Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на цените на ваканционните имоти в курортите край Варна

Снимка: Facebook /Св.св. Константин и Елена

С над 20% са се повишили цените на ваканционните имоти в България, показва анализ на една от най-големите компании за недвижими имоти у нас.

Значително поскъпване се наблюдава през последната една година и в курортите край Варна, каза за Радио Варна брокерът Юлия Хвърчилкова. 

Сред първенците по този показател са курортите "Св. Св. Константин и Елена", "Слънчев ден" и "Златни пясъци". Именно тези три комплекса привличат най-сериозен интерес от страна на купувачите.

"Където има най-голям интерес, там е и най-голямото движение на цените", обясни Хвърчилкова.

В момента средната цена на двустаен апартамент в курорта "Св. Св. Константин и Елена" е около 82 хиляди евро, а тристайно жилище струва 150 хиляди евро, разкри още брокера. В "Слънчев ден" цените са двойни.

Ваканционните имоти край морето привличат повече чуждестранни купивачи, сред които украинци и руснаци. Напоследък се наблюдава тенденцията все повече българи, живеещи в чужбина да закупуват ваканционни имоти за да има къде да почиват през лятото.

Високите цени обаче не спират купувачите. И това си има обяснение. 

"Ние не ценим много морето, което до нас ежедневно. При чужденците и сънародниците ни от вътрешността на страната не е така и те виждат ползите от това да живееш до морето. Едно от нещата, които ги привлича е доброто устройство на морските ни курорти. Затова и много от купувачите остават да живеят целогодишно във ваканционните имоти", обясни Хвърчилкова.

Сред водещите критерии за инвеститорите при покупката на ваканционен имот са добрата инфраструктура, доброто устройство на сградите, както и наличието на допълнителни удобства като басейн и градина, но таксата за поддръжка да е ниска. Според Хвърчилкова последното е трудно постижимо.

И българи и чужденци инвестират най-често в студиа и двустайни апартаменти в курортите. Освен ваканционните имоти, остава силно търсенето и на жилища и къщи в рамките на града и във вилните зони. Въпреки голямото търсене, сделките са по-малко.
Юлия Хвърчилкова обясни това с факта, че в момента купувачите вземат по-бавно решение за покупка на имот и са в момент на изчакване заради информациите за евентуален спад на цените. От друга страна, на този етап продавачите са по-склонни да се откажат от продажба, отколкото да намалят цената.

Тя не очаква някакви по-сериозни катаклизми на имотния пазар през тази година, но по думите й това зависи и от политическата обстановка в страната. Пазарът на наемите също остава стабилен, допълни още експерта. Вече се наблюдава и засилен интерес от страна на фирмите към членство в Националното сдружение "Недвижими имоти". От началото на годината, цели 11 компании са подали заявка за членство, което е рекорд. Според брокера, това се дължи на по-добрата осведоменост на клиентите и съответно на по-големите изисквания, които вече имат към брокерите и фирмите.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж

                                        Две тежки катастрофи в рамките на два часа във Варна Пешеходец на видима възраст 60 години е загинал на място , след като е бил..

публикувано на 19.05.24 в 18:45

Плочи с кауза за "Аз Вярвам и Помагам!"

За пореден път колекционери и търговци от цялата страна се събират в подкрепа на благородната кауза "Аз Вярвам и Помагам!"  Датата е 19.05,  неделя от 11.00-18.00 на добре познатото място под асмата срещу Старбъкс.  Не е нужно да си колекционер на грамофонни плочи, нужно е да имаш голямо сърце и да подкрепиш каузите на хората от Кампанията..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
снимката е илюстративна

Издирват трима моряци от кораба MOHHAMMED Z

Трима моряци от кораба MOHHAMMED Z се издирват, а осем от екипажа са  спасени, след сблъсък с друг кораб край бреговете на Румъния -съобщиха от Морската администрация във Варна. Корабът MICHEL, който плава под флага на Коморските острови, е в пристанище Варна, тъй като товарът -тръби от Украйна, е с тази локация. Най-вероятно именно MICHEL е..

публикувано на 19.05.24 в 12:11

Регионалната здравна инспекция Добрич организира бдение със свещи тази вечер пред сградата на Младежкия център

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.  Мотото на международната кампания тази година е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!”. По този повод РЗИ Добрич организира днес бдение със свещи от 20.00 часа пред Младежкия център „Захари Стоянов“. Те канят жителите на града..

публикувано на 19.05.24 в 11:16

Варна откри туристическия сезон с голям концерт на входа на Морската градина

Пожелавам силен и успешен туристически сезон. Община Варна организира разнообразна програма, наситена с много фестивали, концерти и културна програма. Хубаво лято на всички, каза кметът на Варна Благомир Коцев. Подробности за фестивалите във Варна от разговора на Даниела Стойнова с кмета Коцев: Община Варна даде старт на летния..

публикувано на 19.05.24 в 11:04

На 19 май жителите на Балчик да се оглеждат за дарове от националната кампания "Зелено четене"

В четвъртото издание на Национална кампания "Зелено четене" Балчик се включва чрез читалище "Васил Левски".  На 19 май жителите и гостите на Белия град да се оглеждат за книгодарове, приканва за участие читалищният секретар Елица Стайкова. Петдесет български автори са дарили свои книги, които тя се надява да достигнат до повече хора. Търсете ги..

публикувано на 19.05.24 в 10:11

Над 130 000 къса контрабандни цигари задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево

Митническите служители задържаха общо 131 140 къса (6557 кутии) контрабандни цигари при четири проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция през ГКПП Капитан Андреево. Акцизните стоки са установени при съвместни действия по противодействие на контрабандата на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с..

публикувано на 19.05.24 в 10:01