Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са последствията от липсата на сняг за есенните култури?

Снимка: БГНЕС

Зим­на­та вла­га не е дос­та­тъч­на, а ко­га­то лип­сва, пше­ни­ца­та няма да издържи. Това ко­мен­ти­ра Дончо Калудов - пред­се­да­те­л на ед­на от го­ле­ми­те коо­пе­ра­ции в община Балчик, тази в село Со­ко­ло­во. Ва­ле­жи­те от миналата седмица ще се отразят доб­ре, но не са дос­тиг­на­ти и 20 лит­ра/кв.м, каз­ва той.

През де­кем­ври за района са пад­на­ли 35 лит­ра, през ноем­ври - 45 лит­ра, кое­то е край­но не­дос­та­тъч­но за то­зи пе­риод. Земеделецът оп­ре­де­ли си­туа­ция­та ка­то пла­ше­ща. Той из­ра­зи опа­се­ния, че ако ня­ма ва­ле­жи и сняг, може да се пов­то­ри теж­ка­та 2020-а. Годишната норма за пшеницата в нашия район е около 500-600 литра, а дотук няма и 100 л, аргументира думите си ръководителят на земеделската структура.

Ме­ка­та зи­ма уве­ли­чи по­пу­ла­ция­та на миш­ки. "При­ро­да­та не мо­жа да ги уни­що­жи по естествен път. Топ­ло­то вре­ме спо­мог­на за раз­мно­жа­ва­не­то им. Има дос­та пол­ски миш­ки. Тряб­ва да се пред­прие­мат мер­ки", каза Ка­лу­дов.

На този етап прог­но­за­та му не мо­же да е оп­ти­мис­тич­на за сто­пан­ска­та го­ди­на, но ако през фев­руа­ри и март има дос­та­тъч­но ва­ле­жи и нат­ру­па сняг, ще е доб­ре.

Подробностите чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Затънали в подробности

Веднъж, много отдавна, в Париж вървяхме към Айфеловата кула и толкова бяхме унесени в нещо друго, че внезапно я изгубихме от поглед. Представяте ли си? Това е кула, не случайно изтърван кламер. Шокът трая само миг, докато погледнахме нагоре и установихме, че сме почти в подножието й. Защо го казвам? Напоследък много..

публикувано на 07.10.24 в 15:00
Първите Нобелови награди са връчени през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Започва Нобеловата седмица

С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица, съобщи сайтът nobelprize.org. Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 8 октомври, за химия  - на 9 октомври. На 10 октомври ще бъде присъдена Нобеловата награда за литература.  В петък - 11 октомври в Осло ще..

публикувано на 07.10.24 в 12:41

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54