Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Дочев - за временния екипаж, подготвил кораба "Св. св. Кирил и Методий" за плаване

Научноизследователския кораб "Св.Св. Кирил и Методий" на потегляне от Морска гара Варна навръх Стефановден
Снимка: Нина Милошевич

В 36-ия ден от пътя си към Антарктида, българският военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" плава в Атлантическия океан. Той се намира на около 100 морски мили североизточно от най-голямата лагуна в Южна Америка - Лагоа дос Патос в Бразилия, съобщиха от БТА.

Знаем ли обаче повече за екипажа, който е подготвил кораба за плаването му, кой е първият, вдигнал флага и почистил корабната камбана?

Валери Великов попита тези и още любопитни въпроси Пламен Дочев - преподавател в Професионалния старшински колеж към Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

Пламен Дочев е бил част от временния екипаж, който е подготвил кораба "Св. св. Кирил и Методий". Членовете на екипажа първи вдигат българския флаг на плавателния съд. Възприемат го като наследник на хидрографския кораб на ВМС, на който също е служил. "Ние бяхме хората, които приехме кораба, разучихме го и имахме честта да сме временен екипаж. Вдигането на флага на кораба беше чест, радост и гордост за мен. Ние станахме част от историята", коментира Дочев.

Той допълни, че са го поканили да бъде част от постоянния екипаж на експедицията, но самият той е решил да откаже. "След 20 години служба по корабите взе да проскърцва вече тук-таме нещо по мен - тук болежка, там болежка. Когато обсъдихме въпроса вкъщи, реших, че  няма да мога да дам всичко от себе си на кораба и беше по-добре да не се качвам на него като постоянен екипаж", каза още Пламен Дочев.

Пламен Дочев е човекът, който след вдигането на флага на кораба "Св. св. Кирил и Методий" на 27 юли 2021 г., удря корабната камбана. Преди това, шест часа, той я почиства в работилницата си с голяма любов и отговорност. "Ние, моряците, сме с особено чувство към корабите. Отнасяме се с тях като към живи хора. Корабът и екипажът са едно цяло - едното без другото не може", споделя Дочев.

Повече чуйте в прикачения звуков файл:




По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с творби на Пикасо, Дали, Шагал и Миро гостува във Варна

От 27 юни до 27 юли Варна е домакин на изложба графично изкуство „Модернистите на XX век“. Графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро ще бъдат изложени за месец в Градската художествена галерия на улица ул. „Любен Каравелов“ 1 от 10:00 ч. до 18:00 ч. в работното време на галерията от вторник до неделя.  В частната..

публикувано на 18.06.24 в 14:47

Подновен е договорът за телефонната линия за домашно насилие

Фондация „Асоциация Анимус“ ще продължи да поддържа Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие още една година. Днес главният секретар на Министерския съвет (МС) подписа нов договор с неправителствената организация, която повече от 10 години помага на хора в риск или жертви на агресия в дома на телефони с номера 0800 1 8676 и 02 981..

публикувано на 18.06.24 в 13:34

За първи път във Варна ще бъде разкрит детски гинекологичен кабинет

Скоро във Варна ще отвори врати първият за града специализиран кабинет по детско-юношеска гинекология , каза за Радио Варна акушер-гинекологът д-р Владимир Нешев. Той ще бъде в ДКЦ I "Света Клементина".    Специалистът изтъкна важността на профилактика при момичетата във възрастова група 9-14 години. "Всеки акушер-гинеколог в града може да..

публикувано на 18.06.24 в 08:40
Снимката е илюстративна

Обмислят изграждането на детска градина и ясла в бившето Оздравително училище

В сградата на бившето Оздравително училище „Д-р Никола Димитров“ (т. нар. „климатично училище“), което се намира в курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, може да се изгради детска градина с яслени групи, съобщиха от общинския пресцентър.  Теренът е с площ около 3 дка, 100% общинска собственост, но има голяма денивелация. На сградата е..

публикувано на 18.06.24 в 08:07

Без промяна в цената на мидите тази година, как да познаем пресните?

Няма промяна в цената на мидите през последните няколко години. Това съобщи за Радио Варна продавачът на миди в района на Карантината във Варна Мариян Петков.  Пресните двучерупчести трябва да са затворени. Ако са леко отворени (така както стоят във водата), когато се почукат с нокът, трябва да се затворят. Ако това не се случи, те не са..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Лесна работа: Хмм...

Изборната тема още не е отшумяла, а това е добър повод в рубриката „Лесна работа“ да се включим в голямото мислене с някои скромни разсъждения по отношение на обществената хармония. Ние – избирателите отдавна сме наясно, че пари няма, цените се качват, данъците са недостатъчни, минималната работна заплата трябва да се повишава, за да се..

публикувано на 17.06.24 в 14:17

Радио Варна в Украйна (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Журналистът Доротея Николова и фоторепортерът Румен Сарандев от Радио Варна разказват от първо лице за Украйна.  Специалните ни пратеници в момента са в Одеса...   За живота на украинците в условията на поражения в украинските градове... Ще очакваме техните снимки и репортажи, в които ни запознават с живота в Украйна, с хората, които живеят там, и с..

публикувано на 17.06.24 в 12:30