Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: В коя приказка?

Снимка: ThinkStock/Guliver


На въпроса: „Какво правиш?“, зададен от приятел, обикновено отговарям, че живея в приказка. И това е честен отговор. Преди години отговарях различно. Казвах, че живот си живея. Само че това – последното, до известна степен е емоционално наситено с напористата енергия на младостта. Може би звучи и леко арогантно. Но така е, когато си на двайсет.

После постепенно, без да усетим, леко и неангажиращо, животът променя значения, смисъл, начин на мислене и дори отговори на толкова делнични и естествени въпроси като споменатия: „Какво правиш?“.

И ето го началото на историята. Вървях си по централната улица, носех се като приятна пролетна песен, чувствах се лежерно и се наслаждавах на деня, а насреща ми – приятелка, която не бях виждала отдавна. Напрегната, с цял куп неосъществими ангажименти, които трябва да изпълни за отрицателно време. Точно както аз се чувствах вчера: затрупана със задачи и потънала в стрес. Тя зададе любезния въпрос, аз кротичко слязох от розовото си облаче и по стара моя традиция отговорих откровено:

- Какво правя? Ммм... Живея като в приказка.

- И в коя точно приказка? – полюбопитства приятелката ми:

- Където нарцистичната жена с обсесивно-компулсивно разстройство отровила доведената си дъщеря? А може би говориш за психотрилъра с Хензел и Гретел? Или имаш нещо друго предвид?

- Да. Друго имам предвид. Живея в моята приказка.

Тогава в разговора се изсипаха драматични сцени от всекидневието.

Дали моята приказка включва космическите цени, чудовището на инфлацията, оскотяването на хората и лошите моменти?

О, да! Всичко това го има в моята приказка, защото сутрин излизам от вкъщи и тръгвам по същите улици, по които минаваме всички ние напът към работа, вечер влизам в същите магазини, в които пазарува всеки един от нас. Преди дни се качих в тролейбус, където възрастна жена крещеше на дванайсет-тринайсетгодишни момичета, че се смеят прекалено високо. А те изглеждаха възпитани и мили. И... какво по-хубаво от това ученици да се смеят?

Още? Напрежение в задънената улица на политиката; избори, по-редовни от ученически ваканции; буксуване, което изтощава...

Да, зная, зная. В една приказка сме. Само че в нея има и толкова прекрасни неща!

Вечеря с приятели, на чаша вино и хубави истории. Забележителни театрални постановки, балет, опера, любими книги – всичко, което можем след това да обсъждаме безкрайно и дори, ако спорим за сюжета и изпълнението, да ни обединява общата тръпка, че търсим смисъла и че не сме сами в това, а имаме съмишленици. В неделя сядаме да порисуваме и да побъбрим. Казах ли на чаша вино? Да, казах.

В тази приказка има любими хора; синовна обич; споделена радост; успехи; пътувания; чудесни места; пъстроцветни чадъри на плажа; заснежени борове; полянка с лилави минзухари; цветя, подарени с любов и приети по същия начин; забележителни изгреви и фантастични залези; безсънни нощи пред компютъра; осъществени проекти; неосъществени проекти; нови планове; още по-нови планове; благодарност за очарованието на всеки нов ден и безкрайно любопитство какво се крие зад ъгъла и още по-нататък.

Това е моята приказка. Обожавам я и съм благодарна за нея.

Лесна работа е да отвориш очи и усмивка за приятните моменти в сюжета.

Да си добрият автор на своята собствена хубава приказка също е лесна работа и е въпрос на избор.


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи юни във Варна (ПРОГРАМА)

Различни зони за игри, спорт и знания ще радват най-малките варненчета в Деня на детето – 1 юни. Те ще бъдат разположени в пространството между Община Варна, градинката на Търговската гимназия и Икономическия университет, което ще бъде затворено за автомобили.  За децата ще има сапунени мехурчета, тебешири, ластици за скачане и още много игри от..

публикувано на 31.05.24 в 18:57

В Белослав и Девня празнуват 1 юни с пътуващия фестивал "Лятно театро"

На 1 юни в Белослав и Девня гостува пътуващият фестивал "Лятно театро".  Събитието в Белослав започва в 10 часа на  площад “Възраждане” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с куклено-театралния спектакъл "Повече от магия". Организаторите са предвидили и две работилници за развиване на въображението и сръчността. В "Шарена черга"..

публикувано на 31.05.24 в 18:43

Детски рисунки красят прозорците на Община Варна за 1 юни

В навечерието на Международният ден на детето – 1 юни, във Варна беше открита изложбата „Деца, които мислят за неща, които ги няма“. Рисунки, изобретения и приложни произведения на варненски деца на възраст между 3 и 7 години, са изложени върху самите прозорци на сградата на Община Варна и на Информационния център, който се ползва от граждани...

публикувано на 31.05.24 в 17:30

Отличиха най-хубавите междублокови градинки във "Владиславово" (СНИМКИ)

Оцениха труда на жители на кв. "Владислав Варненчик", превърнали междублоковите пространства в райски кътчета.  Първа награда в конкурса „Пъстро и създадено с любов" за оформяне на пространството пред блоковете в район „Владислав Варненчик“ във Варна спечелиха жителите на блок 205, вход В, второто място е за Геновева Христова от блок 222, вход 3, а..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Десетки награди за студентите в ТУ-Варна

Десетки са наградите, получени от студентите в Техническия университет във Варна през тази година. Висшето училище се гордее със студентите, заели призови места в националните олимпиади по програмиране, математика и електроника. „Имаме студенти с много добри прояви в областите на спорта и на изкуството“, каза за Радио Варна ректорът на..

публикувано на 31.05.24 в 11:15

"Българските птици през очите на един поляк" в Шабла

Изложбата „Българските птици през очите на един поляк“ ще бъде открита днес в Зеления образователен център в Шабла. Автор на експозицията е посланикът на Република Полша в България д-р Мачей Шимански. Жителите и гостите на Шабла ще имат възможността да разгледат изложбата от фотографии на д-р Шимански, която ще бъде открита официално тази..

публикувано на 31.05.24 в 10:44

31 май - Световен ден без тютюнопушене

Мото: „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13- 15 години използват тютюн.  В..

публикувано на 31.05.24 в 06:15