Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчишки пчелари: Консумирайте повече мед! За съхраняване на здравето и поминъка!

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

На 10 февруари почитаме Свети Харалампий Чудотворец - християнски светец-лечител, пазител на хората от болести, професионалният празник на пчеларите. Хо­ра­та да се нау­чатда ядат мед - не са­мо за да по­ма­гат на нас, но и здра­вос­лов­но ще бъ­дат доб­ре. Това си по­же­ла в на­ве­че­рие­то на 10 фев­руа­ри пред­се­да­те­лят на бал­чиш­ко­то дру­жес­тво "Пче­ла Балчик - 2019" Стой­ко Ва­си­лев. По ду­ми­те му дър­жа­ва­та ги е заб­ра­ви­ла ка­то сек­тор, ин­те­ре­сът от пот­ре­би­те­ли­те е слаб, из­куп­на­та це­на - тра­гич­на, а природата - и тя не е на тях­на стра­на за­се­га. Су­ша, високи температури и лип­са на своев­ре­ме­нен сняг.

"Дър­жа­ва­та ни е заб­ра­ви­ла ка­то сек­тор. Опит­ват се да пра­вят но­ва прог­ра­ма, в коя­то да га­ран­ти­ра­ме пло­щи, за да мо­же да ни суб­си­ди­рат. Ние мо­жемедин­стве­но да га­ран­ти­ра­ме ра­йони, спрямо това, което могат да из­ми­нат пче­ли­те в ра­диуспет ки­ло­мет­ра от пче­ли­ни­те" - въз­му­тен е Ва­си­лев, че ги тре­ти­рат по този начин. Има­ме нуж­да от по­мощ от дър­жа­ва­та и за реа­ли­за­ция­та на про­дук­ция­та ни - до­ба­ви ме­доп­роиз­во­ди­те­лят.

"Та­зи зи­ма, която е сега, тряб­ва­ше да бъ­де де­кем­ври, а не през де­кем­ври да има­ме тем­пе­ра­тур­ни ре­кор­дни (ня­кол­ко дни +15 гра­ду­са), при­ро­да­та и пче­ли­те се ак­ти­ви­ра­ха. Вна­ся­ха пра­шец, дос­та ко­ше­ри бя­ха тръг­на­ли да произ­веж­дат пи­ло, май­ки­те да сна­сят и да се ак­ти­ви­рат ка­то раз­ви­тие. То­ва пи­ло кон­су­ми­ра мно­го хра­на и се на­дя­ва­ме по-бър­зо да ми­не то­зи ци­къл, за да мо­жем да им по­мог­нем" - обяс­ня­ва Ва­си­лев, че зи­ма­та не е с тях. Той се на­дя­ва на уме­ре­на про­лет, без рез­ки зас­ту­дя­ва­ния, как­то ня­кол­ко го­ди­ни наб­лю­да­ва­ме.

"Око­ло пет ле­ва е из­куп­на­та це­на на ме­да, кое­то е тра­гич­но. Уж го ня­ма, но го има то­зи кар­тел. Връ­ща­ме се на­зад от­пре­ди 7-8 го­ди­ни це­на. То­га­ва ми­ни­мал­на­та зап­ла­та бе­ше двес­та и ня­кол­ко ле­ва, а се­га е над 700 ле­ва. С те­зи пет ле­ва на ки­лог­рам ние кое да си пок­рием - раз­хо­ди за пче­ли, оси­гу­ров­ки, прид­виж­ва­не до ко­ше­ри­те" - за­пи­та ри­то­рич­но пред­се­да­те­лят на бал­чиш­ко­то дру­жес­тво.  "На­шият па­зар е на­со­чен към Гер­ма­ния, Бел­гияи Ав­стрия - те са ед­ни от най-го­ле­ми­те кон­су­ма­то­ри на мед. Между 7 и 9 кг на чо­век го­диш­но, а за­хар­та е око­ло 1,2 кг. При на­шия бъл­га­рин е об­рат­но­то - 10 кг за­хар и едва по­ло­вин ки­лог­рам мед ако изяде" - обяс­ни си­туа­ция­та пче­ла­рят.

Ако ни­щож­но­то под­по­ма­га­не на сек­то­ра про­дъл­жи, са­мият Ва­си­лев, кой­то лич­но от­глеж­да око­ло 120 ко­ше­ра, ще ги ре­ду­ци­ра. "Тру­дът е го­лям. Взи­ма­ме тол­ко­ва, кол­ко­то да оце­леят пче­ли­те, а ние ня­ма­ме ли се­мей­ства?!" - не е праз­нич­но нас­троен медопроиз­во­ди­те­лят.

Въп­ре­ки мрач­на­та кар­ти­на дру­жес­тво­то се раз­рас­тва. Към бал­чиш­ко­то сдру­же­ние се при­съе­ди­ня­ват и ко­ле­ги от Ка­вар­на и ра­йо­на. Чле­но­ве­те са ве­че око­ло трий­се­ти­на с над 3300 пчел­ни се­мей­ства, преб­рое­ни през есен­та. А пчеларството е поминък за около 200 души в района на общината.

За пче­лар­ска­та го­ди­на по-оп­ти­мис­тич­но нас­троен към момента е Слав­чо Ко­лев, доа­йе­нът на об­щнос­тта: "Пче­ли­те се­га са в по­кой, спят зи­мен сън, по мои­те наб­лю­де­ния об­що взе­то са мно­го доб­ре". Той,съ­що ка­то пред­се­да­те­ля на дру­жес­тво­то, се на­дя­ва да ре­шат проб­ле­ми­те си по реа­ли­за­ция на про­дук­ция­та. "Все още не мо­жем да си про­да­дем ме­да, це­на­та е нис­ка, тър­гов­ци­те не проя­вя­ват ин­те­рес. Око­ло 5,50 ле­ва е из­куп­на­та це­на, а през ми­на­ла­та бе­ше око­ло 6,50 ле­ва. То­га­ва жи­во­тът бе­ше по-ев­тин, но се­га пос­къп­на" -сравни Ко­лев. За про­фе­сио­нал­ния им праз­ник на 10 февруари пожелава на всички здра­ве, на­ро­дът да яде мед, за­що­то е по­ле­зен, да са здра­ви пче­ли­те и до­би­ви­те да са ви­со­ки.

Чуйте повече в материала на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00 ч.в Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община..

публикувано на 13.06.24 в 11:46

Син рак ловят рибарите в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в..

публикувано на 13.06.24 в 07:35