Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Дочев - за временния екипаж, подготвил кораба "Св. св. Кирил и Методий" за плаване

Научноизследователския кораб "Св.Св. Кирил и Методий" на потегляне от Морска гара Варна навръх Стефановден
Снимка: Нина Милошевич

В 36-ия ден от пътя си към Антарктида, българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" плава в Атлантическия океан. Той се намира на около 100 морски мили североизточно от най-голямата лагуна в Южна Америка - Лагоа дос Патос в Бразилия, съобщиха от БТА.

Знаем ли обаче повече за екипажа, който е подготвил кораба за плаването му, кой е първият, вдигнал флага и почистил корабната камбана?

Валери Великов попита тези и още любопитни въпроси Пламен Дочев - преподавател в Професионалния старшински колеж към Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

Пламен Дочев е бил част от временния екипаж, който е подготвил кораба "Св. св. Кирил и Методий". Членовете на екипажа първи вдигат българския флаг на плавателния съд. Възприемат го като наследник на хидрографския кораб на ВМС, на който също е служил. "Ние бяхме хората, които приехме кораба, разучихме го и имахме честта да сме временен екипаж. Вдигането на флага на кораба беше чест, радост и гордост за мен. Ние станахме част от историята", коментира Дочев.

Той допълни, че са го поканили да бъде част от постоянния екипаж на експедицията, но самият той е решил да откаже. "След 20 години служба по корабите взе да проскърцва вече тук-таме нещо по мен - тук болежка, там болежка. Когато обсъдихме въпроса вкъщи, реших, че  няма да мога да дам всичко от себе си на кораба и беше по-добре да не се качвам на него като постоянен екипаж", каза още Пламен Дочев.

Пламен Дочев е човекът, който след вдигането на флага на кораба "Св. св. Кирил и Методий" на 27 юли 2021 г., удря корабната камбана. Преди това, шест часа, той я почиства в работилницата си с голяма любов и отговорност. "Ние, моряците, сме с особено чувство към корабите. Отнасяме се с тях като към живи хора. Корабът и екипажът са едно цяло - едното без другото не може", споделя Дочев.

Повече чуйте в прикачения звуков файл:




По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00 ч.в Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община..

публикувано на 13.06.24 в 11:46

Син рак ловят рибарите в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в..

публикувано на 13.06.24 в 07:35