Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

| обновено на 03.02.23 в 17:45
2
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.
Снимка: Александър Йорданов

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света.

От три години живеят в България, а от година и половина имат собствен ресторант в търговищкото село Девино.Бизнес моделът на семейство Киарини включва затворен цикъл на производство, зелено предприемачество, нулеви отпадъци и нулево въздействие върху екосистемата. Използват собствени водни ресурси и произвеждат собствено електричество, отглеждат голяма част от продуктите в градината си, ловуват с местната ловна дружинка.

Получават вино и плодове от Мелник, рози и шипки от Казанлък, билки и подправки от Стара Загора, патешки дроб от Ямбол, трюфели от Разградско. Но всички доставки са директно от производители – малки фирми и фермери, които гарантират качество на продукцията. Изключителна помощ получават и от „местните баби“, както ги нарича шеф Джанфранко. В процеса на сътворяване на кулинарните си шедьоври, той използва всяка част от продукта, за да редуцира отпадъците до нулев процент.

Техният ресторант е първият у нас, който има амбиции за престижната звезда "Мишлен".

"Нашата основна цел не е да спечилим звезда „Мишлен“. За какво ни е, ако ресторантът ни е празен? Това, което искаме да постигнем е да променим отношението към българската кухня и вижданията на българските шеф-готвачи," казва шеф Джанфранко Киарини.

Неговата съпруга шеф Анна Киарини, казва че са работили с много от известните български кулинари:

"Според мен им липсва увереност. Държавата не се приема като водеща в много сфери, включително и в кулинарията. Затова има една тенденция да се гледа на запад и дори към Азия, но се забравя колко голямо разнообразие от продукти имате тук и няма от какво да се срамувате. Трябва да погледнат повече към корените си и да използват хубавите продукти, които предлага България," казва Анна Киарини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кап. Денчо Добрев за "Калиакра": Отдаването на учебни ветроходи за разходки и събития е практика навсякъде

Отдаването на учебни ветроходни кораби за разходки и частни събития е практика на много места в Европа. Това каза кап. Денчо Добрев, изпълнителен директор на Българския морски квалификационен център, в отговор на обществената реакция срещу това на ветрохода "Калиакра" да се предлагат услуги, като в ресторант. Добрев даде за пример и сестрата на..

публикувано на 06.08.25 в 16:55

Община Варна започва да събира прогнозни оферти за новата сграда на МГ

Община Варна обяви процедура за пазарни консултации за събиране на предложения за индикативна цена за изграждането на новата сграда на Математическата гимназия във Варна. Към момента има разработен инвестиционен проект в идейна фаза, включващ всички елементи на сградата на училището, вкл. Комуникациите и дори обзавеждането, пише в поканата към..

публикувано на 06.08.25 в 10:43

Няколко дни балчишкото село Гурково остава без вода заради изгоряла помпа на ВиК

Балчишкото село Гурково остана 5 дена без вода заради авария в помпената станция. Това каза кметът на селото Тодор, Георгиев, който подчерта, че отдавна са нямали такъв проблем, с изключение на случаите, когато има ремонти по уличната мрежа. Георгиев посочи, че забавянето с възстановяването на водоподаването е заради търсене на резервна помпа от страна на..

публикувано на 06.08.25 в 10:43

10-годишната Рая от Варна премина успешно трасето Ком - Емине само за 16 дни

10-годишната Рая Мичева от Варна стана най-младият турист, преминал успешно цялото трасе Ком – Емине за рекордните 16 дни. Впечатляващото постижение тя реализира заедно с баща си, преодолявайки над 600 километра пеша, с дни от по над 60 километра и сериозна денивелация. Рая е ученичка в НУИ "Добри Христов" във Варна, свири на цигулка и..

публикувано на 06.08.25 в 09:49

Православната църква отбелязват Преображение Господне

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне.  Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици Петър, Иаков и Йоан.  За всички вярващи християни и до днес Преображение..

публикувано на 06.08.25 в 08:34

Летище Варна официално посрещна своя едномилионен пътник за годината

  Летище Варна официално посрещна своя едномилионен пътник за годината .  Юбилейният пътник е Герхард Пешке. Той пристигна със семейството си на борда на полет от Франкфурт. Пешке получи специален подарък – брандиран куфар, с пожелание за още много бъдещи ваканции по красивото Българско Черноморие. Всички пътници от полета получиха традиционни..

публикувано на 05.08.25 в 13:32

Варненският свободен университет премина институционалната акредитация с отлична оценка

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ получи пета поредна институционална акредитация за максималния 6-годишен период с оценка 9,01 (от 10) по новата критериална система на Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Решението обхваща както присъствената, така и дистанционната форма на обучение. Оценката от 9,01 е сред..

публикувано на 05.08.25 в 09:21