Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Сирни Заговезни искаме прошка

Снимка: архив

Неделята след Месни заговезни е последният ден, в който всички решили да следват Великия пост по Православния календар вкусват млечни продукти, риба и яйца. Затова на Сирна Неделя, преди да пристъпят към същинското лишение от животинска храна, вярващите се освобождават от стаявани обиди към ближните си и дават прошка на всички, които са ги наранили с постъпки или тежки думи и искат прошка. На вечернята в храмовете, православните си разменят т.нар. "братско целуване" с думите "простено" – "прости" и така с освободена съвест навлизат във Великия пост.

В дните на поста духовните наставници приканват миряните към по-чести молитви, покаяние и смирение, които дават добри плодове, но само ако от все сърце са простили и прощават на всички.

В последната неделя преди началото на Великия пост младите отиват да поискат и да получат прошка от своите родители, от кръстниците, кумовете, т.е. хората, от които получават помощ и подкрепа през годината. Вечерта, преди семейството да седне около трапезата, в дома също се извършва ритуалът за опрощаване на грешките. По-младите целуват ръка на възрастните и казват: „Прощавай!”. Отговорът е: „Господ да прощава! Простено да ти е!”. След като е настъпил духът на помирение, следва празничната вечеря. Наричат я още Прощални заговезни.

Според народната традиция на днешния ден се изпълнява обичаят хамкане на халва. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и децата в семейството се опитват да захапят халвата. Вярването е, че този, който успее пръв да улови хапката ще се радва на много здраве и късмет през годината.

Прошката, за истински отдадените на християнските добродетели, се отъждествява с безкрайната Христова любов към човека.

При християнската любов прошката се дава, дори когато не е поискано извинение, защото "любовта всичко прощава". В посланието си към коринтяните св. апостол Павел казва, че тя не иска нищо от своя страна и прощава, понеже е любов, а християнската любов е безкористна.

В ежедневието, където надделяват материалното и егоизмът, не е лесно да простиш на тези, които са те наскърбили съвсем целенасочено. Затова свещениците съветват вярващите да освободят душата си от обидата и като добри християни да простят и да поискат прошка, макар и само в мислите си.

Според Свещеното писание, даването на прошка от Бога е съпътствано с възраждане и преобразяване на човешката душа. Самата Църквата на този ден припомня изгонването на Адам и Ева от Рая и лишаването им от божествената храна, за да покаже колко пагубни и вредни за спасението и духовния живот са лакомията, непокорството и незачитането на Бога. Въпреки това, Създателят показва любовта си, като изпраща Своя единороден Син, който да изкупи стореното от тях, без да има вина. Със страданията си на кръста Иисус Христос дава пример като прощава на своите мъчители и убийци, докато изпитва нечовешки мъки и страдания. Много са и примерите в житията на светиите как мъчениците за Христовата вяра се молят за тези, които ги измъчват. Затова се счита, че християнството е религия на всеопрощението. 


По публикацията работи: Димитрина Дончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20

Организират воден празник за деца в неравностойно положение във Варна

Воден празник за деца в неравностойно положение под наслов „Мечтите могат да бъдат реализирани“ ще се проведе на 28 юни, от 10:00 часа, на Офицерския плаж (Втора буна). Събитието Jet Ski therapy се организира със съдействието на Община Варна.  Инициативатае специално организирана за деца с увреждания и проблеми с моториката на тялото. Те ще имат..

публикувано на 25.06.24 в 14:21

Безплатен фитнес за ученици от 25 до 28 юни във Варна

Дирекция „Спорт“ при Община Варна и Студентският спортен клуб към Икономическия университет във Варна осигуряват свободен достъп за ученици до фитнес залата на университета. Безплатните посещения могат да бъдат както индивидуални, така и групови, за цял клас, съобщават от общинския пресцентър.  Целта е да се стимулира двигателната активност на..

публикувано на 25.06.24 в 11:15

Храмов празник на църквата "Св. Прокопий Варненски"

На 25 юни Българската православна църква почита паметта на Свети преподобномъченик Прокопий Варненски.  Своя празник отбелязва днес едноименният храм в морската столица. Кметът на Варна Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева  присъстват на тържествената архиерейска света литургия, отслужвана от Варненския и Великопреславски..

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Чай вместо бира в летните жеги: Кои са най-подходящите храни и напитки през лятото?

Лято е. Горещините започнаха, а с това консумацията на всякакви разхладителни напитки се увеличава драстично. Както алкохолни, така и безалкохолни напитки. Един от символите на лятото е бирата, която най-често комбинираме с цаца в някое кокетно плажно капанче.  Дали обаче бирата наистина ни помага да се разхладим в горещините? Според..

публикувано на 25.06.24 в 09:00

С демонстрации по спасяване на хора зад борда отбелязват Деня на моряка във Варна

С демонстрация по спасяване на хора зад борда доброволческата организация „Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ ще отбележи Международния ден на моряка във Варна днес, 25 юни. Инициативата се организира за втора поредна година.  В акцията ще се включат водолази, които ще "спасяват" хора в нужда във водата, за да им бъде оказана първа медицинска помощ...

публикувано на 25.06.24 в 08:25

ВиК-Варна с кръводарителска акция

Служители на ВиК-Варна ще дарят кръв за Районния център по трансфузионна хематология. Акцията, която е по инициатива на ръководството на дружеството и синдикалните организации в него, ще се проведе на 27 юни от 8,30 до 12,30 часа. За целта от центъра ще изпратят мобилния пункт, оборудван с всичко необходимо за даряване на кръв. В него едновременно..

публикувано на 24.06.24 в 14:22