Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема с продължение

Ветеринар: Всеки месец в поне три случая спасяваме натровени с антифриз животни

Един от проблемите на Варна е, че няма денонощна ветеринарна лечебница. По-голям проблем обаче са хората, които решават, че могат да намалят популацията на бездомните животни, като... ги отравят с антифриз. Продължаваме темата, с която Ви запознахме преди време.

Тровят бездомните котки във Варна

Пет от животните приема ветеринарният лекар д-р Слави Славчев. След направените изследвания е установено, че котетата, които не са имали и годинка, са били отровени с антифриз. А, както се досещате, антифризът не се намира в свободно състояние в природата и градовете. Т.е. петте котета, а и много други животни като тях, които обикалят улиците на Варна, са напълно умишлено отровени.

На животните веднага след приемането им в голяма ветеринарна клиника във варненския район Владиславово са направени пълни биохимични и кръвни изследвания.

Процентът на оцелелите животни, отровени с антифриз, е много малък. Специалистът обаче даде съвет за тези от нас, които биха искали да помогнат на животно, което е пострадало. Времето за реакция трябва да е бързо, в рамките на до час от приемането на отровата. А антидотът е етиловият алкохол. "40-процентовият алкохол - водка или уиски, може да се даде на животното. По 2 или 2,5 мл на килограм телесна маса", каза Славчев.

Специалистът допълва, че всеки месец в клиниката, в която работи, поне в три от случаите спасяват бездомни животни, натровени с антифриз. "Той е сладникав на вкус, затова животните го приемат. Но дори и в много малки количества вредата за тях е голяма и изходът е летален", коментира д-р Славчев.

Той е категоричен, че това не е начинът за редуциране на популацията на бездомните животни. "Те може да се кастрират, да се осиновяват - този начин наистина е твърде жесток", посочи ветеринарят.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ (ВИДЕО)

Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото така е справедливо. Аз няма да се кандидатирам в името на преговорите. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконеференция след изборите. Сега е време за държавници, а не за егоцентрици, каза той, обръщайки се към всички политически партии с думите, че не е време за ултимативно..

публикувано на 13.06.24 в 12:12

Промени в обслужването на спирки по линиите 409 и 9 от 14 юни

На 14 юни 2024 година ще бъде възстановено обслужването на автобусна линия 409 от „Градски транспорт“ Варна по утвърдения по ѝ маршрут през спирка „Журналист“. Считано от 14 юни 2024 година, автобусна линия № 9 преустановява обслужването на спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“ – двупосочно. След спирка „Странджа“ автобусите ще..

публикувано на 13.06.24 в 11:17
Снимката е илюстративна

Средно по 5-6 сигнала на ден за нередности в градския транспорт във Варна

Средно по 5-6 сигнала получават в градски транспорт за нередности и некоректно отношение от страна на шофьорите. Това каза Данаил Вълков, председател на борда на "Градски транспорт" ЕАД. Той посочи, че не всички от оплакванията са основателни и има субективна истина. Не винаги сигналите излизат едно към едно, както са подадени, трябва да се направи и..

обновено на 13.06.24 в 11:13

Започва ремонт и почистване на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Започва ремонт, освежаване и почистване на 140 спирки на градския транспорт във Варна. Това каза пред БНТ началникът на отдел „Общинска собственост“ в Община Варна Асен Атанасов, съобщават от общинския пресцентър. По думите му лошото състояние на съоръженията се дължи и на множеството вандалски прояви. Новата общинска администрация заварва спирките в..

публикувано на 13.06.24 в 10:57

Горещо с валежи и гръмотевици

Днес ще има променлива облачност. Ще има краткотрайни валежи, сутринта на отделни места, а късно следобед и привечер ще са на повече места, по-интензивни, с гръмотевици, отново има опасност и от градушки. Явленията ще продължт и през нощта и утре. Ще духа слаб вятър предимно от изток-североизток, но по време на валежите е възможно временно рязко..

публикувано на 13.06.24 в 06:15

Адресите без ток

На 13.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Козлодуй, ул. Русе, ул. Бачо Киро, електрозахранени от ТП 136 и ТП 1011. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 13.06.24 в 05:00

Кои ще са новите български евродепутати?

Днес изтече срокът, в който избраните за евродепутати и за народни представители в 50-ия Български парламент трябваше да декларират пред Централната избирателна комисия решението си дали избират Брюксел или София.  Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент, предаде БНР.  Журналистът Петър..

публикувано на 12.06.24 в 18:30