50 турбини. До 19.01. ОС трябва да гласува отново подаденото на 06.12.2022 г.  заявление от инвеститора. По думите на Тодоров "Общинския съвет няма законови основания да отказва ПУП. На следващата сесия Съветът ще се съобрази със законите, директивите и стратегиите, приети от него и ще вземе законосъобразно решение".

Припомняме, че на 15.12. след протест на земеделци и местни хора и по тяхно настояване ОС-Вълчи дол включи разглеждане на заявлението за ПУП като извънредна точка в сесията си. Тогава ГЕРБ и ДПС гласуваха с 9 гласа "въздържал се", а БСП и Партия"Свобода" с 4 гласа "против".

На обсъждането в късния следобед днес, в Културния дом на град Вълчи дол, обществеността поиска всеки от местните законотворци да се мотивира как ще гласува по заявлението на предстоящата сесия, но това направиха само двама от опозицията, които и на 15.12. гласуваха "против". Част от хората изразиха своето разочарование, считайки това за една от основните цели на общественото обсъждане. 

Силвия Павлова призова местната власт да запознаят депутатите от своите партии (б.ред.ГЕРБ, ДПС и БСП) с проблема и да помислят „как да спрем заедно тази инвестиция“.

Преслав Петров, земеделец и общински съветник от партия „Свобода“ подчерта, че ще търсят подкрепа от Националната асоциация на зърнопроизводителите, а след като приключат с подписката може да мислят и за искане за местен референдум. С карта-плакат на местата, където е предвидено да бъдат турбините, вкл. И на земеделските терени, до които попадат, дойде на обсъждането Живка Чанева:

И тук идва думата на Кръстьо Тоткин, който от три десетилетия обработва земи във вълчидолските села Червенци, Караманите и Стефан Караджа. Един от големите арендатори в Добруджа, но известен и с това, че преди няколко години успя да спре изграждането на ВЕИ парк в землището на Червенци. Инвестицията е била подобна, за 60 турбини на стойност около 950 мнл.лв., разказаТоткин. Той допълни, че тогава е имал подкрепата на Георги Тронков, в качетството му на председател на ОС:
Всяка от предвидените 50 турбини ще е с мощност 8 мегавата и ще е на три декара площ, обяви Биляна Петрова, изпълнителен директор на компанията инвеститор Добротич уинд АД, която е част от международен консорциум, развиващ ВЕИ паркове в Румъния, Сърбия и Австралия. Петрова отбеляза, че „са много учудени как местните хора във Вълчи дол оказват изключително силен натиск и изискват от общинските съветници да вземат едно незаконосъобразно решение. Ние сме се постарали на направим нашето инвестиционно предложение така, че да отговаря на всички правни норми“.
В залата, пред широката общественост, Петрова подчерта, че „разрешаването на ПУП за строителство ще отвори вратата пред всички компетентни институции да дадат своите становища по параметрите на инвестиционното предложение и така ще бъдат дадени отговори на много от въпросите, които поставят. Вибрацията и шумът, които понася един тракторист на полето са по-големи от тези на турбината. Но ако ви го кажа аз, няма да ми повярвате, затова нека отговорните институции да имат възможност да го направят, каза още Биляна Петрова. Тя присъства на обсъждането с пи ар екипа на фирмата, а в края към тях се присъедини кметът на село Добротич Мехмед Ахмедов. Над 95% от хората в Добротич са се подписали в подкрепили инвестицията, след проведената информационна среща там, посочи Биляна Петрова.
По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В активната лента се осъществява движението на АМ "Хемус" на входа за Аксаково

Временно движението при км 49 на автомагистрала "Хемус" в посока Варна временно се осъществява само в активната лента.  Заради катастрофата на входа за Аксаково с кола на НСО, в която е пътувал Кирил Петков, трафикът се регулира от Пътна полиция.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО Ограничено е преминаването по..

публикувано на 16.05.24 в 19:01

Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала се с автомобил на НСО (ОБНОВЯВА СЕ)

Автомобил на Националната служба за охрана е катастрофирал на входа за Аксаково. В него се е возил Кирил Петков, съобщиха във Фейсбук от политическата партия, на която е съпредседател той.  59-годишният шофьор на лекия автомобил с варненска регистрация, който е претърпял инцидент на входа на Аксаково, сблъсквайки се с кола на НСО, е..

публикувано на 16.05.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

Временно затруднено ще бъде движението по бул. "Чаталджа" в петък

Заради отстраняване на опасно сухо дърво и клони ще бъде затруднено движението по булевард "Чаталджа" в петък, 17 май,  между 14 и 16.30 часа, съобщиха от пресслужбата на Община Варна.  Дейностите ще бъдат извършвани в участъка от светофара на бул. "Осми приморски полк" по продължение на бул. "Чаталджа" до южния вход на пазара, посочват от отдел..

публикувано на 16.05.24 в 17:38

Здравният министър удължава забраната за износ на инсулин с още месец

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде заповед, с която удължава с още месец забраната за износ на определени групи лекарства. Това са инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст, съобщиха от здравното министерство. Здравният министър мотивира..

публикувано на 16.05.24 в 17:34

Кметовете на Варна и Бургас настояват за магистрала между Северното и Южното Черноморие

Кметовете на Варна Благомир Коцев и на Бургас Димитър Николов, както и на по-малките черноморски общини, ще обединят усилията си и ще продължат заедно да настояват пред държавата между Северното и Южното Черноморие да бъде изградена автомагистрала или скоростен път. Това стана ясно по време на годишна среща  на бизнеса от Черноморието, която се..

публикувано на 16.05.24 в 16:55

Хотелиери основаха нова асоциация

Представители на най-големите хотелски вериги у нас основаха Сдружението "Българска хотелска асоциация“. Вписването в Търговския регистър е от 14 май 2024 г. Учредителите са 14, съобщи за Радио Варна Красимира Стоянова – изпълнителен директор на КК „Албена“ АД. Стоянова е един от членовете на Управителния съвет на новоучредената Българска хотелска..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

БАН подкрепи университетите

Ръководството на Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо до държавните институции от 14 май 2024 г., се казва в становище на БАН във връзка с писмото на Съвета на ректорите. Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати..

публикувано на 16.05.24 в 16:09