За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света.
От три години живеят в България, а от година и половина имат собствен ресторант в търговищкото село Девино.Бизнес моделът на семейство Киарини включва затворен цикъл на производство, зелено предприемачество, нулеви отпадъци и нулево въздействие върху екосистемата. Използват собствени водни ресурси и произвеждат собствено електричество, отглеждат голяма част от продуктите в градината си, ловуват с местната ловна дружинка.
Получават вино и плодове от Мелник, рози и шипки от Казанлък, билки и подправки от Стара Загора, патешки дроб от Ямбол, трюфели от Разградско. Но всички доставки са директно от производители – малки фирми и фермери, които гарантират качество на продукцията. Изключителна помощ получават и от „местните баби“, както ги нарича шеф Джанфранко. В процеса на сътворяване на кулинарните си шедьоври, той използва всяка част от продукта, за да редуцира отпадъците до нулев процент.
Техният ресторант е първият у нас, който има амбиции за престижната звезда "Мишлен".
"Нашата основна цел не е да спечилим звезда „Мишлен“. За какво ни е, ако ресторантът ни е празен? Това, което искаме да постигнем е да променим отношението към българската кухня и вижданията на българските шеф-готвачи," казва шеф Джанфранко Киарини.
"Според мен им липсва увереност. Държавата не се приема като водеща в много сфери, включително и в кулинарията. Затова има една тенденция да се гледа на запад и дори към Азия, но се забравя колко голямо разнообразие от продукти имате тук и няма от какво да се срамувате. Трябва да погледнат повече към корените си и да използват хубавите продукти, които предлага България," казва Анна Киарини.
На морската гара във Варна има два легендарни ветрохода - българският "Калиакра", който се използва за ресторант и румънският "Мирча", който се използва за обучение на кадети и курсанти (включително и от България). Предназначението на подобни кораби е определено чисто морско и свързано с обучение на желаещи да практикуват морско дело. "Калиакра"..
Три изсъхнали иглолистни дървета създават предпоставка за възникване на пожар до бл.63 в кв.Чайка, алармираха в редакцията на Радио Варна, живеещи там. Дърветата са с височина до седмия етаж на 15-етажния блок и се намират на няколко метра от него, установи наша репортерска проверка. Домоуправителят на блока Марциан Янакиев разказа, че..
Виктор Минчев е сред утвърдените специалисти по копирайтинг в България. Той е от Варна, базиран е в София и обслужва бизнеси от цялата страна. "Копирайт" е термин, произлизащ от английския език (copy – ръкопис, текстови материал; write – пиша). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми –..
Учени са открили, че въздухът в нашите апартаменти и автомобили може да е основният източник на микропластмаси, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове. Според проучване на Университета в Тулуза, публикувано в PLOS One, възрастен вдишва до 68 000 микропластмасови частици с диаметър по-малък от 10 микрометра всеки ден – 100 пъти повече,..
Август започна с инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в..
От 1 до 8 август Бяла се превръща в сцена за едни от най-обичаните български изпълнители. "Седмицата на морето" в Бяла започва– инициатива с над 30 години история, която събира жители и гости на града около общата любов към морето, музиката и лятото. Тази година програмата обещава вълнуващи концерти, детски конкурси, традиционни събития и..
В първия петък на август светът вдига халба в чест на една от най-старите и най-освежаващи напитки – бирата. Международният ден на бирата, макар и неофициален празник, се празнува сериозно от любителите и пивоварите. Пренасяме се във варненски бира-бар, където е и Жельо Ангъров – човекът зад бара с наливните кранчета, с богат опит и познания в..