Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

| обновено на 03.02.23 в 17:45
2
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.
Снимка: Александър Йорданов

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света.

От три години живеят в България, а от година и половина имат собствен ресторант в търговищкото село Девино.Бизнес моделът на семейство Киарини включва затворен цикъл на производство, зелено предприемачество, нулеви отпадъци и нулево въздействие върху екосистемата. Използват собствени водни ресурси и произвеждат собствено електричество, отглеждат голяма част от продуктите в градината си, ловуват с местната ловна дружинка.

Получават вино и плодове от Мелник, рози и шипки от Казанлък, билки и подправки от Стара Загора, патешки дроб от Ямбол, трюфели от Разградско. Но всички доставки са директно от производители – малки фирми и фермери, които гарантират качество на продукцията. Изключителна помощ получават и от „местните баби“, както ги нарича шеф Джанфранко. В процеса на сътворяване на кулинарните си шедьоври, той използва всяка част от продукта, за да редуцира отпадъците до нулев процент.

Техният ресторант е първият у нас, който има амбиции за престижната звезда "Мишлен".

"Нашата основна цел не е да спечилим звезда „Мишлен“. За какво ни е, ако ресторантът ни е празен? Това, което искаме да постигнем е да променим отношението към българската кухня и вижданията на българските шеф-готвачи," казва шеф Джанфранко Киарини.

Неговата съпруга шеф Анна Киарини, казва че са работили с много от известните български кулинари:

"Според мен им липсва увереност. Държавата не се приема като водеща в много сфери, включително и в кулинарията. Затова има една тенденция да се гледа на запад и дори към Азия, но се забравя колко голямо разнообразие от продукти имате тук и няма от какво да се срамувате. Трябва да погледнат повече към корените си и да използват хубавите продукти, които предлага България," казва Анна Киарини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеликанът Стойчо се завърна (ВИДЕО)

Самотен розов пеликан събира погледите на минувачите на Морска гара във Варна. От няколко дни птицата се радва на голямо внимание и на вкусна почерпка от рибарите. Много от тях казват, че това е старият им познайник Стойчо, който миналата година се превърна в атракция и намери много приятели. Днес необезпокояван отново направи разходка на зоната за отдих..

обновено на 09.04.25 в 14:49

Как се справят с новия си живот украинците в Добрич

Войната в Украйна, започнала преди повече от три години, принуди милиони да напуснат страната си и да търсят спокоен и мирен живот в други държави. Десетки хиляди са украинците, преминали през област Добрич за този период. Част от тях, предимно жени, деца и възрастни хора успяват да се установят там, да намерят работа и места в училищата, където децата..

публикувано на 09.04.25 в 10:18

Факторът "Любов" или как да обясним науката в 3 минути

След известно прекъсване тази година FameLab или мястото, където всеки може да види и чуе как на живо как се да обясниш научна тема по разбираем и атрактивен начин само за 3 минути, се завърна в България. FameLab е най-големият международен конкурс с обучение по комуникация на науката.  Той е създаден през 2005 год. във Великобритания, а България е..

обновено на 09.04.25 в 09:15

Кои плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти?

Преходът от зимата към пролетта дава разнообразие от плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. Те ни помагат в борбата със стреса, поддържане на добър клетъчен баланс и укрепване на имунитета.  От плодовете най-големият източник на антиоксиданти са боровинките. Ягодите, особено когато са пресни и в сезон, също са изключително богати..

публикувано на 09.04.25 в 06:59
Две от вълчетата от изчезналия вид.

Учени клонираха вълк, изчезнал преди 12 000 години

Американски учени направиха сериозен пробив в клонирането на ДНК и върнаха към живот изчезнал преди хиляди години вид вълк, предаде БНР. Вълчетата Ромул, Рем и Халеси са първите в света от своя вид, родени след хилядолетия, обяви базираната в Далас биотехнологична компания Колосъл, успяла чрез клониране на ДНК да върне изчезнал преди повече от 12 000..

публикувано на 08.04.25 в 16:54
Боян Благоев

Във Варна търсят змиеловец

Змиеловец, който да залавя змии на обществени места, търси да назначи Община Варна. Няма изисквания за образованието и професионалния опит. За заловена змия ще се плаща по 100 лева. Подборът за заемане на длъжността ще се проведе чрез събеседване. Срокът за подаване на документи е до 30 април.

публикувано на 08.04.25 в 15:52

Рибари в Бяла хванаха 3-метрова моруна

Рибари от Бяла се похвалиха в социалните мрежи с рекорден улов. Екипажът е хванал във водите край Обзор гигантска моруна с размери 3,25 м дължина и 50 см височина, предаде БНР. Моруната е хищник, в менюто ѝ влизат разнообразни водни обитатели. Обект на активен риболов е заради месото и хайвера си. (т. нар. "черен хайвер", който е изключително скъп..

публикувано на 08.04.25 в 14:35