Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли Варненска област културен календар на традициите и обичаите в региона?

2
Снимка: Д.Дончева

Да се създаде културен календар на традициите и обичаите във Варненска област, който да включва проявите и събитията, провеждани във всяко читалище и музей в областта, е крайната и голяма цел на участниците в проект „Изследване, приобщаване и разширяване на нови публики - изграждане на междукултурен и образователен мост между българските читалища и музеи“. Това каза за Радио Варна ръководителят на проекта Деница Йорданова от Регионалния исторически музей-Варна. По този повод днес в Икономическия университет се проведе първа опознавателна среща между представители на читалищата и музеите в областта.

Целта на тази среща бе да постави основите на активен и ползотворен диалог, за да се изгради единен мост на общуване, приобщаване и взаимодействие между местните читалища и музеи, които да работят заедно за обогатяване културния и социален живот на местната общност, каза още Деница Йорданова.


Истината е, че пандемията рязко спря дейността на читалища и музеи и това се отрази много сериозно върху тяхната дейност. С този проект надеждите са да се проучат всички проблеми, които стоят пред културните институции, да се направи анализ на ситуацията и да се създаде обща платформа, в която всеки да споделя от какво се нуждае и как вижда развитието си занапред.

Близо 30 представители на читалища от Варна и областта присъстваха на срещата. Всички споделиха, че читалищата им са действащи, пресъздават повечето български обичаи, някои имат музейни сбирки, други развиват и туризъм, а трети тепърва започват да събират народни носии от местната общност.

Според участниците е необходимо да се направи проучване сред жителите на населените места, които да кажат какво искат да се случва в читалищата по селата и каква дейност да се развива. Необходимо е министерството на културата да отделя повече средства за читалищна дейност, защото парите отпускани досега не достигат за проявите на местните самодейни състави. Съвместното сътрудничество между читалища и музеи е надежда за развитие и съживяване на живота особено в селата, където благодарение на читалищата се пазят и предават българските традиции и обичаи, споделиха още участниците.

Подобно партньорство ще даде шанс за  развитие на туризма в селата, който е изключително подценяван, коментира Живко Василев, председател на читалище "Искра 1905" в село Николаевка. Той даде за пример туристическите преходи, които правят в района на селото, посочи и фактът, че в село Николаевка са поставени основите на Възраждането за Варненския регион и вече трета година редовно посрещат туристи, които желаят да видят първата българска църква и първото българско килийно училище във Варненска област. За целта организират пешеходни турове, както и  сбирки за четене на книги.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Председателят на ОбС-Варна с позиция за публикуван списък с имена на общински съветници

Председателят на Общинския съвет във Варна Христо Димитров излезе с позиция по повод публикуван от кмета на Варна Благомир Коцев списък с имена на общински съветници, които не са приели предложението на общинската администрация за "ремонтните линейки".  Работни групи ще извършват леки ремонти във Варна? Димитров определя списъка като "черен". "..

публикувано на 20.09.24 в 17:17

Щабът на ВМС светва в зелено в подкрепа на хората с митохондриални заболявания

На 21 септември (събота) щабът на Военноморските сили на Република България във Варна ще бъде осветен в зелено в знак на съпричастност към хората, страдащи от митохондриални заболявания и техните семейства. За пореден път Община Варна се присъединява към международната кампания "Light Up for Mito", този път, за да отбележи Световната седмица на..

публикувано на 20.09.24 в 16:50

Затварят за профилактика басейн "Алекси Алексиев"

От днес до 7:00 часа на 24 септември (вторник) за посетители ще бъде затворен басейнът "Алекси Алексиев" в плувен комплекс „Приморски“, съобщават от Общинското предприятие "Спорт-Варна".  Затварянето се налага заради необходимостта от периодична профилактика за хигиената на спортните обекти и екипировка, допълват още от предприятието.

публикувано на 20.09.24 в 16:43

И в събота ремонтни дейности в Пчелина, между 9 и 17 часа затварят част от ул. "Прилеп"

И в утрешния почивен ден продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ в участъка от разклона за местност Пчелина до разклона на с. Каменар, съобщиха от общинския пресцентър. Въведена е временна организация на движение с поставяне на контролно-пропускателни пунктове от двете страни на участъка.  Между 9 и 17 часа движението на..

публикувано на 20.09.24 в 16:18

ГДБОП разби престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция за Южна Европа

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа, съобщава БНР.  Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 16:05

"Възраждане" и ИТН ще се подкрепят взаимно на изборите за районни кметове във Варна

Кандидатът на "Възраждане" за кмет на район "Одесос" на предстоящите частични местни избори във Варна е Борислав Барийски . Това съобщиха на брифинг от ръководството на партията в града.  Три партии и една коалиция се регистрираха за изборите за районни кметове във Варна Постигнато е споразумение Барийски да бъде подкрепен от „Има такъв..

публикувано на 20.09.24 в 15:14
Снимката е илюстративна

Затварят временно улици във Варна заради футболното дерби в неделя

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите на ПФК „Спартак“ - Варна и ПФК „Черно море“ - Варна в неделя, 22 септември, за времето от 17:30 часа до приключване на събитието (около 23:00 часа) ще бъде преустановено движението на ППС по ул. „Кирил Шиваров“ (в района на стадион „Спартак“). При възникване на необходимост ще бъде..

публикувано на 20.09.24 в 15:03