Винарството е традиция с дълбоки корени в миналото. Традиция, която започнала началото си от първите цивилизации. За пръв път вино е култивирано в Близкия Изток. Още в Омировата “Илиада”се споменава за елинското сладко вино и за това как то е било произвеждано. Прясно набрано грозде се е поставяло върху постелка на слънцето. Чакало се е да изсъхне точно преди да се превърне в стафида и тогава се е смачквало. Свидетелства за този ритуал намираме на „Яйлата“ така наречените „шарапташ“ (винени камъни), които в по ранни времена са се използвали с култови цели в последствие са преупотребени за мачкане на гроздето и направа на вино. Съществувал е и друг вариант за подслаждане на виното. Гроздето се е сварявало, като по този начин се сгъстявало и ставало по удобно за пренасяне по море с кораби.
Според елинските поети най-добрите вина са били тези от Киос, Кос, Лесбос, Наксос и Тасос. Археологическите данни от подводните проучвания в Каварненския регион потвърждават търговията на колонията Бизоне (Чиракман) със тези градове. Елините разреждали своето вино с вода. За тях разреждането било символ на цивилизованост. Смятали, че само варварите пият виното си неразредено. По време на дипломатически преговори се е назначавал специален виночерпец, който отговарял за степента на разреждане на виното в зависимост от сериозността на преговорите.
Освен за търговия, виното имало и специално място в религиозните обреди. В Микенска Гърция се е чествал "Празникът на Виното". Той отбелязвал "месецът на новото вино". Култът към Дионис бил много силен. Няколко пъти в годината се провеждали празници в негово име. Единият от тези празници бил Антистерия. Той се провеждал през февруари. Тогава се отваряли каците с есенното вино. Този празник включвал голяма процесия из Атина, в която се носили каците, а след това са се надпивали с вино.
В Рим обичаите на правене и на пиене на вино са заимствани от елините. На римските жени е било забранено да пият вино. Много често в римските комедии те са били описвани като пияници, които са готови да се отдадат на всякакви пороци. Жените са били най-бележитите участници в ритуалите на Бакхус.
Античните автори са единодушни, че траките приготвяли най-хубавото вино. Както гърците, така и траките използвали различни добавки, за да подобрят вкуса на виното. След като обирали гроздето, траките го изсипвали в корито и го мачкали с крака. Полученият сок бил изливан в специален съд, където да ферментира.
Един от продуктите, с който тракийците търгували, е виното. Още от Омир знаем, че те са се занимавали с износ на тази напитка. Виното има специално място в тракийското ежедневие. По време на пиршествата, то е било поднасяно неразредено от виночерпец. Обичайна практика е било пиенето да се съпровожда от наздравици.
В един от митовете се споменава как тракийките са били ядосани на Орфей, защото заради него мъжете им не се прибират у дома. Те взели нетрезвото решение да го убият, за да могат мъжете им да се приберат. Да не говорим за това, че и Пан, и Бакхус, и Дионис, и кои ли не балкански оргиастични божества, които гърците са си присвоили, са вероятно родни братя на Трифон Зарезан, предтечи или следовници... Във всеки случай обичаят именно в деня на светеца да се празнува първия пролетен празник със зарязването на лозите идва да ни подскаже, че сме много-много древен народ.
Не случайно от 1971 г. на 14 февруари се отбелязва и Денят на археолога. Връзката между виното и любовта е тясна и неразривна, но кой освен археологът може да открие и покаже онова древното, античното, пренесло през вековете тайните и мъдростта на живота.
Разнообразна музикална програма и фолклорни танцови изпълнения от български и чуждестранни артисти очакват варненци и гостите на града и през целия месец август. В безплатните концерти на сцена „Раковина“ в Морската градина ще звучат класика, стари градски песни, изпълнения на участници от МФФ „Варненско лято“, певчески групи към различни социални..
През август морето се променя и става опасно, припомня спасителят Стефан Калинков, който допълни, че по това време явлението е често срещано. Където има мъртво вълнение, няма вълна, така хората се подлъгват и влизат в капана на теченията, които дърпат навътре, обясни спасителят. Най-много опасности крият зоните около брега. Мъртвото вълнение е морско..
Трима пожарникари от Първа районна служба във Варна помагат в гасенето на пожарите в Тополовградско. Ивайло Янчев посреща 42-рия си рожден ден на терен. Половината от живота му досега е преминал в борба с пламъците. Избира благородната професия преди 21 години. Обстановката около село Срем остава сложна, сподели той. Работят по график. Нямат пълен поглед..
В средата на лятната ваканция двама братя създадоха лична, но и обществена кауза „Децата избират“. В основата й е здравословното хранене в училищата, нещо, което липсва, за сметка на всички вредни храни и напитки, които могат да се купят в близост до образователните институции. „Децата избират“ е лична и обществена кауза, родена от..
В трейдинга, както и в музиката, не ставаш добър, като просто четеш ноти. Можеш да изгледаш сто видеа, да изслушаш десетки експерти, но докато не започнеш сам да търгуваш, теорията си остава... просто теория. Практиката е инструмента, който изглажда суровите ръбове на знанията и ги превръща в приложими умения. Интуицията не е дарба, а резултат от..
С възрастта кожата на лицето започва да губи своята плътност, еластичност и сияние. Това е напълно естествен процес, предизвикан от забавянето на клетъчната регенерация, спад в производството на колаген и излагане на външни фактори като слънце, замърсяване и стрес. Въпреки че времето не може да бъде спряно, съществуват редица професионални подходи и..
На 4 август (понеделник), датата на която през 1935 г. цар Борис III прерязва лентата на новопостроения мавзолей на полско-унгарския крал Владислав III, Парк-музей „Владислав Варненчик“ ще работи извънредно с обичайното си работно време от 10:00 до 17:30 часа и входни такси. По случай 90-ата годишнина ще бъдат проведени два безплатни музейни тематични..