Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 30 януари 2023 г. със Сияна Спиридонова

Утро край морето и лебедите
Снимка: Емил Йовев

Думите, белязали 2022-ра, са „война“, „инфлация“, „избори“ и „Украйна“. Това показва вотът на хората в широкомащабното изследване, провеждано на платформата за грамотност „Как се пише?“. Интервю с д-р Павлина Върбанова.

Притеснение у зърнопроизводителите предизвиква необичайно топлото време в България през тази зима. Поставенали е под заплаха реколтата през тази година заради липсата на снегове и дъждове? Отговорите от Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

24 ученици от варненското Средно училище „Гео Милев“ участваха в проект по програма „Еразъм+“ и подготвиха своята благотворителна кауза „Доброто в действие“. Тя е насочена към намирането на дом на безстопанствени животни.

Все повече туристи подценяват, както собствените си способности, така и планината и се озовават в ситуцаии, в които трябва да бъдат спасявани. Репортаж за инициатива на Планинската спасителна служба.

Нора или Шинорик, както звучи автентичното ѝ име, разказва откак се помни. Публикува обаче едва от няколко години - от 2015 г. Майсторски написани кратки истории, заредени с емоция, ирония, малко тъга и смях.

Клубът на знаещите във Варна след двете години ограничения заради пандемията отново поднови редовните си срещи в Младежкия дом в морската столица. Интерюв с Пламен Дочев- вицепрезидент на Националната асоциация на клубовете на знаещите в България.

Кога за последен път получихте писмо или изпратихте картичка на приятел по пощата?Кой изпраща писма по пощата във Варна?Интервю с Маринка Пешева, служител в пощата от 22 години.

Някои от най-добрите инженери, конструктори, физици и химици по света са възпитаници на варненската школа „Сръчни ръце“ към Общинския детски комплекс, която тази година става на 30 години. Интервю с ръководителя на школата инженер Мария Гигова.

След отлива на сватби в разгара на пандемията, от 2022 година се забелязва подем в записванията за сключване на брак във Варна. Вече има записвания и за тази година. Интервю с Албена Ралчева, организатор "Венчавки" в ритуалната зала в морската столица.

„Старият грамофон разказва“ е иниицатива на отдел „Изкуство“ към регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Започва през миналата година, но се радва на популярност сред децата, защото е едно много по-различно за тях преживяване в съвременния информационен свят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48