Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 18 хил. куб. м. незаконна сеч в България през миналата година

Незаконна сеч
Снимка: БГНЕС

18,1 хил. куб. м. незаконна сеч е установена в България през 2022 г. от служители на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и на структурите й. Те отчитат незаконни сечи или разпоредителни сделки с дървесина с неясен произход. Служебният министър на земеделието Явор Гечев посочи, че предвид характера на извършване на нарушенията към момента не се води отчетност на площта, от която е извършена установената незаконна сеч.

По думите му при осъществяване на ежедневните проверки от страна на горските служители, най-често се установяват нарушения, свързани с добива на дървесина от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка, добива на дървесина от територии, за които не са издадени позволителни за сеч, съхранение на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка и/или непридружена с превозен билет, транспортиране на немаркирана дървесина и непридружена с превозен билет и др.

„Наложените и влезли в сила през 2021 г. санкции и глоби за установени нарушения на горското законодателство възлизат на 1 239 851 лв.", допълни Гечев и подчерта, че съобразно сроковете, определени за образуване на административно-наказателни производства и издаване на наказателни постановления, по реда на Закона за административните нарушения и наказания, към настоящия момент общата сума на наложените санкции, глоби и обезщетения за констатирани през 2022 г. нарушения възлиза на 818 762 лв.

Само през периода от 1 август до 31 декември 2022 г. служителите на ИАГ и регионалните ѝ структури са осъществили над 7 800 проверки по спазване на горското законодателство, съвместно с представители на МВР. В резултат на предприетите организационни действия през 2022 г. от служителите на ИАГ и на регионалните ѝ структури са реализирани над 320 хил. проверки по спазване на действащото законодателство в горите, което представлява с над 28% повече спрямо осъществените контролни дейности по опазване на горските територии в страната, през 2021 г. От държавните предприятия и териториалните им поделения през 2022 г. са извършени 286 хил. проверки, което е с 22% повече от извършените през 2021 г.

Вследствие на осъществените дейности по контрол върху опазване на горските територии, през 2022 г. от служителите на ИАГ и на нейните структури са образувани над 7 000, административно-наказателни производства за установени нарушения на горското и ловното законодателство, като по отношение на този показател е налице ръст от над 22%, спрямо образуваните през 2021 г. За същия период от служители на държавните предприятия и териториалните им поделения през 2022 г. са образувани над 4 400 производства, което е със 17% повече от образуваните през 2021 г. В резултат на осъществяваните дейности по контрол върху опазване на горските територии у нас, през 2022 г., за констатирани нарушения на Закона за горите и подзаконовите актове по прилагането му е преустановена дейността на 259 обекта за добив на дървесина. / БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13

Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса кога ще..

публикувано на 30.06.24 в 11:10
Централен пазар Варна

Плодове и зеленчуци с по-високи цени през изминалата седмица

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро се повиши с 0,24 на сто.  Сред..

публикувано на 30.06.24 в 10:25

Нова цена на тока от утре. КЕВР днес решава каква да е тя

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода в сила от 1 юли. Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията...

публикувано на 30.06.24 в 10:23
Летище Бургас

Летище Бургас посреща туристи от Узбекистан

Първият полет от Узбекистан на Летище Бургас се очаква днес в ранния следобед.  Близо 150 души ще пристигнат на почивка по Южното Черноморие от Ташкент. Те ще бъдат посрещнати официално с воден салют от ръководството на летището.  На събитието ще присъства българският посланик в Узбекистан - Стояна Русинова.

публикувано на 30.06.24 в 09:15

Близо 50 милиона французи избират парламент днес

Във Франция днес се произвежда първият тур на предсрочните избори за Национално събрание и президентът Еманюел Макрон се стреми да увеличи относителното мнозинство, с което досега партията му "Ренесанс" разполагаше долната камара на парламента, съобщава ДПА.  Избирателните секции отварят в 9:00 ч. българско време, като право на глас имат 49,3..

публикувано на 30.06.24 в 09:00

Натоварено е движението по границите с Румъния и Гърция

Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили на ГКПП "Кардам" . На границата с Гърция трафикът е интензивен на граничните пунктове..

публикувано на 30.06.24 в 08:57