Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 50 незаконни постройки ще бъдат съборени в "Максуда"

Христо Христов, кмет на район "Младост" във Варна
Снимка: Александър Йорданов

Още 50 незаконни постройки ще бъдат съборени в ромския квартал на Варна „Максуда“, съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов. Той уточни, че се очакват актове от общината за да се продължи процедурата и допълни, че има още десетки постройки, които трябва да бъдат обследвани. От есента на 2018 година са издадени и изпълнени 35 заповеди.

Вече е издадено разрешително за изграждане на обществена чешма с минерална вода в района на бившия Дом „Младост“, съобщи още Христов. Припомням, че емблематичната сграда беше съборена през януари миналата година, а с нея и чешмата с минерална вода.

"Говорих с „Инженерна инфраструктура“ в общината, те имат готовност. Проблемът в момента е да открият точно откъде минава тръбата, да я затапят, да изградят чешмата и да я пуснат. Процедурата е задвижена. Там, разбира се, ще бъде сложена и плочата, която беше на капитан Петко Войвода, която беше на старата чешма," каза кметът на район "Младост".

886 семейства чакат за общинско жилище в района, а кметството разполага с 346. 21 от наемателите не плащат редовно задълженията си, което може да доведе до извеждането им от общинските жилища.

Продължава и кандидатстването по европейската програма за саниране на жилищни сгради. 10 сдружения от район "Младост" са подали до момента документи. По програмата може да се кандидатства за средства и за изготвяне на технически паспорт на сградата. Незаконно изградени тераси спират сдружения на етажната собственост да кандидатстват по новата програма за саниране. Където е възможно се издават разрешения за търпимост, каза още Христо Христов.

Кметът на район „Младост“, съобщи че ще се предвижда основен ремонт на няколко пътни участъка сред които и улица „Прилеп“, която е по пътя за село Каменар. Предстои да започне благоустрояване на пространството, заключено между ул. "Поп Димитър", бул. "Цар Освободител" и бул. "Трети март".  Проектът предвижда изграждане на алеи, паркинги, спортни и детски площадки и кътове за отдих.

Ще бъдат ремонтирани още улиците "Райко Даскалов", "Доброволци", "Иван Боримечката", "Цар Светослав Тертер", "Поп Харитон", "Под игото", "Никола Корчев", "Самарско знаме", "Цар Гаврил Радомир" и бул. "Девня" в участъка от бул. "Атанас Москов" до бул. "Република".

Улица „Вяра“ няма да бъде ремонтирана и през тази година, защото е свързана с изграждането на бул. „Цар Освободител“. Ремонт не се предвижда и на друга много разбита улица – „Капитан Райчо“, където ВиК трябва да подмени водопровода си, каза Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Нощният влак от София за Варна закъснява с почти три часа (ОБНОВЕНА)

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин.  Справка в сайта на БДЖ показва, че нощният влак от София ще пристигне във Варна със закъснение от почти три часа. В този час влаковата композиция се движи по направлението Шумен - Варна...

обновено на 29.05.24 в 09:51

Ремонтът на ветрохода "Калиакра" ще приключи до 15 дни

Класовият ремонт на учебния ветроход „Калиакра“ започна в началото на седмицата в „Терем – Флотски арсенал“. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 дни. Тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от построяването на баркентината. По този повод се провежда благотворителна кампания за осигуряване на средства за поддръжката и обновяването на..

публикувано на 29.05.24 в 09:38
Цар Фердинанд І

Връщат тленните останки на цар Фердинанд от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар..

публикувано на 29.05.24 в 09:01

Черно море e ключово за НАТО. Къде е България?

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО..

публикувано на 29.05.24 в 08:14
Варна, морето и регатата

Слънчево, с облаци и дъжд

Днес преди обяд ще има повече слънчеви часове.  Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Възможни са и градушки.  Вятърът ще е слаб от запад и югозапад, но следобед ще се усили до умерен, а по крайбрежието ще се ориентира от юг и югоизток...

публикувано на 29.05.24 в 06:43

Къде няма да има ток на 29 май

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването днес в следните райони: В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. - районите на Провадия – ул. Дунав, ул. Цар Освободител, ул. Георги Кирков, ул. Александър Стамболийски, ул. Преслав, ул. Софроний Врачански, ул. София, ул. Драгоман,..

публикувано на 29.05.24 в 06:38
Снимката е илюстративна.

Две улици в района на ЖП гара ще бъдат частично затворени за движение на 1 юни

Във връзка с постъпило заявление за провеждане на частно мероприятие на 01.06.2024 г. за времето от 18:00 до 23:00 часа ще бъде преустановено движението на пътни превозни средства по ул. „Дръзки” в частта от кръстовището с ул. „Охрид“ до кръстовището с ул. „Хан Омуртаг“. Затворена ще бъде и частта от ул. „Охрид” в отсечката от кръстовището с ул...

публикувано на 28.05.24 в 17:56