Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраняват се палежите на стърнища и сухи треви, глобите стигат до 500 000 лв.

Във връзка със заповед  на Министъра на околната среда и водите и предписание на Регионална инспекция по околната среда и водите - Варна, Община Балчик уведомява гражданите, че от 1 април до 31 октомври е определен пожароопасен сезон в защитените територии - изключителна държавна собственост, и мерките за осигуряване на пожарна безопасност, като следва да спазват забраната за палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви в земеделски земи и защитени територии.
Нарушителите физически лица се наказват с глоби от 200 до 20 000 лева, а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции от 5000 до 500 000 лева. При възникване на палежи в защитените територии, незабавно да се уведомява РИОСВ-Варна, на следните телефони: 052 678 848 от 9:00ч. до 17:30ч.; 088 429 0634 след 17:30ч. и почивните дни.
С кметска заповед юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи, се задължават да спазват правилата за пожарна безопасност, както и задълженията си при извършване на дейности в земеделските земи. Сред тях са да изготвят и представят в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Балчик схема с разположението на масивите, засети със зърнено-житни култури, както и да отделят площите, засети с над 100 дка житни култури, с пожарозащитни ивици.
Кметовете на населените места и кметските наместници се задължават да осигурят денонощно дежурство, да извършват контрол по обезопасяване на сметищата, пчелините и гробищните паркове, намиращи се в близост до житни култури. 

Забранява се изгарянето на стърнища, слама и суха трева по слоговете, крайпътните ивици, земеделски земи и горски масиви. Забранява се пушенето, паленето на огън и извършване на огневи работи на разстояние най-малко на 50 метра от посеви, по-малко от 100 метра от границите на горски територии, пожароопасни обекти и леснозапалими материали. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. При възникване на пожари в земеделски и горски територии, незабавно трябва да се уведоми Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Балчик - тел: 112, 0579 7 22 29 и оперативен дежурен Община Балчик 0579 7 25 23 и 0895 554 112, пише още в заповедта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Соколово и Сенокос е потушен, спасени са 130 декара пшеница, унищожените са близо 30 дка

Два екипа от пожарните в Балчик и Добрич успяха да загасят пожара в пшеничена нива в землището на балчишкото село Сенокос в посока Соколово. Спасени са 130 декара, унищожени са между 15 и 30 декара, съобщи началникът на балчишката служба Стелиян Стойчев. По обяд днес сигналът за пожар между балчишките села е подаден на телефон 112 от пътуващ..

публикувано на 06.07.24 в 16:42

Продължава бреговият етап на учението ,,БРИЗ 2024“

Днес и утре продължава бреговия етап на учението ,,БРИЗ 2024“ с провеждане на работни срещи за планиране на съвместни задачи и с цел повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието между Военноморските сили на участващите в учението страни, както и отработване на междуведомственото сътрудничество и взаимодействието с правителствените и..

публикувано на 06.07.24 в 16:12

Почетоха паметта на митрополит Кирил

Заупокойна литургия и панихида отслужи в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, по повод навършването на 11 години от кончината на неговия предшественик митрополит Кирил. По-късно митрополит Йоан отслужи и трисагий на гроба на митрополит Кирил на старите гробища в морската столица...

публикувано на 06.07.24 в 15:32
доц. Иво Инджов

Иво Инджов: ДПС ще се разцепи, ако Доган не изхвърли Пеевски

„ Ще има развръзка на кризата в ДПС, но тя ще се случи постепенно. Логично е Ахмед Доган да отговори по някакъв начин и този начин ще бъде отстраняването на Делян Пеевски от ръководството на ДПС. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът доц. Иво Инджов. Според него има два варианта за разрешаване на проблемите в ДПС: „Единият..

публикувано на 06.07.24 в 14:43

Пожар изпепели 100 дка пшеница в Балчишко

Голям пожар в землището между балчишките села Сенокос и Соколово. Един екип на балчишката пожарна е на мястото. Няма данни за пострадали, съобщи началникът на службата в Балчик Стелиян Стойчев. Сигналът е подаден на телефон 112 от пътуващ в посока Добрич - Балчик.  По данни на кмета на село Сенокос Красимир Георгиев на..

публикувано на 06.07.24 в 14:16
Мая Димитрова

Мая Димитрова: БСП ще опита да състави експертен кабинет, ако получи третия мандат

„Нищо не гарантира, че президентът ще даде мандата на БСП. Обикновено БСП получава мандат в последните три години, но нямаме никакви гаранции коя политическа партия ще го получи сега. Ако мандатът ни бъде даден като отговорна политическа партия, след решение на Националния съвет, така е по устав, ще положим всички усилия да има правителство...

публикувано на 06.07.24 в 14:15

В 12 часа - 29 градуса във Варна и Добрич

В 12 часа в Русе термометрите отчетоха 31 градуса; във Варна, Добрич, Шумен и Силистра 29; в Бургас, Ахтопол и Разград 28 градуса, а в Шабла и на носовете Калиакра и Емине 27 градуса. Във Варна атмосферното налягане в 1017 hPa, по-високо от средното за м.юли 1008 hPa, до края на деня ще остане без съществена промяна. О тносителната..

публикувано на 06.07.24 в 13:53