Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 години Младежка фондация "Аморфа"

| обновено на 31.01.23 в 16:30

14 години Младежка фондация „Аморфа” във Варна. Рожденият ден беше отбелязан и с изложбата „Аморфа Академия 2022”. Снимките припомнят поредицата от културни инициативи, които кадетите на академията осъществиха в множество и различни по вид обществени и частни пространства, открити и закрити, в градовете Варна и София, както и в село Николаевка.

"Тези 14 години на "Аморфа" като неформална организация и след това - като фондация, минаха много бързо, защото се случиха много интересни проекти през годините. От друга страна ми се струва, че много време е изтекло, защото виждаме, че хора, с които работихме тогава в ученическа възраст, в момента са едни доста добре реализирали се в професиите си експерти, които ние успяхме да поканим в рамките на тазгодишния ни проект "Аморфа Академия", който беше едно структурирано начало на това, което сме правили през последните 14 години. През тези години ние по-скоро се съобразявахме с тенденциите, които се случват в средата и това, което виждахме, че предстои да се случи, за да можем да го предусетим и да направим такъв тип дейности, които да го очакват и дори да успеят да го променят", коментира за Радио Варна основателят и организатор на младежка фондация „Аморфа” Мария Баджакова.

Кадетите на академията бяха отличени и със сертификати за работата им като културни мениджъри и създатели на културен живот. Мила Стефанова е една от отличените участници.

Изложбата продължава до 31 януари. Снимките са подредени в Аморфа Академия, която се намира на Адвокатската градинка във Варна.

Куратори на експозицията са фотографът Цанислав Христов и ръководителят на Академията Мария Баджакова. Заслуга за постигнатото от младите културни мениджъри имат гостуващите експерти в големия екип на "Аморфа Академия 2022", подбрани от Младежка фондация „Аморфа“ сред значимия брой артисти и специалисти, с които екипът е работил през годините.

Сертификати за работата си като културни мениджъри в рамките на „Аморфа Академия за създатели на културен живот“, организирана от Младежка фондация „Аморфа“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Едногодишен грант 21, ще получат:

АННА ЕФЕНДУЛОВА

АННА-МАРИЯ ПОПОВА

БОРИС ИВАНОВ – БОБИ

ВАЛЕНСИЯ ЙОС

ВЕСЕЛА ТОДОРОВА

ВИКТОРИЯ СЛАВОВА

ВИЛИЯНА ВАСИЛЕВА

ЕКАТЕРИНА ВЕСЕЛИНОВА

ЕСИН ХЮСЕИН

ИВЕТА САВЧЕВА

КАЛИНА ЗАХАРИЕВА

КАТЕРИНА РУСЕВА

КРИСТИЯН НЕДЯЛКОВ

МИЛА СТЕФАНОВА

НИКОЛ ГАТЕВА

СЕВЕН ЕМИН

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

ЯНА СТОЯНОВА

Сертификати за участие ще получат включилите се активно в екипа на кадетите при осъществяването на събития на Академията:

АНДОН МЛАДЕНОВ

ДИАНА ДЕНЕВА

МИХАЕЛА ИВАНОВА

ФИЛИП ЧИКОВ

Екип и гост-лектори на Аморфа Академия 2022:

Арх. Моника Маринова, Жанина Маринова, Емилия Тончева, Биляна Тодорова, Преслава Виденова, Ивелина Русева, Ясен Цеков, Теодора Младенова, Иван Алексиев, Самуил Пектов, Кирил Хаджиев - ТИНО, арх. Георги Бачев, арх. Добринка Петкова, арх. Саня Ковачева, арх. Валери Гюров, проф. Валери Чакалов, Ина Василева, Флориан Апелт, Георги Енчев - Гош, Десислава Миланова, Стефани Ханджийска, Иван Димитров, Теа Денолюбова, проф. Пенка Ангелова, Георги Георгиев - Венин, Ива Дикова, Росица Тодорова, Виктория Монева, Александър Лазаров, Цанислав Христов, Васил Бочев, Мария Баджакова.

В звуковия файл Ви предлагаме разговора от гостуването на основателя на Младежка фондация „Аморфа” Мария Баджакова в предаването на Радио Варна "Гравитация нула" (петък, 27 септември).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 24.06.24 в 12:00

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 21.06.24 в 14:40

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44