Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

| обновено на 03.02.23 в 17:45
2
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.
Снимка: Александър Йорданов

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света.

От три години живеят в България, а от година и половина имат собствен ресторант в търговищкото село Девино.Бизнес моделът на семейство Киарини включва затворен цикъл на производство, зелено предприемачество, нулеви отпадъци и нулево въздействие върху екосистемата. Използват собствени водни ресурси и произвеждат собствено електричество, отглеждат голяма част от продуктите в градината си, ловуват с местната ловна дружинка.

Получават вино и плодове от Мелник, рози и шипки от Казанлък, билки и подправки от Стара Загора, патешки дроб от Ямбол, трюфели от Разградско. Но всички доставки са директно от производители – малки фирми и фермери, които гарантират качество на продукцията. Изключителна помощ получават и от „местните баби“, както ги нарича шеф Джанфранко. В процеса на сътворяване на кулинарните си шедьоври, той използва всяка част от продукта, за да редуцира отпадъците до нулев процент.

Техният ресторант е първият у нас, който има амбиции за престижната звезда "Мишлен".

"Нашата основна цел не е да спечилим звезда „Мишлен“. За какво ни е, ако ресторантът ни е празен? Това, което искаме да постигнем е да променим отношението към българската кухня и вижданията на българските шеф-готвачи," казва шеф Джанфранко Киарини.

Неговата съпруга шеф Анна Киарини, казва че са работили с много от известните български кулинари:

"Според мен им липсва увереност. Държавата не се приема като водеща в много сфери, включително и в кулинарията. Затова има една тенденция да се гледа на запад и дори към Азия, но се забравя колко голямо разнообразие от продукти имате тук и няма от какво да се срамувате. Трябва да погледнат повече към корените си и да използват хубавите продукти, които предлага България," казва Анна Киарини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В ОУ „Стефан Караджа“ във Варна откриват нов STEM център

В ОУ „Стефан Караджа“ във Варна ще бъде открит нов STEM център, обединяващ направленията „Природни науки“, „Математика“ и „Информатика“. Проектът за новото пространство е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. Инвестицията е на стойност 362 441,12 лв. STEM центърът предлага интерактивна учебна среда с модерни..

публикувано на 21.10.25 в 19:47

Започна раздаването на хранителни и хигиенни пакети по програмата „Подкрепа“

Започна раздаването на пакети с хранителни и хигиенни продукти на социално уязвими лица и семейства на територията на община Варна. Инициативата се реализира от Българския червен кръст – Областен съвет Варна, в партньорство с Община Варна, по операция „Подкрепа“ от Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021–2027 г., съфинансирана от..

публикувано на 21.10.25 в 19:34

Бира от Древен Египет

Бирата е една от първите алкохолни напитки, познати на човечеството. В Египет, например, са пиели бира преди повече от 6000 години. Тя е била важна част от битието на древното фараонство. Древните египтяни са вярвали, че самият бог Озирис е научил хората да произвеждат бира. И ето, че 6000 години по-късно във Варна беше демонстрирано производството на..

обновено на 21.10.25 в 15:03

Парад на тиквата предстои в Балчик

Парад на тиквата ще се проведе от 25 октомври до 2 ноември в Балчик.  Ще има образователен привкус тази тиквена история, покани директорът на Университетска ботаническа градина Веселина Илиева.  Тиквените истории ще са с продължителност четири часа и ще дадат на участниците - малки и големи, един забавен есенен ден. В Тиквения факултет към..

публикувано на 21.10.25 в 13:52

Учителка по изобразително изкуство организира безплатни зелени часове във варненските училища

Учителката по изобразително изкуство Наталия Николова, която от повече от две десетилетия организира творчески работилници с еко насоченост за децата във Варна, организира безплатни зелени часове в училище. Заниманията са адаптирани спрямо възрастта на децата и се провеждат и в детските градини. Часовете започват с презентация тип лекция на тема..

публикувано на 21.10.25 в 12:15

На официална церемония връчиха наградите "Лекар на годината"

На церемония в Националния исторически музей Българският лекарски съюз връчи годишните си награди, предаде БНР.  Със Златен приз "Лекар на годината 2025" беше отличен проф. Николай Габровски. Наградата беше връчена на проф. Габровски от вицепрезидента Илияна Йотова. Наградата за лекарска всеотдайност "Д-р Стефан Черкезов" получи д-р Димитър..

публикувано на 21.10.25 в 09:21

Времето днес: Слаб вятър и разкъсана облачност

Днес преди обяд във вътрешността ще преобладава слънчево време, по крайбрежието сутринта ще има разкъсана ниска облачност, а на места и намалена видимост. Следобед от югозапад ще се появи висока и средна облачност. Вятърът ще е слаб, следобед ще се ориентира от югоизток и ще се усилва до умерен. Минималните температури във вътрешността на района ще са..

публикувано на 21.10.25 в 08:18